ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Побачити війну немов на долоні: інтерактивна мапа боїв deepstatemap.live

Публікації
Прочитаєте за: 8 хв. 22 Червня 2022, 14:10

Після широкомасштабного нападу рф на Україну в мережі «Інтернет» з’явилися безліч карт. Вони відображають ситуацію на різних етапах війни як на рівні всієї України, так і в окремих регіонах. На сьогодні у вільному доступі розміщено, без жодного перебільшення, мільйони карт повномасштабного нападу рф на Україну. Це якщо, звичайно, враховувати всі мапи на різних етапах нападу, всі переклади однакових карт різними мовами, а також карти окремих регіонів, напрямків і локальних ділянок бойових дій.

Водночас кількість і навіть якість карт не є запорукою їхнього правильного розуміння споживачами інформації в інформаційному просторі. Дуже часто в соціальних мережах українці висловлюють незадоволення доступними їм картами, закидаючи розробникам погану поінформованість про стан справ на окремих локальних ділянках, недбалість чи навіть свідоме викривлення інформації.

Крім нових статичних карт, які щодень з’являються в мережі, існує кілька українських та іноземних проєктів інтерактивних динамічних карт, які змінюють за можливості в режимі реального часу і намагаються максимально детально і точно передавати ситуацію на основі інформації, доступної з відкритих джерел. Найвідоміша з таких карт в Україні — мапа проєкту DeepStateUA.

Кореспондент АрміяІnform поспілкувався з представниками команди проєкту DeepStateUA, зосередившись передусім на порадах досвідчених картографів про те, як слід працювати з наявними у вільному доступі в мережі «Інтернет» картами та ставитись до зафіксованої на цих мапах інформації.

Згідно з даними компанії Similarweb, мапа DeepStateMap.live посіла 23 місце серед найвідвідуваніших сайтів України, залишивши позаду TikTok і порнхаб. І це при тому, що, за справедливим зауваженням команди проєкту, «статистика занижена через те, що сервіс використовує криво дані GA UA, який цьогоріч мав вийти на пенсію». Чим, на Ваш погляд, обумовлена така популярність карти?

 — Мапа показує доволі точний стан російсько-української війни: просування ворожих військ, їх розташування, звільнені території тощо. У наші часи всі звикли до публічності, люди хочуть знати стан справ і на що можна сподіватися. За допомогою нашої карти всі можуть побачити приблизний перебіг ведення бойових дій та знати ситуацію щодо війни в країні. Когось це заспокоює, вселяє віру в перемогу, коли можна побачити звільнення територій. А хтось просто спокійний, бо володіє інформацією. Ми цінуємо довіру кожного і докладаємо всіх зусиль в роботі, адже розуміємо всю відповідальність перед мільйонами користувачів мапи.

Коли саме виникла ідея створити таку карту і якими були ваші перші кроки?

— Наша команда створила мапу в перший день повномасштабного вторгнення — 24 лютого. Ми висвітлювали і раніше конфлікти в різних точках світу, збирали подібну інформацію про пересування, розташування та ведення бойових дій, і російсько-українська війна не стала винятком. Ще задовго до вторгнення ми вже моніторили та позначали пересування військ, їх активні дії на кордонах, і наша діяльність каналу потроху переходила з висвітлення світових подій на події в Україні. Далі інформація дала можливість фіксувати переміщення, зайняті території тощо, і потім ми подумали, що створення мапи зі всією інформацією буде корисною для людей. Спочатку мапа була розроблена на основі бази інтерактивної карти GoogleMaps, але з часом карта зазнала декілька нападів з боку користувачів із РФ та була заблокована. У зв’язку з цим команда розробників вирішила створити свій сайт DeepStateMAP, який запрацював 27 березня 2022 року і працює до сьогодні з постійними оновленнями та покращеннями.

Звідки ви отримуєте інформацію для оновлення карти і як її верифікуєте?

— Джерела отримання інформації в нас різні. З метою безпеки ми не можемо детально про них розповісти. Якщо загально, то це аналіз, опрацювання різної інформації, які проводить наша команда, а іноді це бувають навіть звичайні мешканці, які безпосередньо перебувають у населеному пункті.

Але основне наше правило — інформація на мапі про звільнення населених пунктів не подається без підтверджень зведень Генерального штабу Збройних Сил України, адже така інформація може нашкодити. І ми закликаємо інших робити так само.

  Під час першого входу на карту користувач бачить дісклеймер про небезпеку використання карти для прокладання маршрутів евакуації, оскільки мапа має неточності та оновлюється із затримкою. Які ще застереження щодо роботи з вашою чи, можливо, іншими динамічними і статичними картами Ви могли б дати?

— Карта є виключно інформаційною для загального розуміння ситуації. Не рекомендуємо використовувати жодну карту для якихось конкретних цілей, як-от прокладання маршруту, ведення бойових дій, повернення додому, евакуації тощо. Жодна карта не дає точних даних реального стану справ, адже на фронті все змінюється в секунду і місце, яке ще хвилину назад було безпечним, може раптово стати загрозою життю. Інформація ж про якісь деталі на передовій у публічному просторі точно ніколи перебувати не буде.

  Чому, на Ваш погляд, у мережі поряд із численними схвальними відгуками про вашу карту нерідко трапляються і критичні зауваження? — Люди бувають різні. Хтось хоче показати, що він нібито знає все. Нерідко трапляються випадки, коли людина бере інформацію зі ЗМІ, іншого телеграм-каналу чи альтернативного інформаційного простору, така інформація часто буває непідтверджена, але публіка розганяє перемогу чи зраду, і відповідно у нас запитують, чому ж ми не позначили той чи інший населений пункт. Ми працюємо виважено, перевіряючи кожну деталь, адже інформації надходить дуже багато, і великий відсоток з неї — фейки. Багато хто піариться на заявах про звільнення чи іншій інформації, вводячи людей в оману, не усвідомлюючи, що це може становити загрозу. Ми так не вчиняємо. Стараємося перевіряти всю наявну інформацію, зводити її до логічного кінця, чекати підтверджень і потім публікувати. Ми не піаримось заради хайпу, ми працюємо, бо відчуваємо відповідальність. За це нас поважають і саме тому ми популярні.

  З чого слід почати роботу з картою, яку користувач щойно побачив у мережі «Інтернет», наприклад, на якомусь новинарному сайті, телеграм-каналі, чиємусь блозі тощо?

— Вочевидь, кожен автор карти має власні джерела інформації, які можуть різнитись залежно від авторитетності, нерідко буває, що вони можуть бути неправдивими або ж взагалі вигаданими сарафанним радіо. Ми пропонуємо щонайменше критично ставитись до якоїсь мапи у твіттері невідомо від кого, де наші військові ледве вже не під Маріуполем чи Херсоном. Подібного роду контент є дестабілізуючим чинником у нашому інформаційному полі, звідси ж виникають запитання на штиб «А чому у вас по-іншому, у них вже звільнено?!», а нашим військовослужбовцям або високопосадовцям доводиться спростовувати подібного роду «провокації», у зв’язку з чим користувач як мінімум засмутиться/відчує себе обманутим.

  Розкажіть, що таке легенда карти і чому вона важлива.

— Легенда мапи створена для відображення умовних позначень кольорових зон бойових дій, військових об’єктів та підрозділів московитів, а також їх напрямків атак. За допомогою неї ви можете зорієнтуватись у масштабах наступу, ну і відповідно лінії фронту.

Чого слід і чого не слід чекати від карт, розміщених у вільному доступі в мережі «Інтернет»?

— Чекати ні на що не варто, адже мапи мають виключно інформативний характер. А от загальну інформацію про стан подій на фронті подивитися можна, щоб розуміти ситуацію, адже коли ти знаєш, що відбувається навколо, вже можна бути більш спокійним. Вірити в нашу армію і чекати на перемогу.

  Чи могли б ви порадити якісь ресурси, крім, зрозуміло, вашого, які, на Ваш погляд, заслуговують довіри і до яких можна і варто звертатися громадянам України?

— Генеральний штаб Збройних Сил України, Президент України, Збройні Сили — це ресурси, в які повинен вірити кожен, тож насамперед слід звертати увагу на інформацію від них. Стежити за нашою картою можна на телеграм-канал DeepStateUA.

Слід вимагати від карт не більше (однак і не менше) того, що вони спроможні вам дати. Як у відомому сюжеті всесвітньовідомої казки Антуана де Сент-Екзюпері «Маленький принц», у якому король пояснював, що мудрий правитель має вимагати від підданців виконання лише тих наказів, які вони спроможні виконати:

Якщо б я звелів своєму генералові літати, як метелик, з квітки на квітку, або написати трагедію, або обернутися на морського птаха і генерал не виконав би наказу, то хто був би в тому винен він чи я?

Ви, ваша величність, твердо відповів маленький принц.

Точно, згодився король. Від кожного треба вимагати тільки те, що він може зробити.

 

Тож, подібно до мудрого короля з казки, питайте в карт про те, про що вони спроможні розповісти, і не вимагайте більшого. Десятки тисяч фахівців у всьому світі щодень працюють над тим, щоб надати нам максимально достовірні, грамотно укладені і вдало графічно оформлені з дизайнерської точки зору карти. Варто подякувати їм за це.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Президент розповів бразильським журналістам про відновлення оборонного виробництва в Україні

Президент розповів бразильським журналістам про відновлення оборонного виробництва в Україні

Президент Володимир Зеленський в інтерв’ю бразильським журналістам акцентував на відновленні і розвитку українського оборонного виробництва.

На півдні знищили ЗРК, 5 гармат і 2 станції РЕБ

На півдні знищили ЗРК, 5 гармат і 2 станції РЕБ

Протягом доби на південній ділянці фронту було знищено 99 окупантів та 31 одиницю ворожого озброєння і військової техніки.

На півдні ворог застосував 260 FPV-дронів проти мирного населення

На півдні ворог застосував 260 FPV-дронів проти мирного населення

Продовжуючи терор мирного населення прифронтових територій півдня, російська армія застосовує FPV-дрони та БПЛА різних типів.

Над розмінуванням території України працюють 347 саперних груп Міноборони

Над розмінуванням території України працюють 347 саперних груп Міноборони

347 груп розмінування підрозділів Міноборони продовжують очищення звільнених регіонів України від вибухонебезпечних залишків війни.

Державний оператор тилу частково змінив постачальників харчів для ЗСУ

Державний оператор тилу частково змінив постачальників харчів для ЗСУ

Обсяги тих фірм, які не справилися з виконанням договорів, були передані новим постачальникам.

Ворог здійснив сім штурмів у напрямку плацдарму біля Кринок

Ворог здійснив сім штурмів у напрямку плацдарму біля Кринок

В операційній зоні Сил оборони півдня українські захисники відбили пʼять штурмів російських вйськ на Оріхівському напрямку і сім — на лівобережжі Дніпра.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Радіотелефоніст, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Начальник лазні

від 22000 до 22000 грн

Одеса

ВМС ЗС України

Командир мінометного взводу 155 окремого батальйону ТрО

від 24000 до 54000 грн

Степанівка, Сумська область

Військовослужбовець за контрактом

від 20100 до 100000 грн

Жовті Води

4 відділ Кам'янського РТЦК та СП

Сапер у 66 ОМБр ім. князя Мстислава Хороброго ЗСУ

від 50000 до 120000 грн

Київ, Київська область

Електрик-моторист, військовослужбовець

від 20500 до 120500 грн

Київ

Військова частина А7039