ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

У жовтні стартують безоплатні курси із соціальної адаптації для військовослужбовців, звільнених у запас

Новини Соціальний захист
Прочитаєте за: 4 хв. 20 Вересня 2022, 7:01

Питання соціальної адаптації військовослужбовців, які після звільнення з лав Збройних Сил України та інших військових формувань поринають у цивільне життя, надзвичайно актуальне. І ця актуальність продиктована різкою зміною умов їхньої життєдіяльності, потребою освоєння правил поводження і комунікацій у цивільному житті, удосконалення наявних професійних знань, умінь і навичок та подальшого успішного працевлаштування.

Варто зазначити, що важливість перепідготовки запасників не викликає жодних сумнівів. Звільнені в запас здебільшого мають багатий досвід керування людьми, якого, як вважають профільні фахівці, достатньо для роботи на посадах перших керівників і менеджерів середньої ланки у сфері бізнесу.

Однак запропонованих державою та міжнародними організаціями адаптаційних програм не достатньо й система щодо переходу від військової кар’єри до цивільного життя наразі лише формується. Основною державною програмою з професійної та соціальної адаптації ветеранів, членів їхніх сімей та сімей загиблих є програма від Мінветеранів КПКВК 1501040.

Володимир М. після 24 лютого мобілізувався і разом з іншими військовослужбовцями боронить Україну від рашистської навали. У 2009 році, коли у званні підполковника він звільнився з лав Збройних Сил України, перед ним, як і перед багатьма колишніми військовими, постало питання, як реалізувати себе вже в цивільному житті. 4 роки був найманим працівником, а у 2013 році скористався програмою «Норвегія-Україна» від Міжнародного фонду соціальної адаптації (МФСА).

Співрозмовник АрміяInform каже, що навчання за нею було дуже корисним і суттєво вплинуло на його подальше цивільне життя. Він здобув ґрунтовні знання, що дали йому змогу відкрити свій бізнес у галузі ІТ-технологій, ба більше, добре розбиратися у справі бухгалтерського обліку й навіть контролювати операції свого бухгалтера.

За словами координатора проєкту «Норвегія-Україна. Професійна адаптація. Інтеграція в державну систему» (NUPASS) Ольги Філіної, проєкт ефективно реалізується в Україні вже більше як 18 років. За своєю географією та кількістю учасників програма є наймасштабнішою в Україні.

З початку реалізації проєкту до нього було залучено близько 50 українських міст, понад 20 вищих навчальних закладів України, 20 громадських організацій. Проєкт підтримують Мінсоцполітики, Мінветеранів, Міносвіти та Міністерство оборони України.

Професійну перепідготовку, психологічну та правову адаптацію, сприяння у працевлаштуванні дістали майже 14 тисяч колишніх військових, зокрема близько 3 тисяч учасників АТО/ООС.

У вересні-жовтні стартуватиме новий 3-місячний курс у 10 містах України. Зокрема в Києві — напрям перепідготовки «Організація підприємницької діяльності в Україні», який містить 350 академічних годин. Форма навчання — змішана (частково дистанційно, частково в аудиторії — з 18:30 до 21:00 щодня, крім суботи та неділі).

Осінній семестр реалізовуватиметься в таких містах, як Івано-Франківськ, Тернопіль, Львів, Чернівці, Чернігів, Вінниця, Ужгород, Луцьк, Умань і Київ. Днями на сайті www.ifsa.kiev.ua буде опубліковано всі напрями перепідготовки у вказаних містах.

Хто може стати слухачем курсів:

  • Військовослужбовці Збройних Сил та інших силових структур, заплановані до звільнення протягом року.
  • Військовослужбовці ЗСУ та інших силових структур, звільнені з військової служби протягом останніх трьох років і які мають стаж служби не менше як 10 років.
  • Учасники бойових дій, які мають статус учасника, оформлений відповідно до чинного законодавства, звільнені або заплановані до звільнення протягом року.
  • Члени сімей (чоловік / дружина) вищеперелічених категорій.
  • Члени сімей загиблих учасників бойових дій (чоловік / дружина).

Фінансування на 100 % здійснює Міністерство закордонних справ Норвегії. Партнером проєкту з норвезького боку є NORD Університет (м. Будо).

Ольга Філіна повідомила АрміяInform, що стати слухачем курсу ще не пізно. Всю довідкову інформацію можна отримати на сайті фонду, на його сторінці у Facebook або за номерами 044-456-70-03, 067-406-89-22. У Києві супровід слухачів буде виконувати громадська організація «Всеукраїнська організація учасників бойових дій та ветеранів військ зв’язку», а професійну перепідготовку реалізуватиме Державний університет інфраструктури та технологій.

Записатися на курси в Києві можна за посиланням.

Для запису на курс треба надати такі документи:

  • Для офіцерів ЗСУ та інших силових структур, звільнених у запас: посвідчення офіцера запасу (оригінал або копія), паспорт.
  • Для офіцерів ЗСУ та інших силових структур, які заплановані до звільнення (закінчення контракту): посвідчення офіцера, паспорт, довідку з місця служби, про те що військовослужбовець запланований до звільнення або закінчується термін дії контракту протягом року.
  • Для членів родин військовослужбовців: копія посвідчення офіцера чоловіка (дружини), свідоцтво про одруження (оригінал або копія), паспорт.

За результатами проходження навчання слухачі отримають сертифікат норвезького Університету NORD, спільний сертифікат Міністерства оборони та Міністерства закордонних справ Норвегії та свідоцтво про перепідготовку вищого навчального закладу, де проходитимуть навчання.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Ворог 12 разів обстрілював Чернігівщину та Сумщину

Ворог 12 разів обстрілював Чернігівщину та Сумщину

Всього протягом доби нараховано 12 обстрілів (69 вибухів) прикордонних територій Чернігівської та Сумської областей.

В Україні хвилина мовчання

В Україні хвилина мовчання

Згідно з указом Президента України Володимира Зеленського № 143/2022, хвилина мовчання проводиться щодня о 9:00, її оголошують у всіх засобах масової інформації.

Сили оборони знищили ворожий ЗРК «Стріла-10»

Сили оборони знищили ворожий ЗРК «Стріла-10»

Бійці підрозділу активних дій ГУР Міноборони на фронті виявили та завдали удару по російському зенітно-ракетному комплексу «стрєла 10».

Ворог атакував Дніпровщину FPV-дронами

Ворог атакував Дніпровщину FPV-дронами

Звечора та вночі російські війська тероризували Нікопольський район: його піддали артобстрілу й пʼяти атакам FPV-дронами.

У Силах оборони пояснили, як росіяни змінили тактику застосування ракетоносіїв у Чорному морі

У Силах оборони пояснили, як росіяни змінили тактику застосування ракетоносіїв у Чорному морі

Ворожі ракетоносії останнім часом не виходять на бойове чергування, проте це не означає зниження рівня загрози ракетних ударів по території України.

Ворог намагається компенсувати невдачі наземних операцій повітряними ударами — Наталія Гуменюк

Ворог намагається компенсувати невдачі наземних операцій повітряними ударами — Наталія Гуменюк

Війська рф не припиняють терор на суходолі, де не можуть досягти помітних успіхів, які запланували, і компенсують свої невдачі повітряними ударами.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Навідник (за контрактом, ЗСУ)

від 20100 до 120000 грн

Вінниця

Вінницький РТЦК та СП

військовослужбовець (перемагаймо разом)

від 20100 до 126000 грн

Вінниця, Вінницька область

Електрик-дизеліст, військовослужбовець

від 21600 до 121600 грн

Львів, Львівська область

Кулеметник

від 50000 до 100000 грн

Дніпро

Військова частина А7408

Зв’язківець

від 20000 до 120000 грн

Херсон

126 ОБр Сил ТрО

Стрілець-Зенітник ПЗРК (ЗСУ)

від 20000 до 120000 грн

Київ

130 Батальйон ТрО