ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Міжнародний багатосторонній договір про гарантії безпеки дасть Україні надійний захист від можливої нової агресії – Михайло Подоляк

Новини
Прочитаєте за: 3 хв. 30 Березня 2022, 19:14

Україна хоче підписати міжнародний договір про гарантії безпеки, який дасть їй надійних союзників і реальний захист від будь-якої нової агресії в майбутньому.

На цьому наголосив радник керівника Офісу Президента, член української переговорної групи Михайло Подоляк під час онлайн-брифінгу в Українському медіацентрі.

Він зазначив, що в нього залишилися доволі оптимістичні враження від очного раунду українсько-російських переговорів щодо припинення війни, який відбувся 29 березня в Стамбулі (Туреччина).

«Ми вийшли на дуже важливу для України конструкцію, коли це будуть вже не фантазії, а конкретний договір про безпекові гарантії, які будують юридично зафіксовані. Там будуть зафіксовані країни-гаранти, які беруть на себе міжнародні юридичні зобов’язання», – сказав він та зауважив, що Україна вже понад місяць веде битву один на один з потужною армією Російської Федерації. Тому наша держава хоче мати таких союзників, які стоятимуть поруч, коли потрібна допомога тут і зараз.

За його словами, у разі підписання міжнародного багатостороннього договору про гарантії безпеки наша держава нарешті матиме не лише свою армію, яка сьогодні дуже потужно воює, а й додатковий безпековий контур за рахунок потужних країн-союзників, які будуть поряд.

Михайло Подоляк розповів, що консультаціями з майбутніми країнами-гарантами безпеки України займається група юристів-міжнародників, яку модерує керівник Офісу Президента Андрій Єрмак.

«Він на рівні політичних радників попередньо домовляється з країнами-гарантами, пояснює наші позиції, пояснює фундаментальні засади договору про гарантії безпеки. Після цього відбуваються консультації на рівні юридичних груп», – сказав він.

Михайло Подоляк нагадав, що головними гарантами своєї безпеки Україна хотіла б бачити постійних членів Ради Безпеки ООН, а також Туреччину, Німеччину, Польщу та ще декілька країн, зокрема, зацікавленість брати участь у такому договорі вже висловила Італія. Договір буде відкритим, щоб будь-яка країна могла до нього приєднатися.

На думку радника керівника Офісу Президента, багато держав під час і після цієї війни усвідомлять, що старі формати європейської чи навіть глобальної безпеки не працюють, і зрозуміють, що майбутнє – за такими договорами, як запропонувала Україна.

Михайло Подоляк переконаний, що наявні напрацювання вказують на те, що загалом уже можна починати підготовку до зустрічі президентів України та Росії. Проте російська сторона ще має розглянути українські пропозиції й дати попередню відповідь на них. Наразі для безперервності переговорного процесу постійно працюють робочі групи в онлайн-форматі.

Як зауважив радник керівника Офісу Президента, у Стамбулі на зустрічі були зафіксовані проміжні пропозиції, які сторони вже напрацювали й обговорили. Існує ймовірність, що через декілька днів можна буде вийти на наступний раунд переговорів.

Водночас він наголосив, що всі питання, які стосуються суверенітету й територіальної цілісності України, є недоторканними для українських перемовників, на чому постійно акцентує Президент України Володимир Зеленський.

Читайте нас в Telegram
На Великдень Сили оборони били не тільки крашанки, але й ворожі танкові колони

На Великдень Сили оборони били не тільки крашанки, але й ворожі танкові колони

Підрозділ «Булава» Окремої президентської бригади відсвяткував 5 травня відбитим танковим штурмом росіян.

За тиждень сапери вилучили і знешкодили 4830 вибухонебезпечних предметів

За тиждень сапери вилучили і знешкодили 4830 вибухонебезпечних предметів

Понад 360 груп розмінування підрозділів Міноборони продовжують очищення звільнених регіонів України від вибухонебезпечних залишків війни.

Сили оборони прокоментували ситуацію біля Красногорівки

Сили оборони прокоментували ситуацію біля Красногорівки

Хоч ворожа російська пропаганда періодично  публікує інформацію, що їхня армія і увійшла в місто і десь закріпилась, але жодних територіальних успіхів за останні дні ворог не мав.

За добу Сили оборони вдарили по 6 комплексах ППО

За добу Сили оборони вдарили по 6 комплексах ППО

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 13 районах зосередження особового складу та 4 зенітно-ракетних комплексах противника.

Ворожі атаки завдали українській енергетиці збитків на понад $1 мільярд

Ворожі атаки завдали українській енергетиці збитків на понад $1 мільярд

Після масованих російських атак на об’єкти української енергетичної інфраструктури протягом останніх місяців ситуація в енергосистемі — досить складна.

На Великдень ворог атакував 103 рази

На Великдень ворог атакував 103 рази

Також росіяни завдали 2 ракетних та 100 авіаційних ударів, здійснив 57 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Навідник до 128 окремої гірсько-штурмової Закарпатської бригади

від 24000 до 124000 грн

Мукачеве, Закарпатська область

Бухгалтер Полтавського ЗВ ВСП

від 20000 до 21000 грн

Полтава, Полтавська область

Водій-радіотелефоніст

від 20000 до 120000 грн

Київ

Військова частина А7039

Розвідник в 126 ОБр ТРО

від 20000 до 120000 грн

Херсон, Херсонська область

Інженер відділу повірки та регулювання електровимірювальних і тепломеханічних приладів

від 28000 до 30000 грн

Харків

Метрологічний центр військових еталонів ЗСУ

Старший оператор, Військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ