ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Збройні Сили України, як державний інститут, готові до будь-якої ситуації – Валерій Залужний

Новини
Прочитаєте за: 4 хв. 14 Грудня 2021, 15:03

Сьогодні, 14 грудня, в Центральному будинку офіцерів Збройних Сил України відбулася зустріч Головнокомандувача Збройних Сил України генерал-лейтенанта Валерія Залужного з представниками військово-дипломатичного корпусу, акредитованими в Україні: Київської асоціації військових аташе (КАВА), Представництва ЄС в Україні та Представництва НАТО в Україні.

Розпочинаючи свій виступ, Головнокомандувач Збройних Сил України нагадав присутнім, що за майже 8 років російсько-української війни наша держава втратила більше ніж 4,5 тисячі захисників убитими та майже 15 тисяч пораненими.

«Попри важкі втрати, ми зупинили агресора, зберегли державність і продовжуємо розвиватися. І це відбувається, зокрема, завдяки людям, які присутні у цій залі і допомагають нам. Я вам за це дуже дякую», — зазначив генерал-лейтенант Валерій Залужний. 

Коментуючи безпекову ситуацію, Головнокомандувач Збройних Сил України наголосив: «Воєнна-стратегічна обстановка довкола України залишається напруженою. Все, що відбувається зараз, — це наслідок слабкої реакції міжнародної спільноти на цьогорічну квітневу ескалацію. Якби тоді було вжито більш дієвих заходів, не було б шантажу застосуванням військової сили, енергетичної та «міграційної» кризи».

Військова активність Кремля, на думку генерал-лейтенанта Валерія Залужного, становить загрозу не лише для нашої держави, а й для інших європейських країн. 

«Метою російської гібридної агресії є не тільки повернення України у сферу свого впливу, а й у цілому підрив євроатлантичної та європейської безпеки. Тому відповідь агресору має бути консолідованою», — акцентував він.

За словами генерал-лейтенанта Валерія Залужного, держава-агресор, Російська Федерація, намагається також здійснити дестабілізацію всередині України. Дії Кремля реалізуються таким чином, щоб неможливо було реанімувати дипломатичні майданчики. 

Як приклад Головнокомандувач Збройних Сил України навів ситуацію щодо виконання Мінських домовленостей. 

«Росія доклала всіх зусиль для того, щоб унеможливити верифікацію дотримання домовленостей на тимчасово окупованих територіях Донецької і Луганської областей. Це я веду мову про роботу ОБСЄ. Зараз на окупованих територіях ця місія майже не працює». 

«Російсько-окупаційні війська постійно порушують домовленості, — зауважив генерал-лейтенант Валерій Залужний. Тільки цього року загинуло 64 військовослужбовців, 260 з них — дістали поранення різних ступенів важкості. Упродовж поточного місяця вогонь із важкого озброєння по наших позиціях та населених пунктах окупанти відкривали 88 разів». 

При цьому, підкреслив він, Російська Федерація звинувачує Україну в невиконанні домовленостей, паралельно роздаючи російські паспорти жителями Донецької і Луганської областей та вимагаючи провести вибори за таких умов. Це, за словами Головнокомандувача, відбувається тому, що уряди передусім великих країн «затуляють очі» на дії РФ. 

«Ми, як військові, готові до будь-якого розвитку ситуації. Ми готуємось до військової операції й оцінюємо дії комплексно. Тож потрібно діяти з «гарячим серцем і холодною головою». Але має бути дипломатичний шлях, хоча Росія вживає надзусиль, щоб ці майданчики не працювали, змушуючи Україну вести прямі переговори з ОРДЛО. Це робиться для того, щоб зняли санкції з РФ, оскільки вона вже не буде стороною конфлікту. Однак я вважаю, що Росія має відповідати за все, що відбувається», — підсумував генерал-лейтенант Валерій Залужний. 

Він також зазначив, що додаткових зусиль і витрат потребує ситуація з Республікою Білорусь. За мовчазної згоди цивілізованого світу фактично відбувся її аншлюс Російською Федерацією. Як наслідок, Україна отримала 1084 км небезпечного кордону, а Польща — так звану міграційну кризу як прояв гібридної агресії. 

У завершальному слові Головнокомандувач Збройних Сил України дав загальну оцінку безпекової ситуації. «Війна на сході України, тимчасова окупація наших земель, а також накопичення російських військ уздовж державного кордону з Україною залишаються основними дестабілізуючими факторами безпеки в Європі. Путін приєднав Білорусь і продовжує гібридну війну проти ЄС та НАТО. Я закликаю до консолідації наших зусиль у стримуванні агресора», — наголосив генерал-лейтенант Валерій Залужний. 

«Ми обрали європейський цивілізований шлях, не змінюємо його і будемо рухатись далі в цьому напрямку. Ми втратили тисячі військових і цивільних. Чи не велика ціна за цей вибір? Мабуть, так. Але іншого шляху в нас нема», — підкреслив генерал-лейтенант Валерій Залужний. 

Під час заходу військових дипломатів ознайомили з воєнно-стратегічною обстановкою довкола України та з поточною безпековою ситуацією в районі проведення операції Об’єднаних сил.

На завершення зустрічі Головнокомандувач ЗС України генерал-лейтенант Валерій Залужний подякував військовим аташе за допомогу та підтримку, яку надають уряди їхніх країн нашій державі. І зокрема українському війську, та наголосив, що «у мене, як у Головнокомандувача Збройних Сил України, й у всього українського народу дуже велика міжнародна підтримка. Тож в наступному році ми ще активніше будемо розвивати нашу військову дружбу і співробітництво!»

Довідка. Київська асоціація військових аташе створена в листопаді 1992 року. Вона об’єднує апарати військових аташе та військових дипломатів, які акредитовані в Україні. Головна мета асоціації — підтримка комунікації між собою, а також зі Збройними Силами України, Міністерством оборони України, іншими урядовими та громадськими організаціями.

Фото автора

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
У Сумах влада закликає містян не піддаватися провокаціям ворога

У Сумах влада закликає містян не піддаватися провокаціям ворога

Увечері 26 квітня зі спеціальним зверненням до сум’ян звернувся начальник міської військової адміністрації Олексій Дрозденко.

Під суд пішли вісім зрадників

Під суд пішли вісім зрадників

Підозри повідомлено ще трьом колаборантам.

Зобов’язання країн «Рамштайн» для допомоги Україні сягнули $95 млрд

Зобов’язання країн «Рамштайн» для допомоги Україні сягнули $95 млрд

США та інші учасники Контактної групи з оборони України (формат «Рамштайн») разом зобов'язалися виділити вже понад 95 млрд доларів на допомогу Україні для її захисту від російської агресії.

Ракетні війська вразили три ворожих засоби ППО

Ракетні війська вразили три ворожих засоби ППО

За добу підрозділами ракетних військ завдано ураження по 2 районах зосередження особового складу, 1 радіолокаційній станції, 3 засобах протиповітряної оборони, 1 станції РЕБ, 1 складу матеріально-технічних засобів противника.

Дмитро Кліменков наголосив на ефективності реформованої системи закупівель у МОУ

Дмитро Кліменков наголосив на ефективності реформованої системи закупівель у МОУ

Реформована система закупівель в Міністерстві оборони України, яка прийшла на заміну старій пострадянській, що породжувала корупційні ризики, вже показала свою ефективність.

Телекомпанія, 5 літаків, будинок і позашляховик: в дохід держави стягнуто майно псевдогубернатора Запорізької області

Телекомпанія, 5 літаків, будинок і позашляховик: в дохід держави стягнуто майно псевдогубернатора Запорізької області

Вищий антикорупційний суд задовольнив позов Мінюсту про стягнення на користь держави арештованого майна, яке належало колишньому народному депутату від забороненої політичної партії «ОПЗЖ» — псевдогубернатору Запорізької області.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Водій-заправник

від 25000 до 35000 грн

Павлоград

Військова частина А4759

Стрілець, помічник гранатометника

від 21000 до 125000 грн

Червоноград

63 окремий батальйон 103 ОБр Сил ТрО

Технік комплексів АСУ, військовослужбовець

від 23500 до 53500 грн

Кам'янка-Бузька

Військова частина А4623

Водій-машиніст екскаватора, військовослужбовець

від 22000 до 122000 грн

Яворів

Яворівський РТЦК та СП

Інспектор прикордонної служби (Бригада Гвардії наступу “Помста”)

від 25000 до 125000 грн

Черкаси, Черкаська область

Сапер, Військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ