ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

На Варшавському безпековому форумі Олена Зеленська отримала присуджену українцям Премію лицаря свободи

Новини
Прочитаєте за: 5 хв. 5 Жовтня 2022, 13:24

Дружина Президента України Олена Зеленська здійснила візит до Республіки Польща, у межах якого провела зустріч із першою леді цієї країни Агатою Корнгаузер-Дудою, виступила на Варшавському безпековому форумі та отримала присуджену українському народові Премію лицаря свободи. Про це повідомляє Офіційне інтернет-представництво президента України.

Свій візит Олена Зеленська розпочала із зустрічі з першою леді Республіки Польща.

Дружина Президента України подякувала колезі за незмінну позицію Польщі – чіткі меседжі на підтримку нашої держави пролунали під час виступу Президента Анджея Дуди на 77-й сесії Генеральної Асамблеї ООН у Нью-Йорку.

Олена Зеленська відзначила, що підтримка України для всього світу – це інвестиція у майбутнє. Вона розповіла про нову можливість для такої підтримки – свою фундацію Olena Zelenska Foundation, яку нещодавно презентувала у Нью-Йорку.

«Це новий спосіб долучитися до відновлення України через відбудову освіти, медицини чи гуманітарну допомогу. Буду рада презентувати всі ці напрямки в Польщі», – розповіла вона.

Дружина Президента України подякувала Агаті Корнгаузер-Дуді за особисте сприяння у лікуванні українських дітей у медичних закладах Польщі та інших країн.

Перші леді обговорили новий формат співпраці двох країн у галузі медицини – обмін досвідом між українськими та польськими лікарями у сфері надання допомоги пацієнтам з важкими опіковими травмами.

«Така співпраця є вкрай актуальною, оскільки внаслідок військової агресії проти України маємо велику кількість постраждалих із вибуховими та опіковими травмами», – зазначила Олена Зеленська.

Вона розповіла, що 40 українських лікарів і реабілітологів, серед яких лікарі-комбустіологи (спеціалізуються на лікуванні важких опіків), анестезіологи, фахівці з фізичної та реабілітаційної медицини й фізичні терапевти, які безпосередньо працюють з пацієнтами з важкими опіковими травмами, готові взяти участь у проекті, що передбачає обмін досвідом з польськими колегами.

Разом з Агатою Корнгаузер-Дудою перша леді України відвідала Інститут охорони здоров’я дітей у Варшаві, де на лікуванні перебувають евакуйовані українські діти. Це не лише клініка, а й дослідний центр. Тут проводять понад 7 тис. операцій щороку. Інститут також приймає близько тисячі студентів, які проходять тут практику та стажування. Крім того, у закладі мають змогу навчатися й обмінюватися досвідом 400 дитячих лікарів різного профілю. Лікарня також має симуляційний навчальний центр, де на спеціальних приладах вчать робити операції. Зараз в Інституті на лікуванні перебуває 11 дітей з України, наймолодшому хлопчику всього чотири роки, але він бореться з онкологією як справжній герой і терпляче виконує всі вказівки лікарів.

Олена Зеленська подякувала за роботу працівникам закладу та професору Петру Чаудерні, завдяки зусиллям якого у Польщі створили хаб Unicorn для евакуації на лікування дітей із Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру у Львові.

«Це неймовірна історія порятунку. Я протягом усього візиту до Польщі дякую. І тут продовжую це робити. Між нашими країнами – неймовірні відносини. А тут я бачу практичне втілення не лише в допомозі, а й у порятунку наших дітей. Процес евакуації ввійде в підручники. Дякую всім залученим», – сказала перша леді.

Під час візиту до Польщі Олена Зеленська також виступила на щорічному Варшавському безпековому форумі (ВБФ).

Варшавський безпековий форум (Warsaw Security Forum) – щорічна міжнародна конференція, яку у 2014 році започаткував Фонд Казимира Пуласького. ВБФ є платформою для обміну думками між найвищими представниками урядів, міжнародних інституцій, промисловості, аналітичних центрів, а також експертів у галузі політики та оборони.

Олена Зеленська подякувала Польщі за принципову й широку підтримку України.

«Я хотіла б закликати всіх присутніх тут не боятися ризикувати стати на правильний бік – так, як це робить Польща. Адже, як я вже казала, – це війна цінностей.

Не можна, щоб Росія створила прецедент, щоб агресія стала мовою розв’язання питань у світі. Не можна, щоб ракети, які падають на житлові будинки, стали прийнятним для всіх аргументом. Не можна, щоб ядерний шантаж став нашим звичним життям», – наголосила вона.

Під час Варшавського безпекового форуму дружина Президента отримала Премію лицаря свободи, присуджену народу України. Цю нагороду вручає Фондом Казимира Пуласького видатним діячам, які сприяли популяризації цінностей генерала Пуласького: свободи, справедливості та демократії. Цього року організатори нагородили український народ, який протистоїть російській агресії.

«Є відомий польський девіз: «За нашу і вашу свободу». Дякуємо, що ви з нами. Знаємо, що будете з нами до кінця. До нашої й вашої перемоги», – сказала Олена Зеленська.

Перша леді також зустрілася з українськими тимчасовими переселенцями в Польщі та представниками української громади в цій країні.

«Я рада, що ви саме тут, у Польщі, у країні, яка першою відчинила для нас двері, коли стався російський напад. Бо це по-справжньому братня країна, яка розділяє з нами найбільше випробування під час цієї війни», – наголосила вона.

Крім того, дружина Президента відвідала український навчальний заклад у Варшаві  – школу «Материнка» ім. Дмитра Павличка. Заклад, створений Фондом «Український освітній центр» у 2017 році, працює за програмами українського МОН. З початком російської агресії школа працевлаштувала 60 українських педагогів. Тут здобувають освіту понад 1000 учнів.

«Діти тут у безпеці, до того ж навчаються рідною мовою», – наголосила перша леді.

Читайте нас в Telegram
Президент: Славутич не підкорився окупантам. Проявив свій характер. Боровся. Захищався

Президент: Славутич не підкорився окупантам. Проявив свій характер. Боровся. Захищався

У виступі з нагоди річниці трагедії на ЧАЕС Володимир Зеленський згадав і події 2022 року.

На Харківщині ворог обстріляв машину волонтерів

На Харківщині ворог обстріляв машину волонтерів

Ворожий дрон влучив у цивільний автомобіль — двоє людей зазнали поранень.

Атаки на Харківщині, Авдіївський напрямок, спалений вертоліт в москві: стрім з прифронтового міста

Атаки на Харківщині, Авдіївський напрямок, спалений вертоліт в москві: стрім з прифронтового міста

На Харківщині прикордонники-артилеристи бригади «Сталевий Кордон» зупинили ворожий штурм. За допомогою 100-мм гармати вони влучили у танк, на відео з дрона видно як після підриву два окупанта перейшли у ранг мертвих російських «космонавтів».

Оголосили підозру російському генерал-майору поліції, який керував пограбуванням Чорнобильської АЕС

Оголосили підозру російському генерал-майору поліції, який керував пограбуванням Чорнобильської АЕС

Загальна сума збитків, до яких призвели дії заступника гендиректора «росатому» сягає майже мільярда гривень.

Україна та Латвія вирішили збільшити виробництво дронів

Україна та Латвія вирішили збільшити виробництво дронів

Україна та Латвія ведуть спільну роботу над нарощуванням виробництва дронів.

Ллойд Остін на «Рамштайні» підтвердив виділення пакета допомоги Україні на $1 млрд

Ллойд Остін на «Рамштайні» підтвердив виділення пакета допомоги Україні на $1 млрд

Міністр оборони США Ллойд Остін оголосив, що Сполучені Штати виділяють пакет оборонної допомоги Україні в розмірі 1 млрд доларів, який включатиме ракети для HIMARS, снаряди, системи ППО та інше озброєння.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Стрілець

від 53000 до 120000 грн

Миргород

148 батальйон 116 ОБр Сил ТрО

Кулеметник

від 40000 до 120000 грн

Житомир

1 ОБрСпП ім. Івана Богуна

Інструктор з тактичної підготовки

від 24000 до 50000 грн

Харків

151 навчальний центр ЗСУ

Бойовий медик

від 30000 до 120000 грн

Київ

20 окремий батальйон спеціального призначення

Пілот, оператор безпілотних літальних апаратів

від 50000 до 120000 грн

Покровськ

Бахмутський ОБ ТрО (Військова частина А7270)

Кулеметник військової частини

від 20000 до 120000 грн

Херсон, Херсонська область