ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Для чого агресор мобілізує викладачів і студентів на тимчасово окупованих територіях

Актуальна тема
Прочитаєте за: 3 хв. 21 Липня 2022, 19:18
Ілюстративне фото

Сьогодні в пресцентрі Укрінформу відбувся брифінг з питань примусової мобілізації на тимчасово окупованих територіях Луганської та Донецької областей.

На заході, організованому громадською організацією «Східна правозахисна група», адвокати-правозахисники детально розповіли про процеси, які відбувалися під керівництвом рф на тимчасово окупованих територіях (ТОТ) України: яким чином людей втягували в підготовку до широкомасштабної агресії проти України та як відбувалося навчання за системою «БАРС» («бойовий армійський резервний склад») тощо.

За словами правозахисника Павла Лисянського, примусова мобілізація продовжується на окупованих територіях Луганської і Донецької областей. Адвокат підкреслив, що розпочалася вона задовго до 24 лютого 2022 року, що зайвий раз доводить про наміри кремля розпочати широкомасштабне вторгнення. План росії щодо збільшення мобілізаційних ресурсів з-поміж цивільних осіб запроваджено на початку минулого року, коли почав діяти проєкт «БАРС». Завдяки цій програмі лише у південному військовому окрузі рф кількість резервістів збільшилася на майже 40 тисяч осіб.

У травні 2021 року аналогічна програма запрацювала на ТОТ Луганської і Донецької областей України. Уперше шахтарів та інший робочий люд зігнали на «збори» в серпні. Мобілізованих вивозили в невідомому напрямку, де протягом тижня навчали поводження зі зброєю, за що платили 2 тис. рублів. До лютого 2022-го відбулося вісім «мобілізацій», але є одне «але». Завдяки корумпованості представників рф у так званих республіках та розкраданню виділених коштів, більша частина резервістів була лише в списках на папері, а гроші, виділені на підготовку, московські ставленики крали.

Проте, після вторгнення росії на територію України до окупаційних адміністрацій надійшла вказівка справжньої мобілізації. Намагаючись приховати фальсифікацію кількості резервістів, керівники «лнр» та «днр» почали примусове поповнення своїх незаконних збройних формувань випадковими цивільними людьми, включно зі студентами, викладачами тощо.

Те, що попередні «збори» відбувалися в засекречених місцях, дало змогу окупантам 22-23 лютого відправити в райони бойових дій велику кількість резервістів під виглядом чергових навчань. Причому до квітня 2022 року трупи мобілізованих просто знищувалися в пересувних крематоріях або на підприємствах, на кшталт Донецького металургійного заводу. Після того, як частину тіл видали родичам, спалахнули протести тих, хто не знав долі своїх чоловіків. Примусову мобілізацію призупинили на кілька тижнів. За цей час російські політтехнологи попрацювали над «героїзацією» убитих, і примушування до вступу в лави зс рф продовжилося із новою силою.

Примусова мобілізація на окупованих територіях відбувається за шаблоном: представники окупаційної «військової комендатури» забирають чоловіків і жінок просто на робочих місцях, під конвоєм доставляють на пункт збору для «виїзду на навчання», передають їх російським військовим, які через Іловайськ і Бєлгород доставляють «резервістів» під Харків.

Одну із таких історій на брифінгу розповіла Олена Борисова, сестра вчителя інформатики із Донецька, якого, погрожуючи зброєю, через росію вивезли до Харківської області та примусили рити окопи. Примусово мобілізованих попередили, що вони працюють під наглядом загороджувальних загонів, які будуть розстрілювати кожного, хто намагатиметься втекти. Брат Олени здався у полон Збройним Силам України за першої ж можливості.

Павло Лисянський зауважив, що росіяни використовують населення ТОТ як розхідний матеріал. Їх не турбує доля примусово мобілізованих, а на місце загиблих українців вони планують заселяти представників народів рф. Крім того, є випадки, коли після обміну мобілізованих знову кидають на фронт, не надаючи змоги навіть зустрітися з рідними.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Україна повернула із росії ще одну незаконно депортовану дитину

Україна повернула із росії ще одну незаконно депортовану дитину

Із росії вдалось повернути 17-річну українку, яку попри її бажання відправили із тимчасово окупованої території навчатися до росії.

Президент: Ми маємо берегти памʼять про кожного, хто віддав своє життя, щоб Україна вистояла

Президент: Ми маємо берегти памʼять про кожного, хто віддав своє життя, щоб Україна вистояла

Президент України Володимир Зеленський наголосив, що ми завжди маємо цінувати людей, які роблять усе, щоб Україна жила й не підкорилась окупанту.

Бріджит Брінк пояснила Конгресу важливість підтримки України під час війні

Бріджит Брінк пояснила Конгресу важливість підтримки України під час війні

Посол США в Україні Бріджит Брінк звернулася до американського Конгресу із закликом негайного надання Україні допомоги.

На сході наші воїни знищили важку вогнеметну систему та 746 загарбників

На сході наші воїни знищили важку вогнеметну систему та 746 загарбників

Протягом доби на східному напрямку російська армія втратила 746 осіб, 9 танків, 17 ББМ та 481 БПЛА.

В Україні задокументували понад 130 тисяч російських воєнних злочинів

В Україні задокументували понад 130 тисяч російських воєнних злочинів

З початку широкомасштабного вторгнення рф в Україну Офіс Генерального прокурора задокументував 17 092 злочинів проти національної безпеки. Також зареєстровано 130 365 воєнних злочинів росії.

На Донеччині Президент провів нараду щодо зведення фортифікацій та оборони Часового Яру 

На Донеччині Президент провів нараду щодо зведення фортифікацій та оборони Часового Яру 

На Донеччині Президент України Володимир Зеленський провів нараду щодо безпекової ситуації в регіоні.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Командир відділення

від 23000 до 24500 грн

Київ

Військова частина 2260 НГУ

Стрілець-помічник гранатометника

від 24000 до 124000 грн

Мукачеве, Закарпатська область

Сержант із матеріального забезпечення

від 27000 до 127000 грн

Мукачеве, Закарпатська область

Зовнішній пілот, оператор безпілотних літальних апаратів

від 20000 до 120000 грн

Дніпро

128 ОБр Сил ТрО

Механік-радіотелефоніст, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Командир взводу

від 25000 до 25000 грн

Ужгород

Військова частина 3115 НГУ