ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Діти військовослужбовців ВМС повернулися з відпочинку в Литві

Прочитаєте за: 5 хв. 22 Липня 2022, 20:30

Діти військовослужбовців Військово-Морських Сил ЗС України повернулися з десятиденного відпочинку, який спільно організували благодійний фонд сприяння розвитку ВМС ЗС України та литовська поліція на чолі з Генеральним комісаром Литовської Республіки Ренатасом Пожелою. Діти брали участь в насиченому заходами відпочинку в Молодіжному таборі школи поліції, де, зокрема, відвідали екскурсії, музей, арттерапію, дельфінарій та кінологічний клуб. Враження від поїздки перевершили всі очікування: діти поринули у вир емоцій, фотографувалися з тваринами, ділилися з батьками фотографіями та шкодували лише про одне — щасливі десять днів сплили швидше, ніж хотілось би.

Алла Бочевар, виконавчий директор благодійного фонду ВМС, розповіла про користь від таких заходів.

— Ці поїздки є важливими для дітей. Передусім це емоційне розвантаження, реабілітація, зміна обстановки для тих діток, які всі ці дні були в умовах війни. Для них важливі такі виїзди й перебування за кордоном, щоб їхній психоемоційний стан розвантажився, — зазначає вона.

Організатори планують продовжувати такі поїздки, адже дітей, які потребують реабілітації, є чимало. В майбутньому відбудуться додаткові тури, зокрема в серпні.

Алла розповідає, що її зворушило сприйняття їхньої роботи як дітьми, так і батьками. У групових чатах соцмереж мандрівники ділилися фотографіями та захопленими відгуками про відвідини. Така подія корисна не лише дітям, а й їхнім батькам, адже для кожної мами або тата найбільша радість — це бачити свою рідну дитину щасливою, та й організатори самі перебували в піднесеному настрої в атмосфері позитиву.

Зворушливою також була турбота про українців з боку мешканців країн Європи, через які вони їхали до табору — поляків і литовців. Скрізь, хоч би де вони були, відчувалася щира підтримка й натхнення, лунали теплі слова, люди дарували подарунки, скрізь виднілися українські кольори на знак солідарності з Україною.

— Познайомилася з адміністрацією табору, особисто з генеральним комісаром. Подякувала за підтримку України загалом, у наші страшні часи. Два дні особисто бачила те ставлення литовських друзів до наших дітей, їхні безмірну турботу та любов, — поділилася Алла Бочевар.

Одним із супровідників під час мандрівки була Олена Сивак, вона переповіла деякі деталі перебування дітей на відпочинку.

— Дорога була чудова, насправді в України дуже сильна підтримка в тих країнах, через які ми проїжджали — Польща й Литва. Коли бачили, що це діти з України — кожен чим міг допомагав, сувеніри роздавали просто так, і всі раділи, — каже вона.

Більшість дітей уперше поїхали в подорож самостійно, тобто без своїх батьків, тому для них це стало одним з етапів дорослішання. Через коронавірус багато хто з дітей взагалі не їздив на відпочинок за останні два роки, а цього року плани на відпочинок перекреслила рашистська путінська агресія. Були навіть діти, евакуйовані з батьками з тимчасово окупованих територій. Олена зазначає, що поїздка добре розрядила й полегшила дітям життя.

Батьки радіють не менше за самих дітей: подорож однозначно стане головною подією року в спогадах дітей, посунувши сигнали повітряної тривоги та обстріли на задній план. Марина, мати однієї з дівчат, які відвідували Литву, досі вражена програмою благодійного туру.

— Чекаю свою донечку, десять днів не бачилися з нею. Їй дуже сподобалось, вона не хотіла їхати так швидко. Мені здається, я її більше чекала, ніж вона мене, — сміється мама.

Дівчинка щодня ділилася з рідними світлинами з відпочинку. Мати думала, що донька буде плакати, але та дзвонила всього на кілька хвилин щодня: каже, то на екскурсію біжить, то ще кудись, часу зовсім не було. Єва вперше відвідала Литву й побачила там багато нового.

Усе, чим ділилась донька з матусею, Марина навіть і не пригадає — стільки всього було.

— З того, що пам’ятаю: відвідували дельфінарій, їздили до музею, ліпили з глини фігурки, сподіваюсь, вона забрала свою додому. Каже, що купила багато сувенірів, їздили в столицю на екскурсію до моря, робила багато фотографій з відвідин кінологічного клубу, щодня щось нове було. Дуже потрібно було це для наших діточок, вони ж нині дещо пригнічені, а так хоч нове побачили, — розповідає Марина.

Можна бути впевненими, що дітям буде що пригадати, як і тим, які повернулися до України, так і іншим, які невдовзі поїдуть у нову мандрівку. А наступного року наші діти неодмінно відпочиватимуть в українському Херсоні та Одесі — без турбот та небезпек. А колись і відвідуватимуть вільний український півострів Крим.

Фото автора

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
У Повітряних Силах ЗСУ висловили сподівання на Taurus

У Повітряних Силах ЗСУ висловили сподівання на Taurus

Речник Командування Повітряних Сил Збройних Сил України майор Ілля Євлаш висловив сподівання, що Україна таки отримає від партнерів крилаті ракети Taurus.

Авіація Сил оборони знищила 3 розвідувальні БПЛА ворога

Авіація Сил оборони знищила 3 розвідувальні БПЛА ворога

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 11 районах зосередження особового складу противника.

Україна розпочала переговори про укладення безпекової угоди з Португалією

Україна розпочала переговори про укладення безпекової угоди з Португалією

Українська та португальська сторони розпочали роботу над проєктом двосторонньої безпекової угоди й узгодили графік подальших переговорів.

Українські морпіхи пробігли Лондонський марафон, щоб зібрати кошти на протезування

Українські морпіхи пробігли Лондонський марафон, щоб зібрати кошти на протезування

Українські морські піхотинці Олексій Руденко з Військової академії в Одесі та Георгій Рошка з 36-ї окремої бригади морської піхоти імені контрадмірала Михайла Білинського виступили на Лондонському марафоні.

Кабмін запровадив видачу паспортів для чоловіків мобілізаційного віку лише в Україні

Кабмін запровадив видачу паспортів для чоловіків мобілізаційного віку лише в Україні

Кабінет Міністрів України запровадив видачу паспортів громадянина України або паспортів для виїзду за кордон для чоловіків віком від 18 до 60 років лише на території України.

Український боєць зумів збити з ПЗРК дві російські крилаті ракети

Український боєць зумів збити з ПЗРК дві російські крилаті ракети

Український військовослужбовець зумів збити з переносного зенітного ракетного комплексу дві російські крилаті ракети.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Кулеметник

від 21000 до 121000 грн

Вознесенськ

Військова частина А2734

Військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Миколаїв

4 відділ Чортківського РТЦК ТА СП ( м.Заліщики )

Інженер виробничого відділення

від 25000 до 26000 грн

Запоріжжя

Військова частина А3130

Номер обслуги мінометного взводу

від 21000 до 125000 грн

Червоноград

63 окремий батальйон 103 ОБр Сил ТрО

Начальник групи,військовослужбовець в в/ч А4677

від 21000 до 51000 грн

Чернігів, Чернігівська область

Автоелектрик, військовослужбовець

від 20000 до 50000 грн

Дніпро

Військова частина А7408