ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Як зупинити ядерний тероризм рф

Важливо Публікації
Прочитаєте за: 8 хв. 17 Червня 2022, 12:04
Ілюстративне фото

Нещодавно Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України на своєму офіційному сайті повідомило: «росія продовжує створювати загрози безпеці українських АЕС та загрожує всьому світу новою ядерною катастрофою. У разі потрапляння в працюючий атомний енергоблок навіть уламок ракети може спричинити аварію та витік радіації».

Б’є на сполох і Міністерство закордонних справ України. «Дії російських ядерних терористів на ЗАЕС та в тимчасово окупованому Енергодарі, постійні ракетні обстріли території України з боку рф, зокрема й у напрямку цієї та інших атомних електростанцій, становлять безпрецедентну загрозу ядерній безпеці України, Європи та всього світу. РФ повинна неухильно дотримуватись законів і звичаїв війни, в тому числі і щодо ядерних об’єктів», — йдеться  в повідомленні на сайті МЗС.

Нехтування елементарними правилами безпеки терористичними військами російської федерації викликає не лише критику, а й острах у громадян чи не всіх демократичних країн. Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергетики  (МАГАТЕ) Рафаель Маріано Гроссі від самого початку широкомасштабного російського вторгнення висловлював серйозну стурбованість безпекою ядерних об’єктів України. Зокрема, рівень небезпеки на Запорізькій АЕС, яка залишається під контролем російських військ, він назвав «однією із найбільш критичних проблем у всьому світі».

А втім, і досі, попри нагадування про відповідальність за воєнні злочини, рф своїми ракетними ударами наражає весь світ на небезпеку знищення. Ба більше, ватажок терористичної держави, натякаючи на пряме застосування ядерної зброї, ще й лякає тих, хто наважиться  підтримувати Україну в її боротьбі, наслідками, з якими вони «у своїй історії ще ніколи не стикалися».

Що станеться, якщо ракета потрапить в атомну електростанцію

Неурядова організація Німеччини й Європейського Союзу Фонд Гайнріха Бьолля у своєму дослідженні «Ядерна енергія: міфи і реальність»  дійшла висновку, що поряд із загрозами техногенного характеру для атомних станцій стають актуальними й загрози терористичних атак. Абсолютно новий масштаб цієї небезпеки став очевидним після терористичних атак 11 вересня 2001 року в Нью-Йорку та Вашингтоні. Тоді двоє заарештованих ватажків «Аль-Каїди» зізналися, що атомні електростанції входять до числа цілей терористів.

В умовах війни, коли росія намагається закидати територію України великою кількістю ракет, авіаційних бомб, артилерійських снарядів і мін — наслідки від їх потрапляння в один із 15 атомних реакторів можуть стати фатальними не лише для України, Європи, а й для всього світу. Дістанеться, звісно, і самій росії.

«Під час будівництва багатьох атомних реакторів у західних індустріальних країнах у вимоги щодо безпеки включалося випадкове падіння невеликого цивільного чи військового літака», — пишуть дослідники Фонду.  Але цілеспрямовані атаки атомних станцій повністю заправленими великими пасажирськими літаками або бойовими ракетами спеціалісти, що конструювали реактори,  вважали настільки малоймовірним, що не вживали заходів від таких варіантів розвитку подій.

Не були винятком і проєктувальники наших АЕС. Серед зовнішніх впливів у «Загальних положеннях безпеки атомних станцій» йдеться  лише про «впливи природного або технічного походження».

Екскерівник одного з підрозділів міжнародної компанії Meggitt, що спеціалізується на компонентах та підсистемах для аерокосмічного, оборонного та окремих енергетичних ринків, Аллен Хол у своєму дописі на соціальному вебсайті Quora стверджує, що атака атомних об’єктів під час війни є порушенням Женевської конвенції та законів ведення війни.

«Єдина очевидна проблема полягає в тому, — впевнений він, — що вам не потрібно руйнувати об’єкт, просто пошкодьте його серйозно, і ви, ймовірно, спричините аварію. Будь-яка діюча ядерна установка має потенціал для події набагато гіршої, ніж Чорнобиль».

«Об’єкти, які працювали десятиліттями, матимуть мільйони фунтів відпрацьованого палива… Ядерні відходи заповнені дуже радіоактивними довгоживучими радіоактивними побічними продуктами виробництва електроенергії. Ці продукти набагато гірші за те, що дає ядерна зброя, оскільки вони були вироблені в результаті тривалого впливу високого рівня радіації в активній зоні реактора».

На його думку, «залишкова радіація від ядерної бомби впаде майже до нуля за кілька місяців, тоді як побічні продукти, що містяться у відпрацьованому ядерному паливі, залишаться небезпечними протягом тисяч років».

Ілюстративне фото

Обґрунтовуючи більшу небезпеку від пошкодження атомної станції, ніж від застосування ядерної зброї, Ален Хол наводить такий приклад: «Чорнобиль випустив майже стільки ж радіації, як усі 400 надземних ядерних випробувань, які коли-небудь проводилися».

До речі, на Запорізькій АЕС із 2000 року працює сухе сховище відпрацьованого ядерного палива, у якому зберігається 174 контейнери небезпечних відходів. Начальник відділу аналізу безпеки Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки Дмитро Гуменюк раніше повідомляв, що у разі бомбардування цієї найбільшої АЕС Європи може бути пошкоджений не один реактор. Наслідком такої аварії стане суттєве забруднення не лише України, а й більшої частини Європи: «Це буде гірше, ніж Чорнобиль, тому що Запорізька станція стоїть на березі Каховського водосховища, далі по Дніпру — Чорне море. Забруднена вода і все інше, Середземне море і так далі. Тобто наслідки будуть для всіх погані».

Російський окупант нагадує мавпу з гранатою

Формувати наративи геополітичної концепції «русского миру» путін почав з 31 грудня 1999 року, відтоді, як прийшов до влади. Для нас цей зовнішньо-політичний концепт уже за три роки після того матеріалізувався в конфлікт щодо острова Тузла, агресію росії у 2014 році, анексію Криму, захоплення окремих територій Донбасу, конфлікт у Керченській затоці у 2018-му й, врешті-решт, повномасштабну війну проти України.

Готуючись до неї, кремлівський режим почав  стягувати війська до областей, що межують із нашою країною: Воронезьку, Білгородську, Брянську та Смоленську, ще з 11 січня. А 10 лютого в Білорусі розгорнув другий етап спільних військових навчань «Союзна рішучість — 2022». Приготування до вторгнення були очевидними не лише військовим розвідкам та аналітикам, а й пересіченим громадянам.

Утім, ані розвідники, ані експерти, і, звичайно, світова спільнота не могли собі уявити той ступінь дикості, що виявить окупант щодо світової ядерної безпеки. З початку війни терористичні війська росіян скерували на наші міста та інфраструктуру до трьох тисяч ракет, завдали майже чотири тисячі авіаударів.  Російський окупант нагадує мавпу з гранатою.

Про ядерний тероризм агресора

Ілюстративне фото

Чорнобильська АЕС

  • У перший день війни російські військові увійшли на територію Чорнобильської АЕС і залишалися там понад місяць — до 31 березня.
  • Поблизу Зони відчуження рашисти транспортували й зберігали десятки тонн артилерійських снарядів, що могли здетонувати будь-якої миті.
  • Попри ризик опромінення, свої фортифікаційні споруди окупанти облаштували в найбруднішому місці — у Рудому лісі.
  • Працівники атомної станції розповідали, що російські військові не використовували жодних протирадіаційних засобів.
  • Через відсутність достатньої кількості персоналу, випадки втрати електроенергії, необхідної для охолодження сховищ із відпрацьованим ядерним паливом, виникла пряма загроза аварії.
  • Покидаючи Чорнобильську АЕС, російські окупаційні війська викрали з лабораторій обладнання на суму близько 135 мільйонів доларів. Як повідомляла АрміяInform, не гребували мародери й комп’ютерами, кавоварками та чайниками.

Запорізька АЕС

  • Уночі 4 березня окупанти обстріляли Запорізьку атомну станцію. «Російські танкісти знали, що вони обстрілюють. Прямою наводкою по станції — це терор небаченого рівня», — заявив тоді Володимир Зеленський. Це був перший в історії людства випадок, коли атомну станцію атакували війська.
  • російські загарбники завдали станції шкоди майже на 40 млрд грн. Це знищені під час обстрілів і пожеж корпуси, пошкоджене обладнання, втрати від вимушеного скорочення виробництва електроенергії.
  • рашисти перетворили станцію на військову базу, де перебуває близько 500 російських солдатів, важка техніка, танки та вибухівка.

Хмельницька АЕС

  • Уранці 25 квітня над атомною станцією зафіксовано дві російські ракети.
Ілюстративне фото

Південноукраїнська АЕС

  • 5 червня о 5:30 ранку російська крилата ракета, схожа на ракету типу «Калібр», пролетіла критично низько над атомною станцією.

 Протиповітряний та протитанковий захист українських АЕС треба покращувати

Керівник ДП «НАЕК «Енергоатом» Петро Котін в інтерв’ю виданню «Український тиждень» розповів, що держпідприємство переглядає плани оборони та готується до змін у відповідні документи, зокрема у Проєктну загрозу обʼєкту критичної інфраструктури. До таких об’єктів належать і ядерні, як-от атомні електростанції, і низка інших обʼєктів, пов’язаних із ядерним матеріалом, який потрібно охороняти.

«Тепер, крім актів ядерного тероризму, ми також розглядатимемо і військову агресію, яка є найбільшим актом ядерного тероризму, і його спричинила російська федерація. Говорячи про акти ядерного тероризму, буде додано протитанковий та протиповітряний захист, вибудовуватиметься  периметр захисту, зокрема проти ракетних обстрілів та обстрілів з літаків», — повідомив Петро Котін.

Ілюстративне фото

Серед завдань зенітних ракетних військ Повітряних Сил Збройних Сил України  є постійне прикриття силами та засобами протиповітряної оборони п’яти атомних електростанцій. Про те, що за час повномасштабної війни вони знищили понад 500 повітряних цілей, писала АрміяInform.

Звичайно, аби ефективніше захищати повітряний простір України, військам потрібні сучасні комплекси та системи.

У своєму нещодавньому зверненні Володимир Зеленський заявив, що «ми знову й знову повторюємо нашим партнерам, що Україні потрібна сучасна протиракетна зброя. У нашої держави її поки немає на достатньому рівні, але саме в нашої держави й саме зараз — найбільша у Європі потреба саме в такій зброї. Затягування з її наданням не може мати виправдань!».

Лише поєднання таких чинників, як, насамперед, перемоги  наших Збройних Сил на фронтах війни, результативні дії українських дипломатів зі створення більш широкої антирашистської коаліції та запровадження нових дієвих економічних санкцій зможуть привести до тями неврівноваженого агресора і змусити його понести відповідальність за воєнні злочини, вчинені на території України.

 

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Литва і оборонний концерн Rheinmetall підписали Меморандум про будівництво заводу з виробництва боєприпасів

Литва і оборонний концерн Rheinmetall підписали Меморандум про будівництво заводу з виробництва боєприпасів

Сьогодні, 16 квітня, Литва підписала меморандум про взаєморозуміння з німецьким оборонним концерном Rheinmetall, який закладає основу будівництва на території країни заводу з виробництва артилерійських боєприпасів.

На Запоріжжі під суд піде дезертир-шпигун

На Запоріжжі під суд піде дезертир-шпигун

Завершене розслідування кримінального провадження щодо військовослужбовця однієї з військових частин у Запоріжжі, який самовільно залишив місце служби та подався шпигувати на користь російського агресора.

Голова парламенту обговорив із Генсеком Ради Європи повернення депортованих українських дітей

Голова парламенту обговорив із Генсеком Ради Європи повернення депортованих українських дітей

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук провів зустрів із Генеральною секретаркою Ради Європи Марією Пейчинович-Бурич. Сторони обговорили створення офісу Реєстру збитків, повернення незаконно депортованих українських дітей до рф.

У Сухопутних військах ЗСУ повідомили про реорганізацію в одній з механізованих бригад

У Сухопутних військах ЗСУ повідомили про реорганізацію в одній з механізованих бригад

Командування Сухопутних військ Збройних Сил України повідомило про рішення про виокремлення штурмового батальйону 67 окремої механізованої бригади в окрему штурмову військову частину.

У Міноборони презентували Центр досконалості протимінної діяльності та екологічної безпеки: у яких напрямках працюватиме

У Міноборони презентували Центр досконалості протимінної діяльності та екологічної безпеки: у яких напрямках працюватиме

Головними сферами діяльності Центру досконалості протимінної діяльності та екологічної безпеки є застосування дронів і сучасних технологій, використання роботів та геопросторових технологій.

У брянську горіла підстанція ― знеструмлено військові об’єкти агресора

У брянську горіла підстанція ― знеструмлено військові об’єкти агресора

У ніч на 16 квітня 2024 року у російському брянську знеструмлено одразу декілька військових та промислових обʼєктів.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Програміст-Військовослужбовець

від 20100 до 125000 грн

Черкаси

Косівський РТЦК та СП

Майстер експлуатації та ремонту бронетанкової техніки

від 20000 до 120000 грн

Рівне, Рівненська область

Начальник інформаційно-телекомунікаційного вузла зв’язку

від 20000 до 24000 грн

Хмельницький

Військова частина А1056

Інспектор прикордонної служби, водій

від 20100 до 20100 грн

Житомир

Державна прикордонна служба України

Водій-електрик, військовослужбовець

від 22000 до 122000 грн

Яворів

Яворівський РТЦК та СП