ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Директор ДП «Київський бронетанковий завод» розповів про державні випробування БТР-3ДА та модернізацію підприємства

Інтерв`ю Озброєння та техніка Публікації
Прочитаєте за: 7 хв. 13 Грудня 2021, 16:45

До війни основною спеціалізацією Державного підприємства «Київський бронетанковий завод» («КБТЗ») (входить до складу ДК «Укроборонпром») був ремонт танків Т-72. За останні роки фахівці підприємства освоїли ремонт, модернізацію та випуск інших зразків техніки, оновили технічну базу та зберегли кадровий потенціал. Кореспондент АрміяInform побував на підприємстві та поспілкувався з його директором Володимиром Синявським стосовно виробничих досягнень та перспектив розвитку заводу.

– Володимире Вікторовичу, які замовлення нині виконує підприємство і які проблеми виникали під час їхнього виконання? 

– Ще з часів Радянського Союзу підприємство здійснювало ремонт танків Т-72, БТР-70, БТР-80. На початку 2014 року підприємство спеціалізувалося на виготовленні серійного бронетранспортера БТР-3Е1, який йшов на експорт для потреб Тайської армії. Після початку військової агресії, розв’язаної Російською Федерацією проти України, повернулися до ремонту танків Т-72 та почали ремонтувати Т-64. Для потреб Збройних Сил України налагодили серійне виробництво БТР-3ДА.

Після початку військової агресії, розв’язаної Російською Федерацією проти України, повернулися до ремонту танків Т-72 та почали ремонтувати Т-64. Для потреб Збройних Сил України налагодили серійне виробництво БТР-3ДА.

Звісно, що з початком бойових дій на сході нашої держави у нас виникли проблеми з поставками деяких запчастин. Більшість з них до БТР-80 та БТР-3, які є близькими за своєю базою, виготовлялися у Росії. Найбільший дефіцит виявився з деталями до ходової частини, крім того, не вистачало мостів, роздавальних коробок, редукторів. Згодом проблема була усунута й залежність від іноземних виробників усунули.

Проте з двигунами проблем не виникало, бо на БТР-3Е1 загалом встановлюються три типи: MTU для Таїланду, DEUTZ та УТД-20 для потреб ЗСУ та Національної гвардії.

Нині підприємство насамперед виконує замовлення Міністерства оборони України, Національної гвардії та окремих замовників. Близько 15% відсотків від загального випуску продукції припадає на експорт в інші країни.

– Який портфель замовлень у «КБТЗ» від Міноборони України та іноземних замовників за останні роки?

– Нині підприємство насамперед виконує замовлення Міністерства оборони України, Національної гвардії та окремих замовників. Близько 15% відсотків від загального випуску продукції припадає на експорт в інші країни. Укладати безпосередньо з іноземними компаніями контракти «КБТЗ» не вповноважений, цим займаються спецекспортери. Наразі наша продукція експортується до Таїланду, Болгарії та до інших країн. Активно триває підготовка до укладання контрактів для азійського регіону.

Продукція експортується до Таїланду, Болгарії та до інших країн. Активно триває підготовка до укладання контрактів для азійського регіону.

Для потреб ЗСУ здійснюється ремонт танків Т-64 та Т-72. У перспективі укладення контрактів на ремонт нової партії Т-72, а також ремонту БТР-80. Сьогодні наш БТР-3ДА проходить державні випробування для подальшого прийняття його на озброєння. На базі БТР-3ДА спільно з іншими підприємствами концерну та приватними компаніями створено нову командно-штабну машину БТР-3КШ, що призначена для управління підрозділами в умовах сучасного поля бою. Машина оснащена новою автоматизованою системою управління боєм, яка об‘єднує всю передану по захищеному цифровому зв‘язку інформацію щодо місцеперебування підрозділів, цілей та засобів вогневого ураження. 

Для потреб ЗСУ здійснюється ремонт танків Т-64 та Т-72. У перспективі укладення контрактів на ремонт нової партії Т-72, а також ремонту БТР-80.

Ця інформація може надходити від командирів відділень, окремих бойових машин, розрахунків, передових навідників, безпілотників, контрбатарейних радарів, інших учасників бою та засобів спостереження. Своєю чергою, автоматизована система управління боєм виводить цілісну картину на тактичні комп’ютери та дозволяє оперативно передавати бойові завдання та контролювати їхнє виконання.

Сьогодні наш БТР-3ДА проходить державні випробування для подальшого прийняття його на озброєння.

– Що змінюється у техніці під час її модернізації, зокрема: двигун, озброєння, система захисту?

– Техніка, яка надходить на підприємство, проходить модернізацію, а в разі потреби – капітальний ремонт. Машина розбирається повністю, на корпусі нічого не залишається. Потім він піддається дробострумнному очищенню. За допомогою стиснутого повітря, змішаного з дрібними частинками металу з корпусу, видаляють стару фарбу, іржу, окалину тощо. Спеціалісти оглядають корпус, визначають чи не порушена його геометрія, а в разі ушкодження – ухвалюють рішення щодо відновлення або вибраковку. Після підготовки корпусу машина збирається з «нуля». Встановлюються нові системи електрообладнання, подачі палива, повітря тощо. Машина отримує комплекси нового покоління навігації, зв’язку, системи керування вогнем.

Завод за крайні три роки отримав від держави 122 мільйони гривень. Завдяки цим коштам була повністю оновлена гальванічна лінія, закуплено ряд імпортних верстатів і металообробних центрів.

– Які перспективи розвитку та оновлення виробничої бази «КБТЗ»?

– Кабінет Міністрів України  запустив програму, що спрямована на модернізацію та оновлення підприємств ДК «Укроборонпрому». Завод за останні три роки отримав від держави 122 мільйони гривень. Завдяки цим коштам була повністю оновлена гальванічна лінія, закуплено ряд імпортних верстатів і металообробних центрів.

Нове обладнання більш сучасне та ефективне, витрачає для одних і тих же процесів набагато менше електроенергії. Окремі центри мінімізують або взагалі не потребують втручання людини. В контактах на закупівлю імпортного обладнання для ефективної роботи на ньому було передбачено курс навчання персоналу заводу. 

– Питання підготовки, омолодження кадрів стоїть наразі доволі гостро. Як Ви розв’язуєте цю проблему?

– На нашому заводі працює близько семисот осіб. Середня зарплата працівників близька до середньої  заробітної плати по місту Києву й на сьогодні є конкурентоздатною. Ми намагаємось омолоджувати свої кадри, тому що є розуміння: майбутнє підприємства тісно пов’язане з якісною зміною поколінь. На жаль, заклади професійно-технічної освіти готують дуже мало фахівців робочих спеціальностей.

«Ми намагаємось омолоджувати свої кадри, тому що є розуміння: майбутнє підприємства тісно пов’язане з якісною зміною поколінь».

Щобільше наш профіль особливий. Навряд чи вийде взяти людину з «вулиці», яка була б здатна робити ремонт або складання башти, гармати і подібних вузлів. Нові робітники готуються на підприємстві під наглядом досвідчених майстрів.

– Чи надходять з військ скарги та рекламації щодо відремонтованої або модернізованої техніки? Як у таких випадках усуваються виявлені дефекти та пошкодження?

– Підприємство, яке виробляє військову техніку, здійснює ремонт та модернізацію техніки під час експлуатації, отримує інформацію про роботу її вузлів та агрегатів. Звичайно, що рекламації надходять на наше підприємство, але їх не так багато. Відділ технічного контролю заводу постійно контролює якість робіт.

«Як тільки до нас від військових надходить сповіщення про вихід з ладу техніки, ми оперативно відряджаємо туди заводську бригаду».

Переважно рекламації викликані тим, що ми отримуємо не завжди якісні запчастини або матеріали від інших підприємств. Договором з Міністерством оборони України передбачені терміни, в які усуваються виявлені дефекти. Як тільки до нас від військових надходить сповіщення про вихід з ладу техніки, ми оперативно відряджаємо туди заводську бригаду. Уже на місці встановлюється причина, з якої виникло ламання виробничого чи іншого походження. За можливості бригада відразу ремонтує техніку, усуває неполадки. В більш серйозних випадках техніку направляють на завод, як правило, ремонт займає не більше ніж місяць.

Київський бронетанковий завод є одним з найперших підприємств, на якому реалізується вказана реформа, покликана забезпечити сталий розвиток підприємства і загалом галузі за зразком країн НАТО.

– Які плани підприємства щодо його розвитку? 

– Восени цього року Президент України підписав Закон України «Про особливості реформування підприємств оборонно-промислового комплексу державної форми власності». Київський бронетанковий завод є одним з найперших підприємств, на якому реалізується вказана реформа, покликана забезпечити сталий розвиток підприємства і загалом галузі за зразком країн НАТО. Планування державних оборонних замовлень на 3-5 років дає нам можливість знати перспективи та умови розвитку заводу. Середнє та довгострокове планування дозволяє розрахувати свої виробничі можливості, людські ресурси та загалом роботу підприємства.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
На півдні спецпризначенці спалили склад БК разом з окупантами

На півдні спецпризначенці спалили склад БК разом з окупантами

Воїни ССО спалили склад БК та знищили військових противника на Півдні.

МАГАТЕ заявило про чергову атаку безпілотника по Запорізькій АЕС

МАГАТЕ заявило про чергову атаку безпілотника по Запорізькій АЕС

Сьогодні, 18 квітня, Міжнародне агентство з атомної енергії повідомило про атаку невідомого безпілотного літального апарату по території навчального центру Запорізької атомної електростанції, що примикає до майданчика.

На Полтавщині до 15 років засуджено місцевого проросійського «політексперта» 

На Полтавщині до 15 років засуджено місцевого проросійського «політексперта» 

Суд виніс вирок жителю Полтави, який співпрацював з аналітичним порталом рф «Фонд стратегічної культури».

Постачання ППО та спільні оборонні проєкти: Глава держави мав розмову з віцеканцлером Німеччини

Постачання ППО та спільні оборонні проєкти: Глава держави мав розмову з віцеканцлером Німеччини

Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із віцеканцлером Німеччини Робертом Габеком під час його візиту до Києва. Темою розмови було зміцнення ППО України сучасними системами та двостороння співпраця у сфері ОПК.

У ЗСУ показали, як естонські інструктори тренують наших новобранців

У ЗСУ показали, як естонські інструктори тренують наших новобранців

Військовослужбовці Збройних сил Естонської Республіки в рамках базової загальновійськової підготовки особового складу Збройних Сил України у Великій Британії проводять заняття з навчання ведення позиційних бойових дій.

Україна та Чехія розпочали переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Україна та Чехія розпочали переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Українська сторона провела переговори з чеською стороною щодо підготовки проєкту майбутньої безпекової угоди.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Технік автоматизованих систем управління

від 21000 до 24000 грн

Чоп

Державна прикордонна служба України

Військовослужбовець, Комірник (начальник) складів

від 20000 до 24000 грн

Київ, Київська область

Водій (військовослужбовець)

від 21000 до 121000 грн

Львів

125 обр СВ ЗСУ

Механік-водій

від 20000 до 25000 грн

Київ

Військова частина А4682

Бойовий медик

Яворів

Яворівський РТЦК та СП

Рульовий-мотоpист, військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ