ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Трофейна російська техніка тепер захищатиме чернігівську землю

Відео Озброєння та техніка Регіони
Прочитаєте за: 2 хв. 1 Жовтня 2022, 16:06

Вісімнадцять одиниць ворожої техніки стали трофеями військовослужбовців оперативного командування «Північ» під час активної фази оборони обласного центру. Про це повідомив командувач угруповання генерал-майор Віктор Ніколюк під час спільних навчань сил безпеки та оборони на кордоні з республікою білорусь.

Серед цінних «експонатів» – російський бронетранспортер БТР-80А. Це модернізований БТР-80 часів радянського союзу. Росіяни замінили йому башту та встановили 30-міліметрову гармату 2А42, яка до цього була на озброєнні бойових машин піхоти та десанту, а також деяких гелікоптерів. Ворожу машину захопили на підступах до Чернігова, коли колона російської бронетехніки намагалася зайняти село Количівку. Це перший населений пункт на виїзді з міста.

  • Був важкий бій, – розповів Віктор Ніколюк. – Наші підрозділи знищили танки й БМП противника. Також спалили кілька БТР-82. Один із них уцілів, а його екіпаж втік. Наші розвідники завели його і забрали з поля бою.

Наразі російський бронетранспортер вже понад пів року вірно служить нашим воїнам та готовий до знищення живої сили та техніки окупантів.

Перші прототипи БТР-82А були створені на Арзамаському машинобудівному заводі у 2009 році. Однак раніше за рф бронетранспортер прийняли на озброєння у Казахстані у 2012 році. Росіяни ж закінчили свої випробування лише у 2013 році й тільки після цього шойгу віддав наказ постачати бронемашину до російської армії.

Як стверджують розробники, у бронемашині більша «живучість», прохідність, надійність та ресурс експлуатації у порівнянні з БТР-80. БТР-82А має протиосколковий захист  на внутрішній поверхні корпусу та, навіть, кондиціонер.

Проте, головні відмінності від «попередників» – нова конструкція башти та встановлена швидкострільна гармата 2А42. Також бойовий модуль оснащений 14,5-мм кулеметом КПВТ та спареним з гарматою 7,62-мм кулеметом Калашникова КТМ.

Уперше БТР-82 «зафіксували» влітку 2014 року у складі незаконних формувань  так званої ДНР на Донбасі. У лютому-березні цього року також кілька машин наші захисники знищили у Бучі під Києвом.

До широкомасштабного вторгнення рф БТР-82А ніколи не був на озброєнні Збройних Сил України. Однак, як відомо з відкритих джерел, у липні  інженери спецпідрозділу «Азов» показали трофейний БТР-82А, який після переробки також стане на захист нашої держави.

Фото та відео авторів

Кореспондент АрміяInform

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
В Україні почали створювати Державний реєстр осіб, постраждалих внаслідок збройної агресії рф

В Україні почали створювати Державний реєстр осіб, постраждалих внаслідок збройної агресії рф

Верховна Рада прийняла у першому читанні закон, що започатковує створення системи обліку осіб, життя та здоровʼя яких зазнало шкоди внаслідок збройної агресії рф

Данія збільшить свою військову допомогу Україні майже на 590 млн євро

Данія збільшить свою військову допомогу Україні майже на 590 млн євро

Кабінет міністрів та більшість парламентських партій Данії домовилися про збільшення військової підтримки України на 4,4 млрд данських крон (близько 590 мільйонів євро) у 2024 році.

На Тисі зірвали заплив порушників кордону

На Тисі зірвали заплив порушників кордону

Шестеро чоловіків, частина з яких заплатили від шести до десяти тисяч доларів, зупинили на березі Тису, яку вони збиралися переплисти, щоб потрапити до Румунії.

Президент: Працюємо далі щодо контрактів на виробництво зброї та техніки в Україні

Президент: Працюємо далі щодо контрактів на виробництво зброї та техніки в Україні

Володимир Зеленський розповів про шляхи розвитку української оборонної промисловості.

На Сумщині влада спростовує чутки про наступ росіян

На Сумщині влада спростовує чутки про наступ росіян

Дані розвідки свідчать про те, що на сьогодні ворог не сформував на кордонах наступальне угруповання.

На Харківщині під суд пішов правоохоронець, який вимагав $100 тисяч з «колаборантів»

На Харківщині під суд пішов правоохоронець, який вимагав $100 тисяч з «колаборантів»

Завершено розслідування щодо посадовця одного з районних управлінь правоохоронного органу та його спільника — колишнього колегу, які намагались заробити на людях, що проходили по справі щодо колабораційної діяльності.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

розвідник, висока заробітна плата

від 25000 до 130000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Командир взводу

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Навідник міномета

від 20000 до 120000 грн

Обухів, Київська область

Стрілець-санітар

від 20000 до 120000 грн

Краматорськ

23 ОМПБ 56 ОМПБр

Моторист-електрик, військовослужбовець

Київ

Річкова флотилія ВМС ЗСУ

Артилерійський розрахунок (номер обслуги, служба за контрактом в ЗСУ)

від 21000 до 120000 грн

Запоріжжя

Заводський РТЦК та СП