ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

 «Найкращими ліками від фізичних та моральних ран для мене є перебування серед армійських друзів» — «кіборг» Степан

Life story
Прочитаєте за: 4 хв. 5 Лютого 2022, 11:03
SONY DSC

Його зовнішність випромінює сміливість, а в розмовах відчувається безмежна ненависть до окупантів. Натомість із побратимами армієць завжди привітний та часто жартує, щоб усіляко підняти їхній бойовий дух.

Усе це можна розказати про головного сержанта окремого батальйону однієї з мотопіхотних бригад, колектив якої виконує бойові завдання на Луганщині в районі проведення операції Об’єднаних сил, штаб-сержанта Степана.

— Я родом із Кіровоградщини, —  говорить воїн-піхотинець. — У Збройних Силах України з 2011-го. На момент початку російсько-української війни служив на одному із військових арсеналів. У душі я воїн: постійно вдосконалюю військові навички на полігонах чи стрільбищах, борюся за перші місця у спорті тощо. Тож, коли у 2014-му ворог прийшов на нашу землю, я закидав рапортами командування арсеналу з проханням направити до району проведення антитерористичної операції.

Найважчим для нього є втрата побратимів та посестер

У червні першого року війни Степан таки добився першого бойового відрядження на cхід держави. Посилив потенціал окремої механізованої бригади імені Чорних Запорожців.

Влітку 2014-го він у складі бойової частини Збройних Сил України брав участь у звільненні декількох населених пунктів на Приморському напрямку.

— На війні я багато чого навчився. Навіть в оточенні ми з товаришами побували, але ворогу не вдалося нас зламати. Найважчим же за всі роки війни було і залишається для мене — загибель побратимів та посестер. Та обіцяю, що за кожну таку непоправну втрату ми відплатимо російським окупантам, — розказав штаб-сержант Степан.

У середині липня 2014-го, у розпал бойових дій на Донеччині, зведений підрозділ Степана направили на півтора місяця в Донецький аеропорт.

— У той час наші воїни визволяли місто за містом. Було таке відчуття, що АТО завершиться десь за місяць-два, і так би точно сталося, якби не введення в серпні армади російських військ на схід України. В аеропорту ми успішно стримували натиск ворожих сил, що в три-п’ять разів були більшими за наші, — зауважив головний сержант окремого мотопіхотної батальйону.

У терміналах ДАПу панувала дружня атмосфера

Він добре пам’ятає, що непрошені гості діяли як відверті боягузи. Приміром, першими відкривали вогонь, а після «відповіді» українців запрошували режим перемир’я. Але так тривало недовго, лише до наступного обстрілу з їхнього ж боку.

— У терміналах ДАПу будо дуже важко в усіх сенсах. Проте там панувала така дружня атмосфера, що всі проблеми якось не помічалися. Ми були одним цілим і не ділилися на десантників, піхотинців чи танкістів, — розповів воїн.

В окремій механізованій бригаді імені Чорних Запорожців Степан служив майже два роки. Потім повернувся до свого арсеналу. Утім, за деякий час знову став добиватися переведення до якоїсь бойової частини. Так він потрапив до окремої мотопіхотної бригади, де й нині проходить службу.

На жаль, захисник України має дві контузії, яких зазнав через ворожі артобстріли під Петровським та Волновахою на Донеччині.

— А найкращими ліками від фізичних та моральних ран для мене є перебування серед армійських друзів. Зосередження на службових обов’язках відволікає від усілякої дрібноти, — говорить він.

Рядовим та сержантам він у всьому подає приклад

Свій робочий день на першій лінії оброни штаб-сержант Степан розпочинає з отримання доповідей від підлеглих сержантів. Потім працює на опорниках, щоб особисто поспілкуватися з рядовими. У такі моменти час для нього немає значення, адже до кожного воїна в нього окремі підходи, відпрацьовані роками командирської роботи.

— Усім рядовим та сержантам я стараюся подавати приклад. А у вільний від служби час займаюся важкою атлетикою: беру до рук штангу, гирі чи гантелі. Поступово до мене долучаються інші хлопці, і тоді я вже виступаю в ролі тренера, —  каже армієць.

За словами командування окремого мотопіхотного батальйону, головний сержант підрозділу користується чималим авторитетом серед рядового та сержантського складу підрозділу. Своїм бойовим досвідом та спеціальними знаннями охоче ділиться з підлеглими. За короткий час може зробити із новобранця справжнього воїна. Адже на «нулях» немає якогось питання, якого б він не знав.

До речі, 30-річний військовослужбовець Збройних Сил України й досі неодружений. Тому всі сили віддає армійській службі та улюбленим заняттям спортом.

— Я  завжди виховую солдатів на принципах взаємоповаги та взаємодовіри. Молодим же воїнам, які прибувають до нас, даю дві поради: ніколи не брехати товаришам та всім серцем вірити в перемогу України, —  підсумував штаб-сержант Степан.

Фото автора

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
В Україні почали створювати Державний реєстр осіб, постраждалих внаслідок збройної агресії рф

В Україні почали створювати Державний реєстр осіб, постраждалих внаслідок збройної агресії рф

Верховна Рада прийняла у першому читанні закон, що започатковує створення системи обліку осіб, життя та здоровʼя яких зазнало шкоди внаслідок збройної агресії рф

Данія збільшить свою військову допомогу Україні майже на 590 млн євро

Данія збільшить свою військову допомогу Україні майже на 590 млн євро

Кабінет міністрів та більшість парламентських партій Данії домовилися про збільшення військової підтримки України на 4,4 млрд данських крон (близько 590 мільйонів євро) у 2024 році.

На Тисі зірвали заплив порушників кордону

На Тисі зірвали заплив порушників кордону

Шестеро чоловіків, частина з яких заплатили від шести до десяти тисяч доларів, зупинили на березі Тису, яку вони збиралися переплисти, щоб потрапити до Румунії.

Президент: Працюємо далі щодо контрактів на виробництво зброї та техніки в Україні

Президент: Працюємо далі щодо контрактів на виробництво зброї та техніки в Україні

Володимир Зеленський розповів про шляхи розвитку української оборонної промисловості.

На Сумщині влада спростовує чутки про наступ росіян

На Сумщині влада спростовує чутки про наступ росіян

Дані розвідки свідчать про те, що на сьогодні ворог не сформував на кордонах наступальне угруповання.

На Харківщині під суд пішов правоохоронець, який вимагав $100 тисяч з «колаборантів»

На Харківщині під суд пішов правоохоронець, який вимагав $100 тисяч з «колаборантів»

Завершено розслідування щодо посадовця одного з районних управлінь правоохоронного органу та його спільника — колишнього колегу, які намагались заробити на людях, що проходили по справі щодо колабораційної діяльності.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Електрозварник

від 20000 до 20000 грн

Васищеве

Військова частина 3075 НГУ

Начальник служби захисту інформації в автоматизованих системах

від 30000 до 120000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Офіцер, військовослужбовець ЗСУ

від 24000 до 120000 грн

Харків, Харківська область

Кухар-Військовослужбовець

від 20100 до 125000 грн

Черкаси

Косівський РТЦК та СП

Начальник групи, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Водій-механік танка

від 20000 до 120000 грн

Київ

130 окремий батальйон 241 ОБр Сил ТрО