ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Дмитро Апухтін героїчно загинув, обороняючи Маріуполь

Прочитаєте за: 3 хв. 2 Квітня 2022, 9:57

З першого дня широкомасштабного вторгнення в Україну путінських збройних сил на захист східних рубежів нашої Батьківщини вирушили й військові Національної гвардії України.

Підрозділи батальйонної тактичної групи під командуванням заступника командира 23-ї окремої бригади охорони громадського порядку «Хортиця» НГУ полковника Дмитра Апухтіна долучилися до оборони Маріуполя, прикриваючи основні вузли автомобільних шляхів на підступах до міста та утримуючи зайняті позиції. Щоденно перебуваючи під шквальним вогнем артилерії та авіаційними ударами, нацгвардійці із Запоріжжя стримували натиск противника, завдаючи йому болісних втрат.

Так, 3 березня 2022 року військовослужбовці помітили передову групу противника. Полковник Апухтін грамотно організував оборону, визначив вогневі завдання кожному підлеглому, в результаті чого бійці діяли чітко та злагоджено. Втративши одну бронемашину, ворог вдався до втечі.

5 березня окупанти знову намагалися прорвати оборону на контрольованій гвардійцями ділянці. Під час бою було знищено дві одиниці бронетехніки та близько 20 російських солдатів.

10 березня під час виконання бойового завдання з організації оборони та недопущення просування ворога до Маріуполя воїнами під командуванням Дмитра Олександровича було зупинено рух механізованої колони противника, знищено дві ворожих бойових машини піхоти БМП-2 та багато живої сили.

Чергового удару рашисти завдали 12 березня: на гвардійський блокпост, розташований на північній околиці Маріуполя, де на чолі підлеглих ніс службу полковник Дмитро Апухтін, сунула нова ворожа колона. Під час бойового зіткнення офіцер здійснив маневр силами і засобами підрозділу, викликавши вогонь противника на себе і тим самим давши змогу своїм побратимам продовжити бій.

Не зумівши прорвати оборону, ворог розпочав мінометний обстріл, унаслідок якого полковник Апухтін дістав численні осколкові поранення й загинув смертю хоробрих. Він не вберіг себе, але своїми професійними та героїчними діями командир забезпечив успішне виконання бойового завдання та зберіг життя і здоров’я підпорядкованого особового складу.

Полковник Апухтін – досвідчений бойовий офіцер, що присвятив професії військового правоохоронця більшу частину свого життя і завжди був прикладом для підлеглих у сумлінному виконанні службового обов’язку. У бригаді його пам’ятають як чудову людину, вірного чоловіка та батька 7-річного сина, а також фаната і знавця риболовлі. 1 квітня 2022-го йому виповнилось б 45…

До призначення заступником комбрига «Хортиці» Дмитро Олександрович багато років прослужив в 9-му полку оперативного призначення імені Героя України лейтенанта Богдана Завади НГУ, також дислокованому у Запоріжжі.

З 2014-го виконував бойові завдання у районі проведення Антитерористичної операції та операції Об’єднаних сил, зокрема очолював зведені підрозділи Нацгвардії у складі відповідних угруповань АТО/ООС. Мав великий бойовий досвід, який передавав своїм підлеглим. 2018 року закінчив магістратуру Національної академії НГУ. Беріг і цінував підлеглих, відтак не вагаючись пожертвував собою, аби зберегти життя інших.

За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету й територіальної цілісності України, вірність Військовій присязі Указом Президента України № 167/2022 від 25 березня 2022 року полковнику Апухтіну Дмитру Олександровичу присвоєно звання Герой України з удостоєнням ордена «Золота Зірка» (посмертно). https://www.president.gov.ua/documents/1672022-41809 

Вічна слава Героям!

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
У Повітряних Силах ЗСУ висловили сподівання на Taurus

У Повітряних Силах ЗСУ висловили сподівання на Taurus

Речник Командування Повітряних Сил Збройних Сил України майор Ілля Євлаш висловив сподівання, що Україна таки отримає від партнерів крилаті ракети Taurus.

Авіація Сил оборони знищила 3 розвідувальні БПЛА ворога

Авіація Сил оборони знищила 3 розвідувальні БПЛА ворога

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 11 районах зосередження особового складу противника.

Україна розпочала переговори про укладення безпекової угоди з Португалією

Україна розпочала переговори про укладення безпекової угоди з Португалією

Українська та португальська сторони розпочали роботу над проєктом двосторонньої безпекової угоди й узгодили графік подальших переговорів.

Українські морпіхи пробігли Лондонський марафон, щоб зібрати кошти на протезування

Українські морпіхи пробігли Лондонський марафон, щоб зібрати кошти на протезування

Українські морські піхотинці Олексій Руденко з Військової академії в Одесі та Георгій Рошка з 36-ї окремої бригади морської піхоти імені контрадмірала Михайла Білинського виступили на Лондонському марафоні.

Кабмін запровадив видачу паспортів для чоловіків мобілізаційного віку лише в Україні

Кабмін запровадив видачу паспортів для чоловіків мобілізаційного віку лише в Україні

Кабінет Міністрів України запровадив видачу паспортів громадянина України або паспортів для виїзду за кордон для чоловіків віком від 18 до 60 років лише на території України.

Український боєць зумів збити з ПЗРК дві російські крилаті ракети

Український боєць зумів збити з ПЗРК дві російські крилаті ракети

Український військовослужбовець зумів збити з переносного зенітного ракетного комплексу дві російські крилаті ракети.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Начальник майстерні, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Навідник

від 22000 до 120000 грн

Краматорськ

81 ОДШБ

Стрілець 135 окремого батальйону

від 20000 до 120000 грн

Обухів, Київська область

Військовослужбовець

від 20100 до 125000 грн

Надвірна

Косівський РТЦК та СП

Сапер. Обирай посаду зараз, не чекай поки тебе розподілять!

від 20000 до 120000 грн

Львів, Львівська область

Номер обслуги у 66 ОМБр ім. князя Мстислава Хороброго ЗСУ

від 50000 до 120000 грн

Київ, Київська область