ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Як у ССО «приймають» прийдешніх! … Трохи відкриваємо завісу філософії Сил спецоперацій!

Новини Публікації
Прочитаєте за: 8 хв. 3 Січня 2022, 16:03

Сьогодні мій співрозмовник – інструктор однієї з частин, підполковник ССО!

Уперше ми познайомились у листопаді 2015-го на «Сарматі» (військове летовище у Краматорську, де до травня 2017 року був штаб АТО, – Авт.), тоді мій співрозмовник був ще капітаном.

Сьогодні він ледь відкриє завісу того, як у ССО «зустрічають» своїх… Які випробування мають пройти військовослужбовці, котрі уклали перші контракти на службу в Силах спеціальних операцій.

На самому початку інструктор акцентує, що це не оператори, які прийшли на бойові посади, а військовослужбовці підрозділів забезпечення – зв’язківці, комірники, діловоди, бухгалтери, водії тощо.

– А як ви думали, навіть у самій бойовій частині без них – ніяк! Та, ви маєте розуміти, і я разом з вами, що влаштування на роботу-службу спеціалістів, які мають носити військовий однострій у цій частині ССО, «трохи» суворіше,  ніж там, де до цього питання можна підійти простіше! – каже інструктор. – Наша «молодь» – військовослужбовці від 18 років і в два, а то й три рази старші. У когось є досвід служби в інших родах і видах ЗСУ, хтось взагалі з «гражданки» і пороху не нюхав. Підкреслю, аби ви розуміли, що під час крайніх комплексних польових занять (КПЗ) близько половини їхніх учасників складали дівчата!

На початку поясню, для чого це все робиться, чому саме такий відбір і випробування.

У ССО ще ті філософи!

Інструктор каже, що найголовнішою метою і завданням подібного випробування є важливість розуміння філософії ССО. Що це, і з чим його/її їдять.

– Це своєрідне введення в ССО. Якісна інтеграція молодого поповнення. Ми говоримо зараз не про тих, хто Q-курс пройшов, не про військовослужбовців наших основних бойових підрозділів. Але, як у морській піхоті США, де: «Кожен морський піхотинець – стрілець», так і в нас, кожен військовослужбовець ССО, незалежно від спеціальності, має розуміти філософію Сил спеціальних операцій, головний сенс якої – кожен від командира до рядового – дасть бій. Основне вістря ССО, головна його бойова одиниця – це група. Та це зовсім не означає, що всі решта спостерігатимуть за тим, як вони виконують бойові завдання. Кожен, на 100%, кожен, від командира у званні «полковник» до рядового зв’язківця-лінійника повинен знати і вміти повноцінно діяти як оператор ССО. Може статися так, що до бойового строю стануть усі 100%, як у найважчі роки російсько-української війни. Ми до цього готові й до цього готовий кожен із нас – від і до! – пояснює офіцер.

Що до самих комплексних польових занять – це, загалом, 10-денний захід.

Спершу – навчання, тобто новоприбулі контрактники отримують базові знання про те, як плануються, готуються і відбуваються певні операції, як підібрати і припасувати спорядження, зброю, як їх скласти і т. ін.

Далі – стрес-тест, під час якого головну роль грає не так фізична підготовка і витривалість, як психологічна складова.

Тобто в людини має бути певний стійкий стрижень. Вона має бути готова переступити через втому, голод, холод, відразу, страх – перевірка фізичних надможливостей переступити свої: «…не можу», «…не справлюсь», «…це вище моїх сил» тощо.

…Зігрітися без вогню!

– Усе відбувається під нашим постійним контролем 24/7. Головне завдання інструкторів – навчити і проконтролювати правильність виконання тих чи інших завдань. Як правило, ми для таких навчань підбираємо незручну погоду – мороз, відлигу, сльоту. Цього разу ми мали мокрий сніг зі сльотою, стрибки температури від 0 до + градусів. Далі, наступний етап – тривалий марш до 3 діб. Учасники пересуваються у повному спорядженні, вага якого сягає близько 30 кілограмів. Тобто там все, що вони упродовж випробувань будуть їсти, одягати, засоби зв’язку, спостереження. Усе це вони, як черепашки, тягнуть на собі. Маршова підготовка завершується подоланням водної перешкоди. Після, попри погодні умови, вони мають зігрітися, але без вогню. Приміром, і це мій улюблений «Британський» спосіб. Четверо-п’ятеро роздягаються до спіднього, стають квадратом, розгортають ковдри, що зігрівають, у зубах тримають мокрі від води футболки. П’ятий, хто замерз найдужче, стає в центрі, і всі крокують. Так, за рахунок тепла, яке віддає людське тіло, і екрани ковдр, всі гріються, одежа сохне, – каже інструктор.

Під час маршу вони не просто пересуваються, вони навчаються різних видів похідного порядку, реагують на протидію. Паралельно працюють інші наші штатні групи, які мають свої спеціальні завдання і підіграють у цьому випадку як НЗФ чи ДРГ противника. Їхнє завдання зафіксувати, за яким маршрутами ті рухаються. Здійснити обстріл ворожих груп. У такий спосіб учасники навчань відпрацьовують завдання з протидії під час потрапляння в засідку і відбиття атаки ворога з подальшим виходом у безпечне місце для відновлення.

…Собаки звіріють, градус росте!

– Далі – блок занять: тактика дій малих підрозділів, тактична медицина, інженерна підготовка, ряд стрес-тестів – міський альпінізм – спуск з висоти у 9 поверхів, приміром. Реально, для багатьох це проблема – спуститися дюльфером використовуючи спусковий пристрій по стіні. Ми також співпрацюємо з

кінологічними розрахунками і використовуємо у нашій підготовці так звану травлю собаками, все серйозно! Одягаємо ватний спецкостюм на курсанта і травимо його 3 чи 4 собаками, які рвуть його (її). Собаки звіріють, градус росте. Разом із тим ми практикуємо й інше випробовування. Ставимо звичайно одягнутого курсанта поруч із готовим до травлі військовослужбовцем у відповідному одязі. Собаки у будь-якому разі підуть на того, хто у ватяному костюмі, а інший має за цим спостерігати, перебуваючи на відстані 3-4 метрів від оскаженілих псів. Не просто уявити колосальне психологічне навантаження, яке в ті хвилини витримує боєць. Та знову ж таки, нагадую, усе відбувається під чітким контролем інструкторів, – розповідає офіцер і додає, що реальної небезпеки при цьому для людини немає, разом з тим – усе на межі людської психіки.

Хочеш до нас – мусиш долати все!

На самому фініші, коли ти не маєш сил і проклинаєш все та всіх, спецпризначенці відіграють момент відриву від противника. Це коли ти після колосальних навантажень кидаєш усе – бронік, рюкзак, розвантажувальну систему, і біжиш 10 кілометрів у протилежний від ворога бік. Та коли ти вже повернувся і досяг фінішу – це не означає, що це твоє останнє завдання.

– Кожен з етапів тренування – не є фінальним. Наші підопічні постійно перебувають у невідомості. Це ми їм диктуємо – де початок, а де кінець. Вони нічого про те не здогадуються. А як інакше, – каже інструктор. – Хочеш до нас, хочеш отримати квиток до ССО, мусиш пройти наш відбір.

Правильна інтеграція в ССО – важливий момент

Запитую в нього, звідки такі форми і методи, сподіваючись, що інструктор почне загинати пальці про досвід країн НАТО.

– Ні, – каже він, – все власна розробка. – Ми маємо скелет із головних завдань – фізика, психіка, і виходячи з цього будуємо наші випробування. Те, що я вам розповів, ще далеко не межа. Для різних категорій кандидатів на проходження служби в нашій військовій частині, він різний. Для цивільних, хто вже нюхав порох, для тих, хто нюхав порох добряче, і хто розуміється на тактиці та порох нюхає щодня! – говорить інструктор. – Головне тут наше завдання – правильно інтегрувати контрактників у нашу військову частину і дати зрозуміти філософію ССО загалом і нашої військової частини зокрема. Чоловік ти чи жінка – не має різниці! Якщо ти прийшов чи прийшла до нас – ти мусиш бути важливим і універсальним гвинтиком системи, в якій кожен це бойовий багнет. Ти не повинен і не сховаєшся за спинами операторів, ти сам оператор. Ти маєш знати, розуміти, розбиратися і володіти усіма навичками оператора, який у складі групи виконує будь-які бойові завдання! – переконаний інструктор.

Кожен наш бородатий дядько – універсал!

«Кожен з нас від командира у званні «полковник» до рядового солдата стріляє з усіх видів стрілецької зброї, гранатометів, мінометів, виявляє і знищує засідки, закладає і підриває вибухівку, наводить вогонь по цілях противника, здійснює партизанські дії, може надати першу медичну допомогу тощо»!

– Це принципи, на яких була створена наша військова частина з першого дня її заснування! У нас на посадах не лежать, у нас всі гарують, усі готові будь-коли і до будь-чого! Якщо прилетить завдання, то до строю у складі групи стане 100% особового складу. Ми доукомплектуємо, сформуємо і завдання виконаємо! Ми чітко дотримуємося принципу Сил спеціальних операцій: «Не кількістю, а якістю». Кожен наш бородатий дядько – універсал. Ми лише на два пальці відкриваємо завісу ССО! Решта залежить від тебе самого. Якщо ти хочеш побачити більше – ласкаво просимо! Ми покажемо, розкажемо, підготуємо, навчимо!

Фото Олексія Птіцина

Позаштатний кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Війська росії з авіації вдарили по Сумщині, поранено людину

Війська росії з авіації вдарили по Сумщині, поранено людину

Сьогодні російська армія завдала авіаудару по цивільній інфраструктурі Ямпільської громади на Сумщині, поранено чоловіка.

В межах Коаліції дронів: Латвія відправить першу партію безпілотників для України

В межах Коаліції дронів: Латвія відправить першу партію безпілотників для України

Уряд Латвії ухвалив рішення про постачання в Україну першої партії безпілотників у межах Коаліції дронів, створеної для підтримки ЗСУ.

Україна та Іспанія провели переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Україна та Іспанія провели переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Українська сторона провела черговий раунд переговорів з Іспанією щодо укладення двосторонньої безпекової угоди на виконання Спільної декларації G7 про підтримку нашої країни.

З Донеччини вдалося евакуювати ще 49 жителів

З Донеччини вдалося евакуювати ще 49 жителів

З Донецької області евакуйовано ще 49 осіб, серед них — 15 дітей та п'ятеро осіб з інвалідністю.

На розгляд РНБО готують питання щодо загроз безпеці Україні через онлайн-казино

На розгляд РНБО готують питання щодо загроз безпеці Україні через онлайн-казино

РНБО розгляне питання щодо загроз безпеці держави, українського суспільства через поширення онлайн-казино та неконтрольованість цієї сфери.

Наші дронщики знищили 2 гармати МТ-12 «Рапіра» та бліндаж окупантів

Наші дронщики знищили 2 гармати МТ-12 «Рапіра» та бліндаж окупантів

У приціл сталевих прикордонників потрапили дві російські гармати, бліндаж та жива сила ворога.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Стаpший pозвідник, стрілець-снайпеp

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Старший водій, військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Військовослужбовець за контрактом

від 20100 до 120000 грн

Запоріжжя

Шевченківський РТЦК

Кухар господарчого відділення

від 20000 до 21000 грн

Рівне

Військова частина А0532

Начальник полігону

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Медична сестpа, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область