ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Армійська «дріб 16» за авторським рецептом та з італійським акцентом

Life story Публікації
Прочитаєте за: 3 хв. 13 Вересня 2022, 13:28

Ігор Дубляк — старший солдат Військової служби правопорядку у Збройних Силах України. До 24 лютого довгий час працював шеф-кухарем у великих мережах ресторанів, потім 9 років бренд-шефом у проєкті «Готуємо разом з Miele», де вчив інших гастрономічних тонкощів професії.

Строкова служба і рецепт однієї військової страви

— Перша зустріч з українським військом відбулась 20 років тому, тоді я служив у батальйоні забезпечення тогочасної Національної гвардії України (1991–2000). В армію на строкову службу я пішов як кухар 4 розряду. У ті часи все було просто: «відро крупи, два відра води і черпак солі». Інші варіанти були відсутні і не було іншого бачення. А тепер, опинившись у лавах ЗС України, уже знаю, як ті ж самі інгредієнти можна по-різному розкласти, розділити етапи приготування, і в результаті зробити страву в рази смачнішою. Кожен кухар має одні ті самі інгредієнти. В армії їжа має бути безпечною і смачною. Можна приготувати звичайну кашу, а можна її приготувати смачною. І якщо ти додаєш трохи себе, то воно і виходить смачно.

Авторський рецепт армійської «дріб 16»:

В армії всі не люблять «дріб 16» ту саму перловку. Перловка це універсальна крупа і до неї є декілька підходів. Її треба промити, замочити, щоб вона в себе взяла вологу. Потім обсмажити овочі і вже в них висипати крупу. Готувати протягом двох годин, підливаючи потроху води. Виходить аналог італійського різотто. Ось тоді буде смачно. У мене всі її їдять:  страва  соковита, є в ній смажена цибулька та морква. Це зовсім інший смак, зовсім інший рівень. Словом, buon appetito, хлопці!

Шлях до війська

У перші дні широкомасштабного наступу росії на Україну Ігор відправив свою родину за кордон, а сам опинився у Львові. На стадіоні «Арена Львів» він як волонтер готував їжу для біженців і військовослужбовців. Кожен день — понад тисячу порцій.

— У Львові я одразу пішов до військкомату, а там черга в понад 500 осіб. Лише на другий день зміг потрапити на прийом, де отримав 1456-й номерок, а зайшов на той день лише 350-м. В очікуванні своєї черги продовжував їздити на «Арену Львів».

Так я опинився на кухні військової частини. Сьогодні тут організаційно сильна команда, як на звичайній кухні ресторану, де з продуктів, які є, ми робимо смачну і якісну їжу для солдатів.

Шеф-кухар на армійській кухні: полента замість каші

Якщо в тебе є досвід з приготуванням їжі різних країн світу, то ти можеш звичайну кукурудзяну кашу перетворити на український банош, італійську поленту, молдавську мамалигу. Головне в цій справі — знати, як працювати з продуктами.

Мені допомогли знання різних технологій. Я багато подорожував і бачив, як у різних країнах готують, як використовують ті чи інші продукти. І це дуже розширює горизонт будь-якої кухні.

Маємо власну теплицю, тож на столі військового є свіжа зелень. Ми варимо регулярно зелений борщ, використовуючи нашу власну городину для його приготування та багато інших страв.

Емоція як приправа до армійських страв

Під час воєнного стану в країні важливо бути там, де ти можеш принести більшу користь, тому знаю, у чому моє завдання і як його краще виконати.

Наприклад, на Великдень запропонував зробити паски. Багато в кого родини далеко, за кордоном. І для мене важливо було тоді зробити домашнє свято для кожного. Ми приготували понад 150 пасок — справжніх, домашніх, смачних.

У таких важких умовах їжа є важливим чинником, тому що разом з їжею ми згадуємо приємні моменти життя, згадуємо родину. З’являються позитивні емоції.

Взагалі, за пів року в кухарів психологічно змінився підхід до готування їжі для військовослужбовців, і разом з цим змінилася й сама кухня. Тож дуже приємно, коли до нас підходять хлопці і дякують за нашу працю.

Фото авторів та з особистого архіву героя

Позаштантий кореспондент АрміяInform

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
@armyinformcomua
Дійшов, побачив та помер — на Торецькому напрямку впритул знищили окупанта

Дійшов, побачив та помер — на Торецькому напрямку впритул знищили окупанта

Бійці 12-ї бригади спеціального призначення «Азов» Нацгвардії уразили окупанта, який зміг підійти до самих наших позицій.

Під пішов підліток, який заклав вибухівку біля будівлі поліції у Харкові

Під пішов підліток, який заклав вибухівку біля будівлі поліції у Харкові

До суду скеровано обвинувальний акт стосовно неповнолітнього за фактом вчинення терористичного акту, вчиненому за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 258 КК України).

Повідомлено про підозру російському полковнику, який командував обстрілом Одеси «Іскандером»

Повідомлено про підозру російському полковнику, який командував обстрілом Одеси «Іскандером»

Правоохоронні органи зібрала доказову базу проти одного із керівників зс рф, який віддав наказ на повітряний удар по Одесі 29 квітня 2024 року.

Не доїхав — російський танк-сарай зупинили та знищили дронами

Не доїхав — російський танк-сарай зупинили та знищили дронами

Бійці 81 аеромобільної Слобожанської бригади ДШВ ЗСУ змогли ліквідувати ворожий танк з посиленим антидроновим захистом.

Нищать все, що їздить — на півдні наші пілоти продовжують вибивати російську логістику

Нищать все, що їздить — на півдні наші пілоти продовжують вибивати російську логістику

Оператори підрозділу «Роніни» батальйону безпілотних систем 65-ї механізованої бригади «Великий луг» продовжують нищити транспорт у тилах ворога.

Дрон дроном вибувають — наші пілоти знищили ворожі БПЛА у засідках

Дрон дроном вибувають — наші пілоти знищили ворожі БПЛА у засідках

Пілоти 8-го гірсько-штурмового батальйону 10-ї гірсько-штурмової бригади «Едельвейс» провели зачистку своїх позиції, від російських дронів-почекунів.

ВАКАНСІЇ

Токар-фрезерувальник

від 20000 до 50000 грн

Черкаси, Черкаська область

Водій, військовослужбовець у ЗСУ

від 50000 до 120000 грн

Київ

66 ОМБр ім. князя Мстислава Хороброго

Автомеханік

від 20000 до 120000 грн

Дніпро

233 окремий батальйон 128 ОБр Сил ТрО

Інструктор служби авіації та протиповітряної оборони

від 25000 до 70000 грн

Павлоград

Військова частина А4759

Системний адміністратор

від 21000 до 81000 грн

Одеса

ВМС ЗС України

--- ---