ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Армія рф до кінця 2022 року може зіткнутися зі справжнім снарядним голодом

Публікації
Прочитаєте за: 4 хв. 4 Грудня 2022, 7:00

Ще з перших днів широкомасштабного вторгнення росії в Україну численні «експерти» та різноманітні ЗМІ поширювали інформацію про перевагу російської артилерії та майже невичерпні запаси радянського озброєння та боєприпасів, які рф має можливість застосовувати під час бойових дій.

На тлі цього навіть порівнювати вогневі можливості української та російської артилерії ніхто не намагався. Мовили, що такі речі непорівнянні. Як додатковий аргумент наводили пожежі і вибухи на базах та арсеналах у Балаклеї, Ічні, Калинівці та інших місцях зберігання боєприпасів, під час яких ЗСУ втратили левову долю запасів, що залишалися з радянських часів. Сюди додавали й те, що до недавнього часу своїх 152-мм боєприпасів Україна не виготовляла.

Та підсумовуючи 9 місяців широкомасштабної війни, можна впевнено сказати, що такі висновки виявилися абсолютно хибними. Завдяки тим залишкам, що вдалося зберегти, та допомозі партнерів радянська артилерія, що є на озброєнні ЗСУ, продовжує щоденно нищити ворога, а її застосування в тандемі з БПЛА надає можливість не витрачати снаряди дарма. До того ж поява на озброєнні ЗСУ в достатній кількості іноземних зразків артилерії калібру 155 мм суттєво змінила ситуацію на полі бою.

Тож, як кажуть, «диявол криється у деталях». Перебуваючи на численних покинутих артилерійських позиціях та знищених складах з боєприпасами ворога, я звернув увагу на ящики, які у великій кількості розкидані у цих місцях, — точніше на їхній стан та маркування. Свого часу я неодноразово бував на наших складах боєприпасів, тож бачив, що більшість їх зберігалася на відкритих майданчиках. За інформацією з відкритих джерел, у рф зберігання було організовано так само. Тож ящики, які кількадесят років пролежали на відкритому повітрі або навіть у неопалюваному сховищі, мають вигляд відповідний своєму вікові.

Отже, тепер про деталі. Майже 80 відсотків ящиків від боєприпасів, що потрапили мені на очі мають дуже гарний вигляд. Можна сказати, що вони навіть пахнуть свіжою фарбою. При більш детальному огляді з’ясувалося, що такі висновки не хибні.  Окупанти настільки були впевнені у своїй перемозі, що навіть не спромоглися приховати реальний стан речей.

Більшість артилерійських боєприпасів, які росія використовує у війні проти України виготовлені після 2020 року

На снарядних ящиках нанесені маркування з номерами контрактів між міноборони рф та виробниками боєприпасів, із зазначенням дат їх підписання,  назвами підприємств та адресами арсеналів рф, куди ці боєприпаси доправили. Левова їх частка була підписана у 2020 році. Отже, більшість артилерійських та танкових боєприпасів, які росія використовує у війні проти України, виготовлені після 2020 року. Також трапляються ящики з маркуванням про контракти, підписані в термін 2014–2017 років, але їх дуже небагато.

Проблема в тому, що радянські снаряди не могли довго зберігатися. Також цей арсенал був сильно спустошений чеченськими війнами й військовими кампаніями в Україні у 2014–2015 роках та Сирії.

За інформацією видання The insider, у 2014 році в рф було запущено масштабну програму відновлення снарядів, що збереглися в артилерійських та ракетних арсеналах. До кінця 2017 року за цією програмою було відновлено 1,7 мільйона боєприпасів та ракет усіх типів, тобто близько 570 тисяч на рік.

Співвідношення ремонту та виробництва нових боєприпасів може бути оцінене, хай і досить приблизно, як 1:2. Або на кожні 570 тисяч відновлених снарядів припадає до 1,14 млн нових. Отже, загальний річний темп поповнення артилерійських арсеналів не перевищував 1,6–1,7 млн снарядів усіх типів. І тут варто звернути увагу на цікаву деталь: наприклад, у 2017 році постачання реактивних снарядів усіх типів становило лише 10 700 штук.

Враховуючи інтенсивність бойових дій, (ворог здійснює близько 700800 обстрілів наших позицій щодня, застосовуючи від 40 до 60 тисяч боєприпасів  —  Головнокомандувач ЗСУ генерал Валерій Залужний),  отже, за 9 місяців агресії проти України росія мала витратити близько 10 млн снарядів. Сюди слід додати ще так званий «російський ленд-ліз» на Київщині, Харківщині і Херсонщині та втрати прифронтових складів унаслідок наших ударів. росіяни вже зараз, з метою економії, змушені скорочувати використання артилерії, а факти наведені вище вказують на те, що, за збереження інтенсивності війни на нинішньому рівні, армія рф вже до кінця 2022 року може зіткнутися зі справжнім снарядним голодом.

Фото автора

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Січеславські десантники знищили два російських танки з 200 метрів у прямому танковому бою.

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

У вечірньому стрімі Армія TV ведучі обговорили оперативну обстановку з Авдіївського напрямку з військовослужбовцем окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша на псевдо «Італієць».

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Україна зараз життєво потребує засобів для захисту цивільного населення від ракетних ударів та атак російських безпілотників.

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Близько години тому армія рф з тимчасово окупованого лівого берега обстріляла передмістя Херсона.

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Збройні сили Королівства Данія продовжують брати участь у багатонаціональній навчальній операції ІНТЕРФЛЕКС з базової загальновійськової підготовки Збройних Сил України на території Великої Британії. Це дієвий внесок на підтримку України.

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

Державному оператору тилу (DOT) вдалося заощадити понад 30 мільйонів гривень на закупівлі для Збройних Сил України дизельного палива.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Фельдшер, військовослужбовець

від 21000 до 21000 грн

Чернігів

Військова частина А7328

Бойовий медик взводу

від 21000 до 121000 грн

Краматорськ

81 ОАеМБр

Сапер окремого батальйону сил ТрО

від 20000 до 120000 грн

Дніпро

233 окремий батальйон 128 ОБр Сил ТрО

Водій-слюсаp, військовий

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Водій військовослужбовець

від 21000 до 121000 грн

Запоріжжя

1 відділ Сватівського РТЦК та СП

Радіотелефоніст, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Київ

20 окремий батальйон спеціального призначення