ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Зроблю найбільшу у світі зґарду з мосяжу: як косівський ювелір підтримує ЗСУ

Новини світу та України
Прочитаєте за: 3 хв. 5 Вересня 2022, 11:56

Олег Гаркус – відомий косівський майстер ювелірної справи. Його вироби з металу надзвичайно популярні, і їх із задоволенням купують у багатьох країнах світу, адже на них зображені наша символіка, гуцульські орнаменти та інше мистецтво етнічних українських національностей.

− Моє ремесло − з простого шматка металу зробити витвір мистецтва з українською символікою. Це нині користується попитом не лише серед  українців, але й закордоном. Роботи відображають всю українську культуру та звичаї, всю нашу ментальність. Україна показала себе як сильний та волелюбний народ, нами захоплюються та люблять усе те, що пов’язане з нашою державою.

Ювелір є завідувачем відділу художнього металу в Косівському інституті декоративного та прикладного мистецтва, де колись сам навчався і, зрештою, сьогодні навчає своїх вихованців робити те, що вміє. Ідея зайнятись благочинністю в Олега виникла на початку російського вторгнення, адже всі його друзі, знайомі та колеги активно зайнялись волонтерством.

− На перших порах я теж допомагав Збройним Силам України та бійцям тероборони, ми з однодумцями купували для наших захисників військове спорядження, автомобільну техніку, квадрокоптери та іншу необхідну амуніцію, – продовжує Олег Гаркус. – Згодом зрозумів, що слід займатись тим, що вмієш робити найкраще та спрямувати свою працю у правильне русло, допомагаючи ЗСУ. Оскільки в мене є своя майстерня, то у вільний від роботи час я виготовляв прикраси, котрі згодом виставляв на продаж.

Олег Гаркус виготовляє різноманітні кулони, браслети, перстні та інші прикраси. Усі вони так чи інакше містять елементи українського стилю.

− Я працюю в основному з латунню та мельхіором. Можу, звичайно, робити і золоті чи срібні прикраси, проте матеріал надто дорогий. У нас дуже популярний місцевий матеріал – мосяж (у гуцулів так називають жовту мідь. – Авт.). Крім того, багато виробів прикрашаю агатом, муранським склом, коралом, шунгітом та іншими матеріалами. Головне в роботу вкласти душу – і виріб буде якісним та цінним.

Скільки виробів майстер уже продав – не пам’ятає, також не знає точної суми, отриманої за них, адже частину грошей віддає на потреби української армії, решту грошей витрачає на закупівлю матеріалів для подальшої роботи.

− Після перемоги планую створити найбільшу у світі зґарду з мосяжу, − каже ювелір. – Це буде такий собі символічний крок на знак того, що Україна і весь її народ – найкращі та найсильніші у світі.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Дмитро Кулеба провів низку зустрічей з главами МЗС Британії, Німеччини та Франції: які питання обговорили

Дмитро Кулеба провів низку зустрічей з главами МЗС Британії, Німеччини та Франції: які питання обговорили

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба під час робочої поїздки до Італії провів зустрічі з главами МЗС Великої Британії, Німеччини та Франції.

Володимир Зеленський у зв’язку з російським ударом по Дніпру звернувся до партнерів

Володимир Зеленський у зв’язку з російським ударом по Дніпру звернувся до партнерів

Президент України Володимир Зеленський після російського удару по Дніпру 19 квітня 2024 року вкотре закликав країни-партнерів захистити небо України.

У Сухопутних військах ЗСУ показали відео падіння Ту-22М3 в росії

У Сухопутних військах ЗСУ показали відео падіння Ту-22М3 в росії

Сухопутні війська Збройних Сил України вранці 19 квітня 2024 року опублікували відео падіння літака Ту-22М3 у ставропольському краї росії.

Через обстріли на Херсонщині поранено трьох осіб. Армія рф атакувала 16 населених пунктів

Через обстріли на Херсонщині поранено трьох осіб. Армія рф атакувала 16 населених пунктів

Війська росії упродовж доби, 18 квітня, з різних видів озброєння обстріляли 16 населених пунктів Херсонської області. Через російську агресію постраждало троє осіб.

У Дніпрі відомо про двох загиблих і 15 поранених внаслідок ворожої атаки

У Дніпрі відомо про двох загиблих і 15 поранених внаслідок ворожої атаки

Очільник Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак повідомив, що наразі у Дніпрі відомо про 2 загиблих і 15 поранених внаслідок ранкової ракетної атаки.

Очільники Міноборони США та Норвегії обговорили ситуацію в Україні

Очільники Міноборони США та Норвегії обговорили ситуацію в Україні

Міністр оборони Норвегії Бйорн Арільд Грам відвідав Пентагон та зустрівся з міністром оборони США Ллойдом Остіном. Серед тем обговорення була війна в Україні.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Фельдшер

Чернівці

Державна прикордонна служба України

Зовнішній пілот, оператор, безпілотних літальних апаратів

від 20000 до 50000 грн

Житомир

115 ОБр Сил ТрО

Зв’язківець, військовослужбовець

від 25000 до 70000 грн

Харків

Військова частина 9951 ДПСУ

Робота/Військовослужбовець ЗСУ/Суми та Область/Без досвіду

від 20100 до 120000 грн

Суми, Сумська область

Механік-електрозварник, військовослужбовець

від 21000 до 121000 грн

Краматорськ

81 ОАеМБр

Гранатометник

від 21000 до 21000 грн

Ужгород

Військова частина 3115 НГУ