ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Запорукою втілення Універсалу в життя стали українські військові

Blogger pool
Прочитаєте за: 5 хв. 23 Червня 2022, 14:21
Проголошення Першого Універсалу Української Центральної Ради на Софійській площі в Києві

105 років тому, 23 червня 1917 року (10 червня за старим стилем), революційний парламент України проголосив документ під назвою «Універсал Української Центральної Ради до українського народу, на Україні й поза Україною сущого».

Укладання й оприлюднення знаменитого Першого Універсалу стало можливим завдяки послідовній державницькій позиції українських військових, яку вони виявили під час проведення ІІ Всеукраїнського військового з’їзду. Саме українські військові закликали Центральну Раду негайно приступити «до фактичного переведення в життя підстав автономного ладу», пообіцявши надати якнайрішучішу підтримку.

Підтримка організованими озброєними людьми певних політичних рішень і практичних кроків завжди має вагоме значення. Тож не дивно, що саме переконавшись у послідовній позиції українських військових, засвідченій рішеннями делегатів ІІ Всеукраїнського військового з’їзду, Центральна Рада нарешті наважилась на рішучий крок — проголошення в односторонньому порядку автономії України.

З огляду на це, зовсім не дивує той факт, що надрукований накладом у кілька тисяч примірників текст Універсалу роздавали насамперед делегатам ІІ Всеукраїнського військового з’їзду. Повернувшись до своїх частин, військові мали повідомити бойовим побратимам про рішення українського революційного парламенту не лише на словах — вони могли продемонструвати й зачитати відповідний документ.

Перший Універсал, виданий в друкарні Української Центральної Ради та розданий учасникам ІІ Всеукраїнського військового з’їзду

Саме українські військові мали стати запорукою втілення закликів і настанов Універсалу в життя, у разі потреби виступивши на захист Центральної Ради та її рішень зі зброєю в руках. Тож у документі зовсім не випадково згадувалися «найкращі сини» українського народу, «виборні люде… від салдацьких казарм» — революційне рішення тільки тоді чогось вартує, коли є люди, готові і спроможні його оборонити збройно.

Найкращі сини твої, виборні люде від сел, від фабрик, від салдацьких казарм, од усих громад і товариств українських вибрали нас, Українську Центральну Раду, і наказали нам стояти й боротися за ті права та вольности.

Спираючись на підтримку українських військових, Центральна Рада доволі рішуче розкритикувала російський Тимчасовий уряд за відкидання всіх українських пропозицій і прохань і заявила, що готова діяти, не рахуючись із позицією російської сторони.

Це був справді сміливий крок. Незрідка Центральну Раду критикують за нерішучість в ухваленні рішень, неспроможність одразу проголосити незалежність Української держави. Однак нам легко критикувати минуле з майбутнього, добре знаючи про те, що, як і чому відбувалося потім.

Фрагмент статті «Другий Всеукраїнський Військовий З’їзд» у газеті «Нова Рада» (Вівторок, 13 червня 1917 р. № 62. С. 2).

Якщо ж подивитися на Перший Універсал очима сучасника у день його проголошення, то він видасться нам не просто потужним, але й дуже своєчасним кроком: Центральна Рада оприлюднила його саме там і тоді, де й коли це слід було зробити — під час завершення ІІ Всеукраїнського військового з’їзду.

Завдяки цьому документ ставав не просто красивим, але порожнім гаслом, — Універсал набував практичної ваги. За заявою реалізовувати автономію України на практиці стояли відтепер озброєні люди, і російська сторона більше не мала змоги ігнорувати українські вимоги.

Коли Тимчасове Російське Правительство не може дати лад у нас, коли не хоче стати разом з нами до великої роботи, то ми самі повинні взяти її на себе. Се наш обов’язок перед нашим краєм і перед тими народами, що живуть на нашій землі. І через те ми, Українська Центральна Рада, видаємо сей Універсал до всього нашого народу і оповіщаємо: однині самі будемо творити наше життя.
Фрагмент статті «Другий Всеукраїнський Військовий З’їзд» у газеті «Нова Рада» (Вівторок, 13 червня 1917 р. № 62. С. 2).

Українські військові згадуються у тексті Універсалу лише один раз — у загальному переліку після виборних людей «від сел, від фабрик» є також і представники «від салдацьких казарм». Однак роль і присутність військових у контексті укладання документа цією куценькою згадкою, як бачимо, зовсім не обмежується. Роль українських військових у проголошенні Першого Універсалу така само значна, як і роль укладачів документа.

Вона така само революційна, як зафіксоване в Універсалі запровадження «особливого податку на рідну справу». Слід було «точно і негайно регулярно пересилати його в Скарбницю Української Центральної Ради». Політичне керівництво української національно-демократичної революції отримувало таким чином два важливі інструменти для реалізації своєї політики — військовий та економічний. Це була серйозна заявка не лише на автономію, пописану в документі. Це був крок колосальної ваги в напрямку здобуття незалежності і проголошення суверенітету держава Україна.

Фрагмент статті «Другий Всеукраїнський Військовий З’їзд» у газеті «Нова Рада» (Вівторок, 13 червня 1917 р. № 62. С. 2).

Проголошення Першого Універсалу стало справді революційним кроком. Оцінювати його вагу слід насамперед у контексті військово-політичної ситуації, що склалася в Україні, колишній російській імперії та на фронтах Першої світової війни станом на червень 1917 року.

Слід врахувати й особливості українського національного руху й той шлях, який він пройшов впродовж «великого ХІХ ст.», під час російської революції 1905-1907 рр., Першої світової війни, і особливо — за кілька місяців від Лютневої революції 1917 року в російській імперії.

Якщо згадати сформульовану американським соціологом Робертом Патнемом теорію залежності від шляху («точка, до якої ти прийдеш, залежить від точки, з якої ти вийшов»), то нескладно буде зрозуміти, що Перший Універсал з’явився на самісінькому вістрі української національно-демократичної революції. Цілком можливими для реалізації були суттєво менш революційні сценарії, однак навряд чи за умов, що існували, можна було зробити більш революційний крок, ніж проголошення Першого Універсалу.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
На півдні спецпризначенці спалили склад БК разом з окупантами

На півдні спецпризначенці спалили склад БК разом з окупантами

Воїни ССО спалили склад БК та знищили військових противника на Півдні.

МАГАТЕ заявило про чергову атаку безпілотника по Запорізькій АЕС

МАГАТЕ заявило про чергову атаку безпілотника по Запорізькій АЕС

Сьогодні, 18 квітня, Міжнародне агентство з атомної енергії повідомило про атаку невідомого безпілотного літального апарату по території навчального центру Запорізької атомної електростанції, що примикає до майданчика.

На Полтавщині до 15 років засуджено місцевого проросійського «політексперта» 

На Полтавщині до 15 років засуджено місцевого проросійського «політексперта» 

Суд виніс вирок жителю Полтави, який співпрацював з аналітичним порталом рф «Фонд стратегічної культури».

Постачання ППО та спільні оборонні проєкти: Глава держави мав розмову з віцеканцлером Німеччини

Постачання ППО та спільні оборонні проєкти: Глава держави мав розмову з віцеканцлером Німеччини

Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із віцеканцлером Німеччини Робертом Габеком під час його візиту до Києва. Темою розмови було зміцнення ППО України сучасними системами та двостороння співпраця у сфері ОПК.

У ЗСУ показали, як естонські інструктори тренують наших новобранців

У ЗСУ показали, як естонські інструктори тренують наших новобранців

Військовослужбовці Збройних сил Естонської Республіки в рамках базової загальновійськової підготовки особового складу Збройних Сил України у Великій Британії проводять заняття з навчання ведення позиційних бойових дій.

Україна та Чехія розпочали переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Україна та Чехія розпочали переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Українська сторона провела переговори з чеською стороною щодо підготовки проєкту майбутньої безпекової угоди.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Інструктор з фізичної підготовки і спорту

від 24000 до 124000 грн

Шепетівка, Хмельницька область

Механік-електрик

від 20000 до 25000 грн

Васильків

Військова частина А1789

Оператор відділення радіоелектронної боротьби

від 25000 до 65000 грн

Павлоград

Військова частина А4759

Стpілець-регулювальник

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Електрик відділення зв’язку

від 25000 до 40000 грн

Павлоград

Військова частина А4759

Оператор БПЛА

від 20000 до 120000 грн

Київ

120 Окрема Бригада ТрО ЗСУ