ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Міжнародні навчання українських ВМС у 2022 році: у пріоритеті – посилення спроможностей флоту

Вишкіл Міжнародне співробітництво Публікації
Прочитаєте за: 3 хв. 14 Лютого 2022, 10:25

Щороку традиційно українські Військово-Морські Сили Збройних Сил України беруть участь у кількох знакових масштабних міжнародних навчаннях. Деякі з них організовують та проводять самі національні ВМС, до інших залучаються як учасники. Іноді українські військові моряки беруть участь як спостерігачі або офіцери штабів навчань, що теж можна вважати участю в міжнародних навчаннях.  

Серед найвідоміших — українсько-американські навчання серії «Сі Бриз», які заплановано на середину цього літа в акваторії Чорного моря та вздовж усього південного узбережжя і які є найбільшими міжнародними навчаннями в Україні. Захід охоплює багато компонентів, серед яких, окрім морського, амфібійний, повітряний, водолазний, протидиверсійний та інші. Торік участь у навчаннях взяли майже 30 країн, переважна більшість з яких — держави-члени та партнери НАТО. 

Також уже традиційними можна назвати спільні українсько-румунські навчання серії «Ріверайн», які тривають щороку з 2018 року в гирлі річки Дунай. Навчання мають на меті підвищення рівня безпеки у прикордонному регіоні та взаємодії українських ВМС з Морською охороною Державної прикордонної служби України, ВМС і прикордонною поліцією Румунії. Цього року спільні навчання відзначатимуть свій перший п’ятирічний ювілей та засвідчують дружні відносини з нашим європейським партнером.

Серед знакових навчань цього року слід відзначити участь морської піхоти Військово-Морських Сил у навчаннях серії «Нобл Партнер», які знову буде проведено в Грузії. Під час заходу українські морські піхотинці вкотре продемонструють свої навички іноземним партнерам та матимуть змогу перейняти досвід від американських та грузинських колег.

Нещодавно національні ВМС долучилися до навчань серії «Дайв» в Румунії та «Бриз» у Республіці Болгарія. Навчання серії «Дайв» спрямовані на організацію пошуково-рятувальних операцій та розмінування акваторії із залученням військових водолазів. У навчаннях серії «Бриз» цього року вперше планується участь корабельного складу українських ВМС. Раніше Військово-Морські Сили України були представлені у навчаннях болгарських ВМС лише як офіцери штабу навчання.

Не меншу практичну користь дають українським ВМС і тактичні навчання в морі типу «PASSEX», що відбуваються кілька разів на рік і суміщаються з кожним заходом в акваторію Чорного моря іноземних кораблів країн-партнерів та союзників України. Вони короткострокові й охоплюють комплекс практичних вправ, покликаних налагодити більшу взаємосумісність між флотами. Окрім корабельного складу, активну участь зазвичай бере й авіаційний компонент Військово-Морських Сил учасників. 

Слід зазначити, що всі вказані навчання проводяться з використанням стандартів та процедур НАТО. Під час подібних заходів українські підрозділи морської піхоти та корабельний склад ВМС підвищують рівень взаємосумісності з підрозділами держав-членів та партнерів НАТО, що надалі знадобиться для виконання спільних завдань та участі в операціях Альянсу. До речі, цікавим є той факт, що ще до подій 2014 року українська морська піхота стала першим підрозділом українських Збройних Сил, який пройшов оцінювання НАТО та був залучений до чергування у силах швидкого реагування ЄС «Хелброк».

Отже, щороку навчання за участю українських ВМС набувають дедалі більшого масштабу. За винятком першого року пандемії. Проте навіть в умовах 2020 року українські ВМС зуміли показати свою повну самодостатність в організації та проведенні міжнародних навчань за стандартами НАТО без участі іноземних менторів.

Читайте нас в Telegram
ППО та боєприпаси: Нідерланди надають понад €200 млн для України

ППО та боєприпаси: Нідерланди надають понад €200 млн для України

Нідерланди нададуть понад 200 мільйонів євро на ініціативи щодо швидкого постачання Україні додаткових засобів протиповітряної оборони та артилерійських снарядів.

Володимир Зеленський у Дніпрі: Працюємо заради додаткових систем ППО

Володимир Зеленський у Дніпрі: Працюємо заради додаткових систем ППО

Президент України Володимир Зеленський провів нараду щодо ситуації в Дніпропетровській області, захисту Дніпра, усіх міст і громад регіону.

Наша авіація ліквідувала ворожий пункт управління

Наша авіація ліквідувала ворожий пункт управління

На Херсонському напрямку ворог не відмовляється від наміру витіснити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра.

НАТО готується відправити в Україну нові системи ППО — Єнс Столтенберг

НАТО готується відправити в Україну нові системи ППО — Єнс Столтенберг

Генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг повідомив, що Рада Україна-НАТО погодилася направити Києву додаткові засоби протиповітряної оборони.

На фронті за добу 79 боєзіткнень, третина з яких на Авдіївському напрямку

На фронті за добу 79 боєзіткнень, третина з яких на Авдіївському напрямку

Протягом доби зафіксовано 79 бойових зіткнень. Загалом, ворог завдав 25 ракетних та 52 авіаційних удари, здійснив 42 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

Над Одещиною збили чотири розвідувальні дрони росіян

Над Одещиною збили чотири розвідувальні дрони росіян

Сьогодні воїни ПВК «Південь» збили 4 російські розвідувальні БПЛА «Орлан-10».

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Фотограф, Відео монтаж, Прес-служба, Медіа

від 20000 до 120000 грн

Суми

129 окрема бригада ТрО

Водій кат. В

від 20000 до 120000 грн

Білгород-Дністровський

808 ОПП

Бухгалтер фінансової служби

від 20000 до 22000 грн

Чернівці

Військова частина 3113 НГУ

Стрілець

від 22000 до 50000 грн

Шостка

Військова частина 3022 НГУ

Старший навідник мінометного взводу

від 21000 до 125000 грн

Червоноград

63 окремий батальйон 103 ОБр Сил ТрО

Технік стартового і підйомно-транспортного обладнання, військовослужбовець

від 23500 до 53500 грн

Кам'янка-Бузька

Військова частина А4623