ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

«Хлібно-Чорноморське перемир’я» – рік 2022: пам’ятаємо уроки 2014-2021 рр.

Актуальна тема
Прочитаєте за: 4 хв. 18 Липня 2022, 22:58

14 липня в Стамбулі відбулася зустріч представників України, росії, ООН та Туреччини щодо відновлення експорту українського зерна Чорним морем. У публічній площині попередньо було повідомлено про розблокування трьох портів: Одеса, Чорноморськ та Південний.

18 липня Високий представник ЄС Жозеп Боррель заявив, що вже цього тижня з рф буде досягнуто домовленості про деблокаду українських портів, оскільки «це не дипломатична гра. Це питання життя та смерті багатьох людей».

«Україна, звісно, зацікавлена у відкритті морських торговельних шляхів, заблокованих нині російським військовим флотом. Так, ми розуміємо виклики, з якими нині зіткнулася ООН, а також країни ЄС та їхні зусилля отримати гарантії щодо безпеки морських шляхів для вивезення українського зерна. Проте, ми добре знаємо, за словами  класика європейської дипломатії, «угоди з Росією не варті й паперу, на якому написані», – зазначає координатор групи «Інформаційний спротив», військовий оглядач Юрій Карін.

За його словами, існує низка факторів, які наразі ставлять під сумнів намагання міжнародної спільноти домовитися з рф про безпеку морських «зернових коридорів».

«Організація «зернових коридорів» передбачає розмінування підходів до підконтрольних нам Чорноморських портів. Якщо ми зробимо це, як наслідок, вони стануть більш відкритими для вторгнення зс рф. Ще одна суттєва проблема – плавучі міни, якими російський флот у хаотичному порядку засіяв море. За приблизними оцінками росіяни могли розкидати в Чорному морі від 400 до 600 мін. Відповідно, їх знешкодження займе досить багато часу і тут мова йде не про дні й тижні, а, в кращому випадку, про місяці. Ба більше, своїми силами Україна не зможе впоратись, для розмінування потрібно буде залучити військові тральщики іноземних країн. Чи погодиться росія на це? Я не бачу підстав для цього», – говорить Юрій Карін.

Юрій Карін також упевнений, що сам процес переговорів щодо «зернового перемир’я на морі» росії потрібен для відвернення уваги від подій на суходолі – низки тактичних невдач на фронті.

«Практика війни з рф у 2014-2021 роках доводить, що кожне «перемир’я», – «хлібне», «різдвяне», «великоднє» чи «шкільне» – росія завжди використовувала для підготовки нового удару по наших військах. На моє переконання, деблокада наших морських портів може стати передумовою для реалізації росіянами конкретної військової операції як на глибокому суходолі, так і у приморській зоні України», –  говорить Юрій Карін.

Керівник проєкту в Інституті Чорноморських стратегічних досліджень, головний редактор видання BlackSeaNews Андрій Клименко вважає, що «перемовини» про «розблокування» українських портів є фрагментом нового плану рф для підготовки нової масованої атаки по всьому фронту. Він упевнений, що самі перемовини виконують функцію відвертання уваги й наводить перелік найочевидніших загроз, на які слід очікувати від чергового перемир’я «по-російськи»:

«Аналіз результатів моніторингу, що здійснюється «Інститутом Чорноморських стратегічних досліджень» по багатьох напрямках свідчить про таке:

  1. Під приводом вивезення зерна рф бажає перемир’я на декілька місяців, щоб посилити своє угруповання в Україні, надати йому відпочинок, підтягнути резерви.
  2. «Зернове перемир’я» потрібне рф для того, щоб мати час для фіксації нових «територіальних надбань» – тобто анексії окупованих територій Херсонської, Запорізької, Харківської областей та «лднр».
  3. рф робить ставку на те, що відмова України від «зернового перемир’я» надасть змогу обвинуватити саме її в провокуванні голоду в країнах Азії та Африки. Хоча саме рф розкручує шантаж голодом.
  4. рф розраховує, що «зернове перемир’я» призведе до заспокоєності в ЄС та США та, відповідно – до зменшення актуальності підтримки України з їхнього боку як у військо-технічній сфері, так і фінансовій та санкційній.
  5. рф намагається тягнути час якнайближче до нового опалювального сезону, який буде проблемним не тільки в Україні, але й в країнах ЄС. Тобто до світової інфляції в ЄС додадуться зимові проблеми з опаленням».

Олександр Клименко упевнений, що політичне керівництво України та ЗСУ чудово розуміють потаємні бажання росіян і готові протидіяти їхнім планам. Відтак він радить усім зацікавленим «друзям з морського бізнесу» не мати особливих сподівань на деблокаду українських портів.

«Треба й надалі розвивати альтернативні шляхи суходолом…» – зазначає він.

Підготував Сергій Лемеха, АрміяInform

Читайте нас в Telegram
Ракетний удар по Дніпру: число постраждалих зросло до 24 осіб, пошукові роботи тривають

Ракетний удар по Дніпру: число постраждалих зросло до 24 осіб, пошукові роботи тривають

Унаслідок російської ракетної атаки по Дніпру число постраждалих зросло до 24 людей.

На тлі ракетної атаки по Дніпру посол ЄС закликала негайно надати Україні більше ППО

На тлі ракетної атаки по Дніпру посол ЄС закликала негайно надати Україні більше ППО

Посол Європейського Союзу в Україні Катаріна Матернова після масованої російської ракетної атаки на Дніпро заявила, що рф буде притягнута до відповідальності.

Україна повернула з росії ще одну незаконно депортовану дитину

Україна повернула з росії ще одну незаконно депортовану дитину

Із росії вдалось повернути 17-річну українку, яку попри її бажання відправили із тимчасово окупованої території навчатися до росії.

Президент: Ми маємо берегти памʼять про кожного, хто віддав своє життя, щоб Україна вистояла

Президент: Ми маємо берегти памʼять про кожного, хто віддав своє життя, щоб Україна вистояла

Президент України Володимир Зеленський наголосив, що ми завжди маємо цінувати людей, які роблять усе, щоб Україна жила й не підкорилась окупанту.

Бріджит Брінк пояснила Конгресу важливість підтримки України під час війні

Бріджит Брінк пояснила Конгресу важливість підтримки України під час війні

Посол США в Україні Бріджит Брінк звернулася до американського Конгресу із закликом негайного надання Україні допомоги.

На сході наші воїни знищили важку вогнеметну систему та 746 загарбників

На сході наші воїни знищили важку вогнеметну систему та 746 загарбників

Протягом доби на східному напрямку російська армія втратила 746 осіб, 9 танків, 17 ББМ та 481 БПЛА.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Старший майстер виробничого відділення

від 21000 до 22000 грн

Запоріжжя

Військова частина А3130

Такелажник в артилерійський підрозділ

від 20150 до 50150 грн

Луцьк, Волинська область

Фельдшер, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Бухгалтер

від 20000 до 23000 грн

Запоріжжя

Військова частина А3130

Кухар, молодший інспектор прикордонної служби

від 51000 до 51000 грн

Запоріжжя

Державна прикордонна служба України

Майстер ремонтного відділення бронетанкової техніки

від 25000 до 45000 грн

Павлоград

Військова частина А4759