ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Вони насправді «завжди готові і завжди є поряд»

Blogger pool Армії світу Публікації
Прочитаєте за: 9 хв. 7 Січня 2022, 12:13

Одним із негативних явищ, якими ознаменував себе минулий, 2021 рік, стала так звана мігрантська криза в Білорусі. Упродовж усього року значно зріс потік переселенців із країн Близького Сходу, які транзитом через Білорусь намагались потрапити до країн Євросоюзу.

На початку листопада 2021 року події на білорусько-польському кордоні настільки загострились, що виникла загроза масового прориву тисяч незаконних мігрантів на територію Польщі. Полякам довелось залучити не лише Прикордонну охорону, на яку покладались безпосередньо функції захисту держкордону, а й армійські з’єднання Війська Польського, співробітників Польської поліції, а також територіальну оборону.

Тисячі біженців на кордоні

Загалом, виникнення цієї «мігрантської кризи» на кордоні Білорусі та Польщі – це «гібридна агресія», яку здійснив режим невизнаного президента Лукашенка проти «західного світу» за певної координації з боку Росії. А Лукашенко взагалі звинуватив ЄС і США в розв’язанні проти Мінська «санкційної війни» (санкції були накладені за антидемократичні дії диктаторського режиму. – Авт.), тому вважає, що має повне право перестати «захищати Євросоюз» від потоку незаконних переселенців.

Виникнення подібної ситуації й Росія, і Білорусь намагаються пов’язати із пандемією COVID-19, загостренням економічних проблем у близькосхідних країнах, «неправильною» економічною та військовою політикою Європи та США щодо цих країн. Хоча насправді виявилось, що Білорусь за короткий час сама штучно створила гарячу точку на власному кордоні. І з цієї «точки» полум’я конфлікту могло перекинутись далі, і на сусідні Польщу, Україну, Литву і Латвію, і навіть на інші країни Євросоюзу.

Свого часу у 2000 – 2010 роки білоруські прикордонники отримали від Євросоюзу десятки мільйонів євро на зміцнення кордону, модернізацію інфраструктури, протидію нелегальній міграції та регіональні проєкти у прикордонній зоні (68,5 млн євро у 2001 – 2012 роках та не менше ніж 15 млн євро після 2012). На кошти Євросоюзу, зокрема, спонсорували проєкт BOMBEL, націлений на протидію нелегальній міграції. З 2020 року діяла угода про реадмісію між Республікою Білорусь та Євросоюзом.

Але у 2020 році після президентських виборів режим Лукашенка не захотів передавати владу, фальсифікував результати волевиявлення і силою придушив протести населення, за що й отримав санкції. У відповідь через європейські кордони з Білорусі хлинули потоки незаконних переселенців. Білоруська влада цьому лише сприяла, організувавши численні авіаперевезення «туристів-нелегалів» з близькосхідних країн, а силовики навіть надавали допомогу під час незаконних «проривів» польського кордону.

На початку листопада 2021 року в Білорусі зосередились, за різними даними іноземних ЗМІ, до 15 тисяч мігрантів з країн Азії, які мали за мету потрапити в країни Євросоюзу. Лише на кількох прикордонних переходах білорусько-польського кордону таких нелегалів зібралось до 4 тисяч.

Загалом кордон Білорусі з Польщею складає 398 кілометрів. На ньому є кілька перепускних пунктів, і він частково проходить через складну лісову і болотисту місцевість. З Польщі найкоротший шлях до кінцевої мети незаконних мігрантів – Німеччини, тому саме тут розгорнулись основні події «мігрантської кризи -2021».

Живий польський щит, який прикрив Європу

Наприкінці серпня 2021 року, зважаючи на сотні нелегалів, яких затримали на кордоні польські прикордонники, Варшава заявила, що посилює охорону своїх рубежів з боку Білорусі, а також про будівництво спеціального паркану зі спіралі Бруно (аналог колючого дроту.- Авт.) висотою в 2,5 метра. Для посилення охоронних заходів Польща перекидає підрозділи Війська Польського і територіальної оборони. Додатково на захист кордону поляки виставляють посилені патрулі, оснащені БПЛА і сучасною апаратурою.

Тільки з початку вересня прикордонна служба Польщі запобігла понад 30 тисячам незаконних спроб перетину кордону. У прикордонних населених пунктах Підляського та Люблінського воєводства було введено надзвичайний стан, який дієі  зараз. Уряд ухвалив рішення про будівництво паркану заввишки 5 метрів, оснащеного системами електронного моніторингу.

Упродовж наступного місяця кількість незаконних мігрантів на білоруських прикордонних територіях значно зростає, як і напруга в імпровізованих польових таборах, де знаходять прихисток деякі з близькоазійських мандрівників. Усвідомлюючи потенційну небезпеку, яка йде від нелегалів і від ситуації, яка починає складатись в регіоні, польська влада збільшує кількість військовиху прикордонних районах до 12 тисяч осіб,а також підвищено рівень готовності трьох бригад територіальної оборони.

Крім того, до вже залучених кількох підрозділів військ територіальної оборони Польщі (WojskaObronyTerytorialnej- WOT.-Авт.), керівництво військ опублікувало повідомлення для учасників подібних загонів WOT, закликаючи їх найближчим часом бути готовими вирушити на допомогу прикордонникам через очікувану провокацію на кордоні з Білоруссю.Відповідне оголошення було опубліковане на офіційному Twitter.

Учасників загонів WOT просили перевірити своє екіпірування та попередити роботодавців і рідних. Осіб, які мешкають у прикордонних з Білоруссю воєводствах, просять бути готовими вирушати на збір через 6-12 годин, із воєводств у центрі країни – у межах доби.

У понеділок 8 листопада 2021 року польська влада повідомила, що прикордонні війська Польщі припинили масштабну спробу силового прориву кордону з боку Білорусі. Мігранти намагалися штурмувати кордон у районі прикордонного переходу «КузьницяБілостоцька». Але польські силовики, в буквальному розумінні, власними грудьми, захистили свою країну.

Велика група мігрантів у кількості до півтори тисячі осіб,у супроводі білоруських силовиків, пішла на штурм смуги кордону. Щоб подолати огорожу і колючий дріт нелегали застосовували колоди і спеціальні ножиці (є навіть фото, де особи в формі білоруських військових роздають подібні ножиці мігрантам.-Авт.). Штурмовикам навіть вдалося усунути колючий дріт на одній ділянці кордону. Польські прикордонники та солдати стали живим щитом, щоби не пропустити їх. Туди було відправлено ще й вертоліт, з якого велось спостереження і відеозйомка подій.

Офіційна Варшава звинуватила Мінськ у відвертій провокації та заявила, що змушена збільшити кількість військ на кордоні йтакож звертатиметься до НАТО, членом якого є, по допомогу від загроз з боку Білорусі.Попри це, до місць зіткнень прибували все нові групи незаконних мігрантів.

За тиждень,16 листопада,нелегали з білоруського боку прикордонного переходу «Брузги-Кузня» закидали польських прикордонників камінням та знову спробували прорвати прикордонну огорожу. Польські прикордонники застосували проти них водомет. Польська влада звинуватила білоруських силовиків у допомозі мігрантам, включаючи постачання спецзасобами. Один польський поліцейський був серйозно поранений

WOT – готові та поряд

З того часу і до кінця 2021 року штурмів не було зафіксовано, проте майже щодня польські прикордонники повідомляють про затримання груп нелегалів, які не полишають сподівань незаконно потрапити до Євросоюзу. В Прикордонних воєводствах з боку Польщі ще залишаються бійці Війська Польського, а представники територіальної оборони WOT продовжують виконувати завдання щодо захисту польських кордонів.

Усього, за даними польського Міноборони, до прикриття кордону з Білоруссю залучені понад 2,5 тисячі бійців Військ територіальної оборони.

WOT- це один із п’яти видів збройних сил Польщі, формування якого розпочалось 2015 року як їхнього резервного компонента. Плани передбачають формування резервів, які будуть складатись з частково зайнятих добровольців.

У вересні 2016 року було оголошено про створення Військ територіальної оборони у складі збройних сил Республіки Польща (Війська Польського). А в листопаді 2016-го Сейм Польщі затвердив поправку до Закону про загальний військовий обов’язок, який передбачає, що у ЗС країни формується новий вид військ – Війська територіальної оборониWOT. Військові формування з такою назвою вже існували у Польщі з 1959 по 1990 роки, однак мали інше призначення.

У цей час WOT налічують близько 30000 осіб. У їхньому штаті близько 3000 кадрових військових, які займаються організацією курсів з підготовки. У планах Міноборони Польщі є формування до 20 бригад цих військ загальною чисельністю близько 53 000 осіб.На сьогодні в Польщі вже створені 17 бригад, по одній у кожному з 16 воєводств і дві в найбільшому Мазовецькому воєводстві, а також Командування WOTі навчальний центр. У планах формування Столичної бригади і ще двох бригад за напрямками.

Тож, у кожному з повітів Польщі є одна сотня (рота, майже 100 осіб), яка становить найнижчий рівень організаційної системи територіальної оборони. Усього планується сформувати 364 сотні (роти), об’єднаних у 86 батальйонів (по 4-5 сотень), підпорядкованих воєводським бригадам (по 3-4 батальйони).

Охочих вступити до лав «територіалів» досить багато. Офіційно головним завданням бійців WOT є підтримка регулярної армії у разі воєнних дій у місцях їхнього проживання. На практиці йдеться про добре організовані та навчені формування з широким спектром завдань:

  • проведення оборонних заходів у взаємодії з операційними військами та посилення не військових структур;
  • проведення незалежних нетрадиційних операцій, протидиверсійних i протидесантних заходів;
  • участь у забезпеченні прийняття й розгортання союзницьких сил для посилення вказаних районів;
  • забезпечення безпеки перекидання сил та засобів регулярних збройних сил Польщі до району оперативного застосування;
  • реалізація заходів зі сфери: антикризового реагування, боротьба зі стихійними лихами й ліквідація їхніх наслідків, охорона майна, охорона об’єктів критичної інфраструктури,пошуково-рятувальні операції;
  • здійснення інформаційних заходів і навіть ведення партизанської війни.

Крім того, останнім часом бійці WOTберуть участь в операціях у такій сфері, як кібербезпека, застосовують БПЛА,у такий спосіб Військо Польське активно залучає до WOT IT-фахівців.Війська територіальної оборони функціонують так, що в них служать спеціалісти-добровольці цивільних напрямків, рівень професійності яких часто є значно вищим, ніж військових фахівців. Це пов’язано з тим, що ці люди працювали й раніше в цих напрямках і є фахівцями у цих сферах.

Сьогодні Польща, залучаючи своїх силовиків, успішно протидіє загрозі мігрантського вторгнення з боку Білорусі. Операція дістала назву «Сильна підтримка», і вона триває й досі. В її рамках бійці WOT реалізують завдання безпосередньої охорони кордонів, надаючи допомогу Прикордонній охороні.

«Територіали» патрулюють відрізки кордону пішки, в автомобілях і навіть на конях і човнах (на річці Буг), встановлюють контрольні пункти, блокпости й наглядові ділянки, працюють при освітленні кордону та здійснюють його розвідку із застосуванням БПЛА. Також представники WOT  чергують у глибині прикордонної зони. Термін ротації – два тижні.

Нині на білоруському напрямку несуть службу не лише солдати з бригад, розташованих безпосередньо біля кордонів, тобто з Підляшшя та Любельщини, але й інших частин, – сказав прессекретар WOT полковник МарекПетшак в інтерв’ю Польському радіо. Він пояснив, що ротація військових із найбільш віддалених підрозділів територіальної оборони- це важливий досвід, який можна набути завдяки службі у прикордонному регіоні.

План ротації підрозділів тероборони на кордоні розроблений за принципом двотижневої зміни персоналу та стосується періоду до середини 2022 року. Ротація сил дає можливість набуття бойового досвіду виконання завдань спільно з іншими службами та підрозділами Війська Польського.

Гасло Військ територіальної оборони Польщі Zawszegotowi, zawszeblisko!, що означає в перекладі – «Завжди готові, завжди поряд!», бійці-«територіали» беззаперечно підтвердили це під час подій на польсько-білоруському кордоні, захищаючи власну країну і Євросоюз в цілому від «гібридної загрози» зі Сходу.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
«Лінія фронту попереду нас була всіяна трупами росіян»: як військові тримали Бахмут рік тому. Фоторепортаж АрміяInform

«Лінія фронту попереду нас була всіяна трупами росіян»: як військові тримали Бахмут рік тому. Фоторепортаж АрміяInform

Рік тому тривали важкі бої за Бахмут на Донеччині. Підрозділи Збройних Сил України стійко тримали оборону. Інколи, на жаль, ціною власного життя.

На півдні спецпризначенці спалили склад БК разом з окупантами

На півдні спецпризначенці спалили склад БК разом з окупантами

Воїни ССО спалили склад БК та знищили військових противника на Півдні.

МАГАТЕ заявило про чергову атаку безпілотника по Запорізькій АЕС

МАГАТЕ заявило про чергову атаку безпілотника по Запорізькій АЕС

Сьогодні, 18 квітня, Міжнародне агентство з атомної енергії повідомило про атаку невідомого безпілотного літального апарату по території навчального центру Запорізької атомної електростанції, що примикає до майданчика.

На Полтавщині до 15 років засуджено місцевого проросійського «політексперта» 

На Полтавщині до 15 років засуджено місцевого проросійського «політексперта» 

Суд виніс вирок жителю Полтави, який співпрацював з аналітичним порталом рф «Фонд стратегічної культури».

Постачання ППО та спільні оборонні проєкти: Глава держави мав розмову з віцеканцлером Німеччини

Постачання ППО та спільні оборонні проєкти: Глава держави мав розмову з віцеканцлером Німеччини

Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із віцеканцлером Німеччини Робертом Габеком під час його візиту до Києва. Темою розмови було зміцнення ППО України сучасними системами та двостороння співпраця у сфері ОПК.

У ЗСУ показали, як естонські інструктори тренують наших новобранців

У ЗСУ показали, як естонські інструктори тренують наших новобранців

Військовослужбовці Збройних сил Естонської Республіки в рамках базової загальновійськової підготовки особового складу Збройних Сил України у Великій Британії проводять заняття з навчання ведення позиційних бойових дій.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Оператор засобів РЕБ, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Водій автомобільної групи

від 23000 до 23000 грн

Могилів-Подільський

Державна прикордонна служба України

Водій, військовослужбовець

від 21000 до 120000 грн

Червоноград

63 окремий батальйон 103 ОБр Сил ТрО

Стрілець

від 20100 до 120000 грн

Київ

Розвідувальний батальйон 5 Окремої Штурмової Київської бригади

Водій, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Харків

229 окремий батальйон 127 ОБр Сил ТрО

Об’єднаний навчально-тренувальний центр “Поділля”, Інструктор

від 25000 до 100000 грн

Кам'янець-Подільський, Хмельницька область