ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Військові облігації – внесок у Перемогу й збереження коштів від інфляції

Важливо Новини Соціальний захист
Прочитаєте за: 4 хв. 11 Червня 2022, 12:21

Усі ми мріємо якнайшвидше здолати російського агресора. Задля цього військовослужбовці героїчно б’ються з ним на полях битв, волонтери роблять усе, аби у бійців було вдосталь засобів для цієї боротьби, прості громадяни переказують кошти на потреби армії та благодійних фондів.

Зробити свій внесок у поразку росії Міністерство фінансів України пропонує ще в один спосіб – придбати облігації внутрішньої державної позики (ОВДП) або, по простому, військові облігації. Патріотична складова такого придбання очевидна. Вдумайтесь, за ваші та гроші інших інвесторів можливо куплять Байрактар, що спрямує свої ракети на танки ворога, або їх витратять на зброю, набої, медикаменти або харчування бійців.

Але, не лише держава буде у виграші, – через певний час вам ці кошти повернуться з відсотками. Тож, стане на що накрити святковий стіл з нагоди Дня Перемоги над рашизмом.

Вартість військової облігації – близько 1 тис. грн

 Вартість однієї облігації – приблизно одна тисяча грн, строк інвестування – від 3 місяців до 1,5 року. Чим більше термін, тим вище відсоток. Через рік ваша тисяча зміцниться приблизно на 11 відсотків. Також доступні цінні папери у валюті: долар США – 3,7% річних і Євро – 2,5% (8 міс). Процедура покупки максимально спрощена й триватиме приблизно пів години. Облігації можуть придбати як українські юридичні та фізичні особи, так й іноземні інвестори, які хочуть підтримати Україну.

Утім, слід звернути увагу на те, що уповноважені банки мають різні алгоритми купівлі ОВДП, наявність або відсутність тарифікації обслуговування рахунку й різний кількісний поріг їхнього придбання. В якійсь фінансовій установі радітимуть, коли ви прийдете за однією облігацією, а в іншій – у ваш бік і не поглянуть, коли ви не змозі купити 100 200 або, навіть, 400 цих цінних боргових паперів.

Звісно, не кожний із нас має 400, 200 або, навіть, 100 тисяч гривень, тож адаптувати свої фінансові можливості з пропозиціями фінустанов треба ретельно вивчивши їхні пропозиції. Перелік банків, банків-первинних дилерів та ліцензованих брокерів дає на своєму офіційному сайті Мінфін: https://bonds.gov.ua/

Більшість фінансових компаній на ринку військових облігацій скасували власні комісії за проведення торгових та депозитарних операцій, сприяючи у такий спосіб залученню максимально широкого кола громадян, які висловили намір придбати облігації. Зробити це можна як у фізичному банку, так і онлайн.

Слід зауважити, що банк, який ви оберете, буде лише посередником між вами і державою, тож навіть якщо він зникне з фінансового ринку – ви нічого не втратите.

Перевага військової облігації над звичайним депозитом – більша захищеність і прибутковість

Як примножити або бодай зберегти свої заощадження? Покласти гроші на депозит? Утім найбільше, що ви отримаєте через рік – шість відсотків. Та чи шість відсотків? Трохи математики… Наприклад, якщо оформити стандартний строковий кредит на суму 10 тис. гривень, то через рік після сплати податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) у розмірі 18% та воєнного збору у розмірі 1,5% візьмете в касі цього банку 10 493,84 грн. Не виключено, що через приховані платежі та комісії ця сума буде ще меншою…

У випадку з військовими облігаціями картинка привабливіша – ПДФО сплачувати не треба… Таким чином через рік ваші десять тисяч принесуть вам додатково 1100 грн. Військовий збір 1,5% складе лише 16 грн 50 коп.

Але є ще одна новина – нещодавно Кабінет Міністрів змінив основні умови військових облігацій, які викуповує Національний банк, затвердивши для нових випусків змінну ставку (Постанова № 659 від 7 червня). Тепер вона стала «плаваючою» – її дохідність прив’язали до середнього значення облікової ставки Національного банку за річний період.

На запитання АрміяInform, як це відіб’ється на гаманцях власників військових облігацій, економіст Олександр Охріменко відповів, що «облікова ставка – 25%, і це значить, що скоріш за все у вівторок – на наступному аукціоні, дохідність військових облігацій суттєво збільшиться.

Нині не доводиться думати про якісь прибутки… Вони будуть згодом, коли здолаємо підступного ворога й за підтримки цивілізованого світу відбудуємо економіку. Але зробити так, аби не втратити свої гроші та ще й допомогти хлопцям на передовій – хіба це не розумно… Щось віддав безоплатно армії, щось перевів на рахунки рідних, які за кордоном із надією чекають, коли можна буде повернутися до України, щось вклав у облігації Перемоги…

За даними Міністерства фінансів Національний банк викупив ОВДП на понад 140 млрд грн.

За прогнозом Світового банку, на кінець 2022 року інфляція в Україні сягне 20%.  25-20 = 5… 5 відсотків прибутку в час, коли йдеться лише про виправдані війною збитки – це не погано… Не знаю, як ви, а я куплю трохи тих облігацій….

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Січеславські десантники знищили два російських танки з 200 метрів у прямому танковому бою.

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

У вечірньому стрімі Армія TV ведучі обговорили оперативну обстановку з Авдіївського напрямку з військовослужбовцем окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша на псевдо «Італієць».

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Україна зараз життєво потребує засобів для захисту цивільного населення від ракетних ударів та атак російських безпілотників.

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Близько години тому армія рф з тимчасово окупованого лівого берега обстріляла передмістя Херсона.

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Збройні сили Королівства Данія продовжують брати участь у багатонаціональній навчальній операції ІНТЕРФЛЕКС з базової загальновійськової підготовки Збройних Сил України на території Великої Британії. Це дієвий внесок на підтримку України.

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

Державному оператору тилу (DOT) вдалося заощадити понад 30 мільйонів гривень на закупівлі для Збройних Сил України дизельного палива.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Військова служба за контрактом з початковою з/п від 51500 до 200000

від 51500 до 200000 грн

Хмельницький, Хмельницька область

Кулеметник

від 20500 до 20500 грн

Ужгород

Військова частина 3115 НГУ

Снайпер-розвідник

від 20000 до 25000 грн

Київ

Військова частина А4682

Радіотелефоніст, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Кулеметник

від 20000 до 120000 грн

Запоріжжя

112 окремий батальйон 110 ОБрТрО

Сержант з матеріального забезпечення

від 25000 до 120000 грн

Дніпро

108 ОБр Сил ТрО