ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Як трансформувалися фейки російської пропаганди щодо українського полку «Азов»

Новини
Прочитаєте за: 2 хв. 17 Травня 2022, 3:18

Пропагандистські ЗМІ кремля поширили дезінформацію про те, що начебто частина бійців полку «Азов» «здалися у полон» армії російської федерації.

Україна одразу ж спростувала цей фейк. Проте подібний «вкид» вже не перший в інформаційному порядку денному рф проти полку «Азов».

Загалом кампанія з демонізації росією добровольчих батальйонів України носить системний характер. 2014 року у фокусі російської пропаганди опинився батальйон «Правий сектор», 2022 року – «Азов».

Від самого початку повномасштабної війни росії в Україні рф називала функціонування полку «Азов» ледь не найголовнішою причиною «спеціальної операції з денацифікації України».

8 березня російська пропаганда у Бердянську серед українського населення навіть поширювала листівки, в яких йшлося про нібито боротьбу рф проти нацистських угруповань, зокрема «Азову». Ця інформація подавалася окупантами як безальтернативна у розвитку подій. На думку очільників росії, українці мали ненавидіти міфічних нацистів, натомість суспільство нашої держави консолідувалося у ненависті до путіна та рф.

Пізніше росія для виправдання авіабомбардування пологового будинку в Маріуполі заявила, що начебто у приміщенні замість породіль переховувалися бійці «Азову». Звичайно, у дезінформацію повірили лише у росії.

Кремль навіть вдавався до пропаганди «на виїзді», поширюючи у німецькомовних медіа прорашистські наративи щодо українського «наці-батальйону Азов». У такий спосіб російські пропагандисти намагалися викликати в світовій спільноті осуд та дистанціювання від України.

За відсутності відчутних успіхів у дискредитаційній кампанії проти «Азову» місяць тому російська пропагандистська машина розпочала інформаційно-психологічну операцію, спрямовану на введення українців у стан зневіри. Основна мета – осквернити «Азов» як своєрідний символ боротьби українців та піддати сумніву мужність і витривалість військових.

Протягом тижня, з 18 до 25 квітня, ледь не щодня російські медіа продукували дезінформаційні прогнози щодо того, скільки ще протримаються українські військові на території комбінату «Азовсталь». 19 квітня кадиров переможно заявляв, що «бандерівців у Маріуполі «доб’ють» вже сьогодні». Після того, як прогноз кадирова не справдився, 21 квітня він знову заявив, що «Азовсталь» цілковито перейде під контроль російських військових «до або після обіду». Потім с.шойгу давав новий прогноз, уточнюючи, що «на завершення операції в «Азовсталі» потрібно 3-4 дні».

Ці фейкові прогнози з одного боку були елементом психологічного тероризму, а з іншого – формували для росіян та путіна альтернативну дійсність щодо подій в Маріуполі.

Незламність українських військових змусила кремлівські медіа вдатися навіть до відвертої брехні із начебто частковою капітуляцією полку «Азов». Тільки у такий спосіб росія змогла «перемогти» українських військових та «зберегти обличчя» диктатора російської федерації.

Джерело: Центр протидії дезінформації при Раді національної безпеки і оборони

Читайте нас в Telegram
На півдні спецпризначенці спалили склад БК разом з окупантами

На півдні спецпризначенці спалили склад БК разом з окупантами

Воїни ССО спалили склад БК та знищили військових противника на Півдні.

МАГАТЕ заявило про чергову атаку безпілотника по Запорізькій АЕС

МАГАТЕ заявило про чергову атаку безпілотника по Запорізькій АЕС

Сьогодні, 18 квітня, Міжнародне агентство з атомної енергії повідомило про атаку невідомого безпілотного літального апарату по території навчального центру Запорізької атомної електростанції, що примикає до майданчика.

На Полтавщині до 15 років засуджено місцевого проросійського «політексперта» 

На Полтавщині до 15 років засуджено місцевого проросійського «політексперта» 

Суд виніс вирок жителю Полтави, який співпрацював з аналітичним порталом рф «Фонд стратегічної культури».

Постачання ППО та спільні оборонні проєкти: Глава держави мав розмову з віцеканцлером Німеччини

Постачання ППО та спільні оборонні проєкти: Глава держави мав розмову з віцеканцлером Німеччини

Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із віцеканцлером Німеччини Робертом Габеком під час його візиту до Києва. Темою розмови було зміцнення ППО України сучасними системами та двостороння співпраця у сфері ОПК.

У ЗСУ показали, як естонські інструктори тренують наших новобранців

У ЗСУ показали, як естонські інструктори тренують наших новобранців

Військовослужбовці Збройних сил Естонської Республіки в рамках базової загальновійськової підготовки особового складу Збройних Сил України у Великій Британії проводять заняття з навчання ведення позиційних бойових дій.

Україна та Чехія розпочали переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Україна та Чехія розпочали переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Українська сторона провела переговори з чеською стороною щодо підготовки проєкту майбутньої безпекової угоди.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Стаpший стpілець, військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Навідник 155 окремого батальйону територіальної оборони

від 21000 до 51000 грн

Степанівка, Сумська область

Розвідник

від 22000 до 50000 грн

Шостка

Військова частина 3022 НГУ

Радіотелефоніст, військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Снайпер

від 20500 до 120000 грн

Кривий Ріг

Арей, окремий штурмовий батальйон

Оператор FPV-дронів

від 20000 до 125000 грн

Богодухів

209 батальйон Сил ТрО