ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

«Закодовані в нас імена, і обличчя ховає тінь. Ми таємно кладем за Країну життя…»

Герої
Прочитаєте за: 3 хв. 19 Серпня 2022, 18:48

Ці рядки з пісні відомого поета, музиканта і водночас сержанта Збройних Сил України Андрія Антоненка, яка є неофіційним гімном Сил спеціальних операцій ЗСУ, найкраще відображають специфіку роду військ, діяльність якого завжди вкрита завісою таємності, і навіть після загибелі воїна ССО найчастіше не підлягають розголошенню деталі його подвигу та подробиці біографії.

Утім, і ті крихти інформації, що просочуються у відкриті джерела, — викликають щиру повагу і захоплення.

Днями, 29 липня, під час робочої поїздки до Одеської області Президент України Володимир Зеленський зустрівся з військовослужбовцями ССО, щоб привітати їх із професійним святом і вручити державні нагороди. Проте перед тим, як вручити бойові ордени бійцям у сірих беретах, яких фото- та відеокамери знімали виключно «зі спини», Верховний Головнокомандувач ЗСУ вручив найвищу нагороду України — орден «Золота Зірка» — вдові, маленькому сину та батькам полеглого в бою Героя України підполковника Олександра Капічуна. Присутні вшанували пам’ять офіцера і всіх загиблих колег хвилиною мовчання…

Олександр Капічун народився 7 грудня 1986 року. 2009-го закінчив Житомирський військовий інститут імені С. П. Корольова, отримавши диплом із відзнакою та золоту медаль. Військову спеціальність фахівця з радіоелектроніки, яку він здобув, переважно вважають «інтелігентною», проте високі фізичні та моральні якості допомогли йому стати спецпризначенцем, а згодом — офіцером створених 2016 року Сил спеціальних операцій ЗСУ. На момент початку повномасштабної агресії рашистів проти України 35-річний офіцер був уже підполковником — цей факт яскраво свідчить про його талант та бойовий досвід.

Близько 10:00 27 лютого 2022 року група спеціального призначення під командуванням підполковника Капічуна отримала завдання з ведення розвідки та знищення противника, у разі його виявлення. Під час виконання завдання на околиці одного з населених пунктів Київської області було виявлено рух величезної колони окупантів з понад сотні машин.

Командир групи вирішив завдати рашистам раптового удару. Спалахнув бій, під час якого завдяки злагодженим діям спецпризначенців було знищено близько п’яти одиниць ворожої техніки та значну кількість живої сили, а головне — атакована колона припинила наступ на Київ, а інші частини ворога залишилися без своєчасного підкріплення.

За планом атаки, Олександр Валерійович мав виходити з бою останнім, прикриваючи відхід підлеглих, але внаслідок шквального ворожого обстрілу він зазнав смертельних поранень. Бойові побратими, вірні неписаному кодексу честі спецназу, винесли з поля бою тіло свого командира…

За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету й територіальної цілісності України, вірність Військовій присязі Указом Президента України № 94/2022 від 2 березня 2022 року підполковнику Капічуну Олександру Валерійовичу присвоєно звання Герой України з удостоєнням ордена «Золота Зірка» (посмертно).

УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №94/2022 Про присвоєння звання Герой України

Вічна слава полеглим Героям!

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Речник ГУР розповів про втечу другого літака після знищення Ту-22МЗ

Речник ГУР розповів про втечу другого літака після знищення Ту-22МЗ

Представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов розповів, що після знищення російського бомбардувальника Ту-22М3 другий російський літак був змушений розвернутися.

Олаф Шольц закликав країни ЄС передати системи Patriot Україні якнайшвидше

Олаф Шольц закликав країни ЄС передати системи Patriot Україні якнайшвидше

Канцлер Німеччини Олаф Шольц закликав країни ЄС посилити допомогу Україні, зокрема відправити більше систем ППО Patriot.

У МОУ розповіли про грошове забезпечення військових саперів

У МОУ розповіли про грошове забезпечення військових саперів

Начальник Головного управління протимінної діяльності, цивільного захисту та екологічної безпеки Міністерства оборони України полковник Руслан Берегуля повідомив, що військові сапери матимуть страхування та додаткову щомісячну виплату в розмірі 30 тис. грн.

У ГУР розкрили подробиці знищення російського Ту-22МЗ

У ГУР розкрили подробиці знищення російського Ту-22МЗ

Головне управління розвідки Міністерства оборони України повідомило, що російський бомбардувальник Ту-22М3 було знищено тими ж засобами, якими раніше було уражено російський літак далекого радіолокаційного виявлення та управління А-50.

Війська рф обстріляли Вовчанськ: поранений чоловік, пошкоджені будинки

Війська рф обстріляли Вовчанськ: поранений чоловік, пошкоджені будинки

російські війська протягом 18 квітня декілька разів обстріляли Вовчанськ на Харківщині, внаслідок чого поранений місцевий житель, а також пошкоджено 15 житлових будинків.

Польща піднімала в небо військову авіацію під час ударів рф по Україні

Польща піднімала в небо військову авіацію під час ударів рф по Україні

Польща піднімала в повітря військову авіацію для забезпечення безпеки свого повітряного простору під час атаки рф по Україні.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Лаборант киснедобувної станції

від 20000 до 25000 грн

Васильків

Військова частина А1789

Старший механік-водій, Військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Кухар, військовослужбовець

від 20500 до 120500 грн

Київ

Військова частина А7039

Стрілець

від 51000 до 121000 грн

Запоріжжя

1 відділ Сватівського РТЦК та СП

Системний адміністратор

від 50000 до 130000 грн

Ужгород

68 ОЄБр ім. Олекси Довбуша

Заступник командира роти

від 27000 до 31000 грн

Ковель

Військова частина А4825