ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Де жахіття війни харків’ян не лякають

Відео
Прочитаєте за: 3 хв. 7 Травня 2022, 11:24

Де  жахіття війни  харків’ян не лякають

Як не дивно, такі місця дійсно існують навіть попри підлі щоденні обстріли орків житлових районів  мегаполіса. Перше з них, звісно, укриття, хоча й далеко не всі. А от друге здивувало навіть ветеранів війни із росіянами й не тільки…  

Розпочнемо з укриттів. Б’юся об заклад, що всі в першу чергу подумали про підземні станції метро – бо це, на превеликий жаль, вже «класика жанру». Але у Харкові, зглядаючись на високі ризики загибелі людей під завалами зруйнованих будівель у непристосованих під бомбосховища підвалах багатоповерхівок, перейнялися іншою «класикою». Йдеться  про відновлення радянської пори спеціалізованих бомбосховищ.

АрміяInform відвідала деякі з таких у різних районам міста. Люди старших поколінь добре пам’ятають, що вони були спроектовані під виживання в умовах ядерної війни. Так от, після відновлення вони мають: електрострум і водопостачання з декількох джерел, опалення і вентиляцію, кілька аварійних виходів, протипожежні та інші захисні властивості тощо.

Формально всі владні структури країни мали цим займатися ще з 2018 року, коли були юридично оновлені вимоги до використання й обліку фонду захисних споруд цивільного захисту. Утім, тоді  мало хто міг уявити, що на наші мирні міста падатимуть важкі авіаційні бомби, крилаті ракети й снаряди росіян по всій території держави. Тому з капітальним відновленням захисних споруд у більшості випадків не поспішали – бо ж на таке кошти потрібні.

Але росія перетворила потреби захисту з формальних на нагальні. За сприяння влади й керівництва багатьох підприємств ці бомбосховища відновлюють по всьому місту. У одному з них, де побували наші кореспонденти, постійно проживає кількадесят сімей з малими дітьми, а під час обстрілів воно вміщує й частину працівників сусіднього заводу.

Серед постійних мешканців ті, в кого житло або розбомблене, або ж знаходиться в районах постійних ракетно-артилерійських обстрілів російської армади. Приміром – як у цієї пані з дев’ятимісячним сином Іванком на фото. Її рідня перебуває у тимчасовій окупації, квартира в харківській «висотці» є для орків ласою мішенню…

Біля входу в бомбосховище з сином Іванком

Тимчасово завідуючий цим бомбосховищем влаштував для військових журналістів своєрідну екскурсію: тут – окремі кімнати для родин з дітьми, є – загальні зали й кухня із обладнанням та холодильниками, склад для волонтерської допомоги тощо.

Подробиці – у відео нижче.

Другий тип місць, де харків’янам і сам чорт не брат… аптеки! Здавалося би, щойно ми зафіксували результати безжального удару крилатою ракетою орків у мирний міський район, де немає жодного промислового інфраструктурного об’єкту. Посеред інших будівель тоді вибухом було зруйновано й кілька соціальних аптек. Одначе, за п’ять днів, коли комунальники розібрали завали, одна з них вже запрацювала.

За словами провізорки цього закладу пані Ганни, швидко відродитися їх спонукали телефонні звернення постійних клієнтів. Й нині навіть старенькі, скориставшись моментом поміж сигналами повітряної тривоги, прибігають сюди за самим необхідним. Причому, кожен з них вибудовує собі маршрут пересування, немов на полі бою: «від укриття – до укриття». Усіх типів ліків через порушену логістику в аптеці ще не вистачає. Але – все буде Україна, бо таких Феніксів-аптек по Харкову вже легіон…

Відео Данила Іщенка

Фото автора

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Січеславські десантники знищили два російських танки з 200 метрів у прямому танковому бою.

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

У вечірньому стрімі Армія TV ведучі обговорили оперативну обстановку з Авдіївського напрямку з військовослужбовцем окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша на псевдо «Італієць».

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Україна зараз життєво потребує засобів для захисту цивільного населення від ракетних ударів та атак російських безпілотників.

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Близько години тому армія рф з тимчасово окупованого лівого берега обстріляла передмістя Херсона.

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Збройні сили Королівства Данія продовжують брати участь у багатонаціональній навчальній операції ІНТЕРФЛЕКС з базової загальновійськової підготовки Збройних Сил України на території Великої Британії. Це дієвий внесок на підтримку України.

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

Державному оператору тилу (DOT) вдалося заощадити понад 30 мільйонів гривень на закупівлі для Збройних Сил України дизельного палива.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Командир автомобільного взводу

від 24000 до 54000 грн

Черкаси, Черкаська область

Водій-кранівник, військовослужбовець

від 20000 до 50000 грн

Кропивницький

Військова частина А3406

Військовослужбовець ЗСУ

від 20100 до 120100 грн

Кременчук

Старобільський РТЦК та СП

Сапер 155 окремого батальйону територіальної оборони

від 23000 до 53000 грн

Степанівка, Сумська область

Офіцер групи ВСП

від 30000 до 60000 грн

Запоріжжя, Запорізька область

Бойовий медик/иня

від 20000 до 120000 грн

Львів, Львівська область