ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Відбувся перший випуск офіцерських курсів «‎Вишкіл капітанів» Сил територіальної оборони ЗСУ

Новини Публікації Репортаж
Прочитаєте за: 4 хв. 11 Грудня 2022, 20:41

Шістдесят офіцерів завершили навчання в пілотному проєкті Сил територіальної оборони ЗСУ «‎Вишкіл капітанів». Півтора місяця командири рот, взводів і офіцери штабів батальйонів з усіх регіонів країни вивчали процедури ухвалення військових рішень, ділилися бойовим досвідом і поліпшували свої лідерські навички.

Програма навчання складалася з трьох етапів.

  • Загальні доктрини: лідерство у військових колективах, основи бою.
  • Планування дій рот за процедурами країн НАТО. Планування наступального бою, оборонного та планування дій роти ТрО під час стабілізаційних дій.
  • Опанування питань дій батальйону в наступі та в обороні за процедурами, які використовують в арміях провідних країн світу.

Наприкінці вишколу слухачі склали іспит, про що розповів академічний керівник курсу полковник Дмитро  Музиченко.

— У нас з’явилися шістдесят офіцерів, які під час планування дій своїх підлеглих, своїх командирів, своїх штабів зможуть використати ті процедури, які є достатньо серйозними, достатньо обґрунтованим, достатньо підготовленими, зокрема методично. І сумісність із партнерами також було закладено в наш курс для спільного виконання бойових та інших завдань у майбутньому.

Один із найкращих курсантів вишколу  —  Євген. Ми не можемо показувати його обличчя, бо батьки чоловіка нині перебувають на тимчасово окупованій території. Але цей хлопець, колишній фінансист у цивільному житті, під час повномасштабного вторгнення був і командиром зенітно-ракетно-артилерійського взводу, і заступником командира роти вогневої підтримки, служив на штабних посадах, брав участь у розробленні плану контрнаступу, коли звільнили північ Харківщини. Каже, на вишколі закріплював свої знання.

Перед початком вишколу з вояків тероборони відібрали чоловіків, які стали інструкторами, позаяк навчалися вони у Великій Британії. Один з інструкторів —  Ігор Степанченко.

— Учні були максимально мотивовані. Залишалися тут до десятої години вечора й потім працювали вдома, через що була й максимальна віддача в навчанні. Ми започаткували тут також курс обміну досвідом бойових дій, і не тільки між ротами та батальйонами. Це дуже важливо.

Протягом курсу тривало наскрізне оцінювання як слухачів, так і інструкторів. Найкращий інструктор курсу отримав перехідну нагороду — шаблю командира УНР.

Наступного року проєкт «‎Вишкіл капітанів» продовжать: надалі в планах, щоб таке навчання пройшли всі командири територіальної оборони, каже заступник Командувача Сил ТрО, Герой України бригадний генерал Сергій Собко.

— Перемагає не зброя, не техніка. Перемагають люди. І люди воюють,  а не зброя і техніка. Ну і, звичайно, має значення те, наскільки ефективна ця зброя в руках людей, наскільки якісно вони підготовлені. Люди, які прибули в сили тероборони — це люди, які не мали досвіду й підготовки, це були цивільні люди.  Щоб їх навчити воювати, ми використовуємо всі наявні бази підготовки ЗСУ, відправляємо наших вояків на навчання за кордон, у ті навчальні центри, які пропонують нам партнери. І разом із цим ми започаткували цей вишкіл.

Курс відбувся за підтримки благодійних фондів Spirit of America («Дух Америки»), «Повернись живим» та уряду Великої Британії, який допоміг з підготовкою інструкторів.

Фото: Сили територіальної оборони

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Січеславські десантники знищили два російських танки з 200 метрів у прямому танковому бою.

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

У вечірньому стрімі Армія TV ведучі обговорили оперативну обстановку з Авдіївського напрямку з військовослужбовцем окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша на псевдо «Італієць».

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Україна зараз життєво потребує засобів для захисту цивільного населення від ракетних ударів та атак російських безпілотників.

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Близько години тому армія рф з тимчасово окупованого лівого берега обстріляла передмістя Херсона.

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Збройні сили Королівства Данія продовжують брати участь у багатонаціональній навчальній операції ІНТЕРФЛЕКС з базової загальновійськової підготовки Збройних Сил України на території Великої Британії. Це дієвий внесок на підтримку України.

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

Державному оператору тилу (DOT) вдалося заощадити понад 30 мільйонів гривень на закупівлі для Збройних Сил України дизельного палива.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Військовий капелан, військовослужбовець

від 30000 до 35000 грн

Миколаїв

Військова частина А1688

Зв’язківець

від 21000 до 121000 грн

Київ

243 окремий батальйон Сил ТрО

Водій (польова лазня)

від 25000 до 30000 грн

Павлоград

Військова частина А4759

Оператор радіолокаційної станції

від 20000 до 120000 грн

Геча, Закарпатська область

Стрілець

від 50000 до 100000 грн

Дніпро

Військова частина А7408

Стрілець, помічник гранатометника

від 21000 до 121000 грн

Краматорськ

81 ОАеМБр