ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Історія української войовниці «Лагерти», яка боронить Україну на Харківщині

Life story
Прочитаєте за: 6 хв. 5 Вересня 2022, 11:54
Фото: Оксана Іванець / АрміяInform

— У мене були довжелезні нігті, накладні вії, яскраві губи, стильна зачіска, одягнута — у шкіряні штани, — розповідає військовослужбовиця ТрО Валерія. — У такому вигляді в перший день повномасштабного вторгнення росіян я і прийшла призиватися на службу. Звісно, мене намагалися з таким зовнішнім виглядом відправити додому, але я була дуже вперта — і врешті-решт добилася свого.

Фото архіву героїні

Сьогодні від образу жінки-вамп не залишилося й сліду. Переді мною сидить дівчина, якій взагалі не виглядає на свій вік — 28 років. Жодного сліду косметики, волосся зібране в простий хвіст, нігті підстрижені під нуль — так простіше поводитися зі зброєю. Замість стильного одягу — однострій українського воїна та бронежилет, автомат у руках замість жіночої сумочки…

До війни Валерія працювала експертом-оцінювачем дорогоцінних металів, техніки та діамантів у мережі ломбардів у Києві. Розповідає, що про «велику війну» дізналася по дорозі на роботу.

— Я дуже рано виїжджала. Поки збираюся, телевізор не вмикаю, новини в соціальних мережах не дивлюся. Тому, коли 24 лютого сіла в маршрутку, здивувалася заторам, які були по вулицях столиці. Зателефонувала начальниці, сказала, що на роботу запізнююся, на що почула — яка робота, розпочалася війна! Тут я відкрила новини й жахнулася…

Дорогою додому дівчина зайшла до крамниці, зробила запас продуктів. Вдома набрала воду та випрала всю брудну білизну, адже вже незабаром місто могло опинитися без електропостачання — у 2014 році в її житті вже трапилася війна, тому Валерія не з чуток вона знала, якими можуть бути наслідки бойових дій.

Військовослужбовиця родом з Алчевська, що на Луганщині. До початку російської агресії на сході України містечко було промисловим центром регіону — саме там розташовувався один із найпотужніших в Україні металургійних заводів. Люди жили в достатку, Алчевськ процвітав.

— З початком війни на Донбасі в місті відразу розпочалися перебої з продуктами, зникла електрика. Мені на той момент було 20 — я просто боялася зайвий раз виходити з дому, адже на вулицях часто лунала стрілянина — нетверезі бойовики, які отримали зброю, часто з’ясовували між собою стосунки, ділячи пограбоване. Могли й зґвалтувати — вони ж думали, що тепер їм належить у місті все — навіть жінки… Був відсутній інтернет, звідки б можна було дізнатися про останні новини з вільної України. Зате на повну працювала російська пропаганда — з екранів телевізорів пропагандисти несли маячню про те, які блага принесе нам «русскій мір».

До 2017 року підприємство в Алчевську «трималося на плаву». Згодом усе прийшло в занепад, а росіяни його «розпилили» та вивезли за межі України. Місто спорожніло — жителі стали покидати його в пошуках кращого життя. У 2019 році поїхала звідти й Валерія.

— У соціальній мережі я познайомилася з хлопцем, потім приїхала до нього в Київ. Планували майбутнє життя, хотіли створити родину, але путін вирішив по-своєму, — ділиться дівчина.

24 лютого, прийшовши до районного ТЦК та СП, де набирали військовослужбовців до ТрО, Валерія аргументувала — я вже пережила одну війну, тепер хочу бути корисною Україні.

— На запитання чи можу я поводитися зі зброєю, відповіла «ні». Але додала, що легко навчаюся, — пригадує дівчина.

На початку військової кар’єри Валерія зіткнулася зі стереотипами, коли її як жінку намагалися залишити на паперовій роботі або відправити на кухню.

— Я тоді збрехала, що взагалі не вмію готувати. А моїм борщем краще годувати москалів — швидше здохнуть. Мабуть, цей аргумент подіяв, — усміхається військовослужбовиця.

Так Валерія почала опановувати військову науку. Сил їй надавала жага помсти — за рідний Алчевськ, за домівку, яка залишилася занедбаною на окупованій території (мати дівчини померла торік від ковіду. — Авт.), за те, що так і не змогла здобути вищу освіту…

— У моєму батальйоні проходили службу військовослужбовці, які мали бойовий досвід, здобутий у районі АТО та ООС, зокрема й мій хлопець. У вільний від служби час вони проводили для таких, як я вишколи. А я зі свого боку вбирала знання, як губка.

У квітні Валерія з побратимами прибула на Харківщину, а вже 1 червня опинилася безпосередньо на першій лінії фронту. На той момент дівчина обіймала посаду заступника командира взводу — командир оцінив її цілеспрямованість та організаційні якості.

Підрозділ Валерії отримав завдання утримати один із населених пунктів у Дергачівському районі Харківської області. Селище перебувало під невпинними ворожими артобстрілами, окупанти постійно намагалися прорвати оборону.

— У таких умовах складно й досвідченому воїну, що вже казати про новачків. Але на фронті швидко приходиш до тями — або ти вмикаєш мозок, аби ти загинеш. Швидко опанувала себе — у мене три спостережники, треба поставити туди людей — на кожний по відділенню. Немає електрики — потрібно налаштувати генератор, забезпечити безперебійний зв’язок, розв’язати питання з харчуванням особового складу. Дуже вдячна моїм побратимам, які всіляко мені допомагали порадами та діями. А я до них прислуховувалася, адже «нуль» — це місце, де згуртованість має велике значення.

Там же на своїй першій позиції Валерія пізнала й гіркоту втрати побратимів. Одного дня ворожий снаряд вбив кількох із них, зокрема і її командира взводу.

— На війні не можна давати слабину, адже тоді ти станеш наступним «двохсотим». Тому заборонила собі думати про загибель товаришів, просто завалила себе роботою — не було їжі, БК, потрібно було забезпечити особовий склад необхідним. Заплакала вже під час прощання з ними.

Нині Валерія проходить службу в підрозділі вогневої підтримки на посаді командира розрахунку СПГ. До цього дівчина працювала лише з АК-74, РПГ та АГС. В день запису інтерв’ю вона готувалася до бойового виходу — дуже кортіло випробувати нову для себе зброю в бойових умовах.

Фото: Оксана Іванець / АрміяInform

У новому підрозділі Валерія отримала від побратимів псевдо «Лагерта». Пояснили цей вибір тим, що через войовничий характер і силу духу дівчина в них асоціюється з героїнею відомого серіалу, скандинавською войовницею, яка нещадно вбивала ворогів та вперто йшла до мети.

Однак, хоч який би сильний характер мала українська «Лагерта», вона, як і всі українці, мріє про швидку перемогу над окупантами.

— Хочеться нарешті одягти сукню, проводити час із коханим, прогулятися вулицями мирних українських міст. Мрію про звільнення рідного Алчевська. Повірте, там ще залишилися ті, хто чекає на українське військо. Вони так втомилися жити з почуттям страху, що будь-якої миті за ними прийдуть або вб’ють когось із рідних…

 

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Топдипломат ЄС обговорив з главою МЗС Британії надання Україні засобів для самозахисту

Топдипломат ЄС обговорив з главою МЗС Британії надання Україні засобів для самозахисту

Високий представник ЄС із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель наголосив, що треба активізувати зусилля, аби Україна отримала більше допомоги для свого захисту.

Операція ЗСУ на аеродромі Джанкоя: знищено системи С-400, РЛС і пункт управління засобами ППО

Операція ЗСУ на аеродромі Джанкоя: знищено системи С-400, РЛС і пункт управління засобами ППО

Внаслідок успішної операції Збройних Сил України на військовому аеродромі міста Джанкой у тимчасово окупованому Криму знищено або критично пошкоджено низку систем озброєння ворога.

На Донеччині внаслідок російського обстрілу загинула людина

На Донеччині внаслідок російського обстрілу загинула людина

Вранці 18 квітня ворог завдав авіаудару по селищу Очеретине Донецької області.

Затримали колаборанта, який возив рашистів на ротацію

Затримали колаборанта, який возив рашистів на ротацію

Зловмисником виявився 59-річний водій шкільного автобуса із селища Козача Лопань, який після захоплення громади запропонував загарбникам свою допомогу у війні проти України.

Ракетна атака по Дніпропетровщині: постраждало двоє осіб, виникли пожежі

Ракетна атака по Дніпропетровщині: постраждало двоє осіб, виникли пожежі

російські окупанти вдень 18 квітня атакували Дніпропетровщину.

МОУ відкрило 13-й рекрутинговий центр

МОУ відкрило 13-й рекрутинговий центр

Уповноважений представник Міністерства оборони України з питань рекрутингу Олексій Бежевець розповів про відкриття в Україні чергового рекрутингового центру для залучення громадян на службу в Сили оборони України, а також про результати роботи мережі цих центрів.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Номер обслуги, артилерист

від 22000 до 122000 грн

Яворів

Яворівський РТЦК та СП

Командир мінометного взводу 155 окремого батальйону ТрО

від 24000 до 54000 грн

Степанівка, Сумська область

Інспектор прикордонної служби

від 21000 до 23000 грн

Мукачівський прикордонний загін

ОПЕРАТОР БПЛА військовослужбовець в 125 обр СВ ЗСУ

від 21000 до 121000 грн

Львів, Львівська область

Командир відділення військовослужбовець

від 22000 до 125000 грн

Дніпро

25 Окрема повітрянодесантна бригада

Водій-зв’язківець (ДШВ)

Яворів

Яворівський РТЦК та СП