ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Міністерство у справах ветеранів: пріоритетні напрями в умовах воєнного стану

Новини
Прочитаєте за: 3 хв. 9 Квітня 2022, 2:13

Міністр у справах ветеранів України Юлія Лапутіна у інформаційному марафоні всеукраїнських каналів розповіла про роботу та пріоритетні напрями Міністерства в умовах воєнного стану. Повідомляє Урядовий Портал.

Про зміну державної ветеранської політики: «Державна ветеранська політика дійсно змінилася. 24 лютого 2022 року показало, що у нас майже вся країна стала країною захисників і захисниць. І саме тому ми зараз перемагаємо, відвойовуємо свої міста. Тому ми маємо усвідомлювати: політика стосовно захисників і захисниць має бути на найвищому рівні підтримана державою. Вона має конкретні практичні складові: це соціальний захист, гарантії, розвиток ветеранського підприємництва – коли ветеран повертається з війни, він має бути активним учасником своєї громади, розвивати власну справу і держава має йому в цьому допомогти».

Про статус учасника бойових дій добровольцям територіальної оборони: «Нещодавно було прийнято дуже важливий закон (15 березня Верховна Рада України ухвалила за основу та в цілому законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» щодо уточнення норм, що врегульовують питання визначення категорій осіб, які визнаються ветеранами війни та членами сімей загиблих захисників та захисниць України», що був розроблений за ініціативи Мінветеранів та за підтримки профільного комітету ВРУ). Ним визначено дві нові категорії: це – члени родин загиблих, померлих ветеранів війни і родин загиблих, померлих захисників і захисниць України. Крім цього, зараз надано право добровольцям, зокрема територіальних громад, отримувати статус УБД. Яка була логіка цього закону: ми наразилися на широкомасштабну агресію, і на початку війни ніхто не міг сказати, де ще розгорнуться бойові дії. При цьому були сформовані добровольчі батальйони ТрО і добровольчі формування територіальних громад. Ми надали право усім формуванням, які існують в державі, отримувати статус УБД».

Про Український ветеранський фонд: «За моєю ініціативою ще минулого року ми утворили Український ветеранський фонд. Фонд є державною установою, діяльність якої передбачає розширення спроможностей Міністерства у реалізації ветеранської політики, спрямованої безпосередньо на проекти, програми та напрями діяльності. Це – підтримка родин, психологічна реабілітація, підтримка ветеранського підприємництва, працевлаштування, багато різних програм. Формально утворення цього Фонду відбулося минулого року, і згідно з планом дій Уряду ще до початку широкомасштабної війни ми провели відповідні конкурси. Коли розпочався повномасштабний наступ росії, ми зрозуміли, що маємо зробити все для підтримки нашої армії, родин наших військовослужбовців, які потенційно будуть ветеранами, а також тих, хто вже є учасниками бойових дій».

Про досвід на місцях: «Дуже важливо відвідувати регіони. Кожен з них має свою особливість, пропозиції і напрацювання, які можна масштабувати на усю країну. Було би добре, якби підрозділи ТрО почали формуватися ще у 2015 році. На жаль, цього не було зроблено. Це зроблено напередодні. Тому тероборона почала працювати фактично з коліс. Багато людей не знало куди звернутись, як долучитись. Зараз це все викарбовується в бойових умовах. Конкретне питання: ми нещодавно поховали співробітника Мінветеранів Дениса Котенка, позивний «Шкіпер». Він воював в київському підрозділі «Азову». Загинув у бою на Київщині. Але він не був оформлений. Нам довелося долати бюрократію… Всі це розуміють, йдуть назустріч, але механізму для тих, хто не був оформлений не існує. Зараз ми з підрозділами ТрО, Генштабом, місцевими громадами пропрацьовуємо механізм, як створити умови, щоб ця категорія людей не випала, щоб потім їхні родини  не випали з усіх соціальних програм. Багато пропозицій надали регіональні центри комплектації, органи місцевої влади, керівники добровольчих формувань. Ми обов’язково відпрацюємо цей механізм, тому що в перші дні війни дуже багато таких людей долучились до оборони країни, відсічі агресії, зазнали поранень… на жаль, це горе і трагедія для сімей і для всіх українців, загинули».

Читайте нас в Telegram
На півдні спецпризначенці спалили склад БК разом з окупантами

На півдні спецпризначенці спалили склад БК разом з окупантами

Воїни ССО спалили склад БК та знищили військових противника на Півдні.

МАГАТЕ заявило про чергову атаку безпілотника по Запорізькій АЕС

МАГАТЕ заявило про чергову атаку безпілотника по Запорізькій АЕС

Сьогодні, 18 квітня, Міжнародне агентство з атомної енергії повідомило про атаку невідомого безпілотного літального апарату по території навчального центру Запорізької атомної електростанції, що примикає до майданчика.

На Полтавщині до 15 років засуджено місцевого проросійського «політексперта» 

На Полтавщині до 15 років засуджено місцевого проросійського «політексперта» 

Суд виніс вирок жителю Полтави, який співпрацював з аналітичним порталом рф «Фонд стратегічної культури».

Постачання ППО та спільні оборонні проєкти: Глава держави мав розмову з віцеканцлером Німеччини

Постачання ППО та спільні оборонні проєкти: Глава держави мав розмову з віцеканцлером Німеччини

Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із віцеканцлером Німеччини Робертом Габеком під час його візиту до Києва. Темою розмови було зміцнення ППО України сучасними системами та двостороння співпраця у сфері ОПК.

У ЗСУ показали, як естонські інструктори тренують наших новобранців

У ЗСУ показали, як естонські інструктори тренують наших новобранців

Військовослужбовці Збройних сил Естонської Республіки в рамках базової загальновійськової підготовки особового складу Збройних Сил України у Великій Британії проводять заняття з навчання ведення позиційних бойових дій.

Україна та Чехія розпочали переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Україна та Чехія розпочали переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Українська сторона провела переговори з чеською стороною щодо підготовки проєкту майбутньої безпекової угоди.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Медична сестpа-анестезист, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Механік-водій, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Водій-номер обслуги(ППО) військовослужбовець

від 121500 до 126000 грн

Краматорськ, Донецька область

Бойовий медик взводу

від 20000 до 120000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

медична сестра у військову частину

від 25000 до 130000 грн

Малі Дмитровичі, Київська область

Оператор БПЛА, військовослужбовець в 100 -ту бригаду ЗСУ

від 22000 до 120000 грн

Луцьк, Волинська область