ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Найкращою безпекою для України буде її здатність захиститися від майбутньої агресії

Публікації
Прочитаєте за: 5 хв. 22 Травня 2022, 11:25

З початку широкомасштабного вторгнення рф в Україну за перебігом бойових дій пильно стежить увесь світ. У засобах масової інформації особливою популярністю користуються фахові оцінки щодо поточного стану та перспектив розвитку ситуації щодо відсічі збройній агресії російської федерації. У цьому контексті заслуговують окремої уваги бачення, висновки та прогнози розвідувальних структур та незалежних експертів, які опубліковані у закордонних виданнях.

Наприклад, у офіційному зведенні британської розвідки від 15 травня зроблено висновок, що росія не зможе наступати найближчі 30 днів, російські військові вже втратили третину зібраних сил, а системні проблеми у них продовжують наростати.

Оборонне відомство Великої Британії також констатує, що за останній місяць, «попри незначні досягнення на початку, ….росія не змогла захопити значної території України… та зберігає стабільно високий рівень виснаження. Станом на зараз росія, ймовірно, втратила третину сухопутних бойових сил, які вона зібрала в лютому».

Наведене приємно читати, оскільки ці досить високі оцінки російських бойових втрат завдяки діям українських сил, з боку партнерів досі ще не були озвучені.

Британські експерти також прогнозують, що у росіян проблеми «майже напевно посилюватимуться» через втрати: «Упродовж усього конфлікту їм не вистачало російського мостового обладнання, що сповільнювало та обмежувало наступальний маневр. російські БПЛА, що мають життєво важливе значення для тактичної обізнаності та управління артилерією, виявилися вразливими для української ППО».

З оцінкою британських розвідників корелюється бачення керівника  МЗС Великої Британії Ліз Трасс, яке недавно опубліковано у виданні «Express».  Вона вважає, що перемога України є стратегічним і моральним імперативом для Заходу та закликала продовжувати підтримку України важким озброєнням, літаками, а також посилювати санкції: «Битва за Донбас вирує… Якщо путін переможе, він націлиться на більші території України й не поступиться, поки вся країна не буде під його контролем… путін грає на тому, що бажання вільного світу зупинити його не може зрівнятися з його рішучістю поставити Україну на коліна… Ми довели, що росія помилялася, і будемо робити це знову. Тепер зрозуміло, що путін не може зламати й не зламає і не підпорядкує Україну. Але треба йти далі – стратегічним і моральним імперативом для всіх нас є перемога України… Я закликаю наших союзників зробити більше, щоб Україна отримувала те, що їй потрібно, від важкої зброї, як-от танки та літаки, до боєприпасів та інших поставок. Найкращою довгостроковою безпекою для України буде те, що вона зможе захиститися від будь-якої майбутньої агресії».

Ситуація, яка склалася завдяки героїчній обороні українських військ, змусила російське керівництво зробити черговий перегляд своїх планів щодо проведення операції. За оцінкою радника міністра внутрішніх справ та відомого аналітика Віктора Андрусіва, яке він оприлюднив в ефірі Всеукраїнського телемарафону, наразі Росія розпочала третю фазу широкомасштабної війни в Україні та намагається перетворити її в довготривалу. Він вважає, що під час першої фази амбіції передбачали спробу захоплення України у короткий термін. Пізніше, під час другої фази – взяти в оточення угруповання ЗС України на сході: «Одне оточення планували дуже велике, хотіли відрізати аж від Павлограда. Друге оточення планували так, щоб разом із Краматорськом і Слов’янськом. Тепер їм залишилося вкрай маленьке оточення – фактично Сєвєродонецька та Лисичанська, але і цього вони зробити не можуть».

Активно коментують війну в Україні воєначальники закордонних армій. Наприклад, чотиризірковий генерал армії США у відставці В. Кларк  (до речі, Верховний головнокомандувач Об’єднаних Збройних сил НАТО в Європі у 1997−2000 роках) вважає, що «коли кажуть про тривалу війну, це означає непотрібне кровопролиття в Україні та подальша ескалація. Я думаю, що наша відповідь має бути простою: неправильною, нечесною, нерозумною і поганою стратегією є продовжувати цю війну, нам не потрібна тривала війна». На його думку, уникнути тривалої війни можна у випадку, якщо Україна отримає необхідне обладнання, озброєння і техніку, зокрема Мі-35, інші види вертольотів та літаків від союзників, і при цьому збереже високі моральні стандарти.

Успіхи та високий рівень боєздатності українських військ відмічають дослідники американського Інституту дослідження війни «ISW». За їхніми оцінками, росіяни остаточно відступлять від Харкова. Причинами успіху вони вважають потужний український контрнаступ та обмежений доступ російських військ до підкріплення та логістики. Як зазначено в звіті «ISW»: «Таким чином, видається, що Україна виграла битву за Харків. Українські війська перешкодили російським військам оточити та захопити місто, як це на початку широкомасштабного вторгнення сталося й під Києвом».

Погляди недержавної дослідницької установи збігаються з офіційними оцінками оборонного відомства США:  «За нашими оцінками, у росії всього 105 чинних батальйонних тактичних груп в Україні… Але США невідомо, чи узгоджується підтягування додаткових сил зі згуртованістю підрозділів і розв’язання проблем із падінням морального духу». На тлі проблем окупаційних військ американські експерти Пентагону підкреслюють переваги українських військ, які «реально воюють з 2014 року. І там дуже сильне бажання битися. Знову ж таки, у нас немає повного уявлення про кожен підрозділ, але ми не бачимо проблем зі згуртованістю і моральним духом підрозділів. Ми не бачимо непідтверджених доказів проблем згуртованості й морального духу підрозділів в українській армії».

Закордонні мас-медіа активно поширюють цитати з інтерв’ю начальника Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирила Буданова для видання «Sky News». Очільник воєнної розвідки нашої держави зазначив, що Україна поверне всі окуповані росією території, включаючи Донбас і Крим. За його оцінками, «перелом буде у другій половині серпня. До кінця цього року буде завершено більшу частину активних бойових дій… Ми знаємо все про нашого ворога. Ми знаємо про їхні плани майже в той момент, коли вони складаються».

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Пентагон оголосив, коли в Україну почнуть прибувати F-16

Пентагон оголосив, коли в Україну почнуть прибувати F-16

Міністр оборони США Ллойд Остін оголосив, коли в Україну почне прибувати ескадрилья літаків F-16.

В Україні затвердили нові клінічні протоколи за темою «Бойова травма»

В Україні затвердили нові клінічні протоколи за темою «Бойова травма»

Заступниця Міністра оборони України Наталія Калмикова повідомила про ухвалення Міністерством охорони здоров’я наказу №714 від 25 квітня 2024 року, яким затверджені нові клінічні протоколи за темою «Бойова травма».

Викрили військового з Прикарпаття, який за $4000 обіцяв «працевлаштування» у тилу

Викрили військового з Прикарпаття, який за $4000 обіцяв «працевлаштування» у тилу

За даними слідства, 47-річний командир роти військової частини за $4 тисячі обіцяв «вирішити питання» щодо працевлаштування військовозобов’язаного на посаду водія до тилової військової частини, де сам служить.

На півдні ворог застосував проти мирного населення 204 FPV-дрона

На півдні ворог застосував проти мирного населення 204 FPV-дрона

Продовжуючи терор мирного населення прифронтових територій Дніпропетровської, Запорізької, Херсонської областей, ворог застосував 15 ударних БПЛА типу «Ланцет», скинув з БПЛА різних модифікацій 225 осколкових боєприпасів.

Рустем Умєров розповів про досягнення формату «Рамштайн»

Рустем Умєров розповів про досягнення формату «Рамштайн»

Міністр оборони України Рустем Умєров 26 квітня 2024 року під час чергового онлайн засідання Контактної групи з питань оборони України у форматі «Рамштайн» подякував колегам за підтримку протягом двох років.

Президент: Славутич не підкорився окупантам. Проявив свій характер. Боровся. Захищався

Президент: Славутич не підкорився окупантам. Проявив свій характер. Боровся. Захищався

У виступі з нагоди річниці трагедії на ЧАЕС Володимир Зеленський згадав і події 2022 року.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Стаpший навідник, військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Стрілець-гранатометник (ДШВ)

Яворів

Яворівський РТЦК та СП

Водій-механік танка

від 20000 до 120000 грн

Київ

130 Батальйон ТрО

Водій автомобільної групи

від 23000 до 23000 грн

Могилів-Подільський

Державна прикордонна служба України

Начальник групи,військовослужбовець в в/ч А4677

від 21000 до 51000 грн

Чернігів, Чернігівська область

Моторист-механік, військовослужбовець

від 25000 до 55000 грн

Одеса

Флотилія ВМС ЗСУ