ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

З 1 січня 2022 року заплановано зростання грошових виплат резервістам

Публікації Соціальний захист
Прочитаєте за: 5 хв. 2 Грудня 2021, 10:30

Останнім часом на адресу Інформаційного агентства АрміяInform надходить чимало запитань стосовно соціальних пільг і гарантій, які встановлені для військовослужбовців служби в резерві як за контрактом, так і військового оперативного резерву першої черги. Тож які грошові виплати та заохочення передбачені для резервістів, розбирався кореспондент АрміяInform.

Резервістам за весь час виконання обов’язків служби у військовому резерві передбачена грошова виплата, розмір якої залежить від військового звання (відповідного коефіцієнту) та прожиткового мінімуму, установленого для працездатних осіб станом на 1 січня календарного року. З нового року очікується зростання цієї виплати. Оскільки проєктом Закону України «Про Державний бюджет України на 2022 рік» заплановано установити прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць у розмірі з 1 січня — 2393 гривні.

Наприклад, для вищого офіцерському складу коефіцієнт становитиме 2. Тобто 2393 × 2 = 4786 грн;

старшому офіцерському складу — 1,9 (4546,7 грн);

молодшому офіцерському складу — 1,8 (4307,4 грн);

вищому та старшому сержантському і старшинському складу — 1,7 (4068 грн);

молодшого сержантського і старшинського складу — 1,6 (3828,8 грн);

рядового складу — 1,5 (3589,5 грн).

Нагадаємо, що у 2021 році ця грошова виплата виплачується в таких розмірах: 4540 грн — для вищого офіцерському складу, 4313 грн — старшим офіцерам, 4086 грн — молодшим офіцерам, 3859 грн — для вищого та старшого сержантського і старшинського складу, молодший  сержантський і старшинський склад отримує 3632 грн, а рядові — 3405 грн.

Одноразове грошове заохочення

Резервісти обов’язково отримують одноразове грошове заохочення. Про що йдеться. Якщо вони виконали програму підготовки, не вчиняли правопорушень, пов’язаних із проходженням служби у військовому резерві, така виплата передбачена на рік у таких розмірах:

  • вищому офіцерському складу — 3100 грн;
  • старшому офіцерському складу — 2800;
  • молодшому офіцерському складу — 2500;
  • вищому та старшому сержантському і старшинському складу — 2200;
  • молодшому  сержантському і старшинському складу — 1900;
  • рядовому складу — 1600.

У разі невиконання резервістом програми підготовки або вчинення правопорушень, пов’язаних із проходженням служби у військовому резерві, зазначена винагорода військовою частиною, з командиром якої резервістом укладено контракт на проходження служби у військовому резерві або до якої резервіста зараховано на службу до військового оперативного резерву першої черги, не виплачується або розмір її зменшується. 

Виплата добових

За кожний день перебування на зборах, враховуючи час перебування в дорозі від територіального центру комплектування та соціальної підтримки до місця проведення зборів і назад, їм виплачуються добові, що розраховуються у відсотках від 60 грн на добу:

  • вищому офіцерському складу — 50 (30 грн);
  • старшому офіцерському складу — 40 (24 грн);
  • молодшому офіцерському складу — 35 (21 грн);
  • вищому та старшому сержантському і старшинському складу — 35 (21 грн);
  • молодшому сержантському і старшинському складу — 30 (18 грн);
  • рядовому складу — 20 (12 грн).

У середньому за 30 діб зборів сума добових становитиме від 360 до 900 грн. Виплата добових проводиться військовими частинами, в яких військовозобов’язані та резервісти проходять збори.

Середній заробіток — для тих, хто працює, а для безробітних — прожитковий мінімум

Виплату середнього заробітку військовозобов’язаним та резервістам, призваним на збори, проводять підприємства, установи та організації, у яких вони працюють, з наступним відшкодуванням цих витрат Міністерством оборони. Виплачується у два етапи за місцем роботи напередодні та після закінчення навчальних зборів.

Військовозобов’язаним та резервістам, які на день призову не працюють, на весь період зборів з урахуванням часу проїзду до місця їх проведення і назад, військовими частинами, у яких вони проходять збори, виплачується грошове забезпечення в розмірі прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб на 1 січня календарного року. У 2021 році — 2270 грн (у 2022-му ця сума становитиме 2393 грн).

Грошова допомога в разі поранення (контузії, травми або каліцтва)

У разі часткової втрати працездатності без установлення інвалідності виплачується одноразова грошова допомога залежно від ступеня втрати працездатності, який установлює медико-соціальна експертна комісія. 

Виплата визначається у відсотках від 50-кратного прожиткового мінімуму. Її отримує військовозобов’язаний або резервіст, якого призвано на навчальні (або перевірчі) та спеціальні збори чи для проходження служби у військовому резерві, який зазнав поранення (контузії, травми або каліцтва), захворювання під час виконання обов’язків військової служби або служби у військовому резерві, що призвело до часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності в період проходження зборів чи служби у військовому резерві або не пізніше ніж через три місяці після закінчення таких зборів чи виконання резервістом обов’язків служби у військовому резерві. Наразі розмір такої виплати — від 5675 грн до 28 370 грн. Очікується, що з 1 січня 2022 року виплата становитиме від 5982 грн до 29 912 грн.

Одноразова грошова допомога в разі загибелі (смерті) резервіста або військовозобов’язаного

Ця виплата призначається в разі загибелі (смерті) військовозобов’язаного або резервіста, якого призвано на навчальні (або перевірні) та спеціальні збори чи для проходження служби у військовому резерві, що настала під час виконання обов’язків військової служби (наразі ця сума становить 1 мільйон 702,5 тисячі грн) або служби у військовому резерві (1 мільйон 135 тисяч грн)

Ще один важливий нюанс. Під час зборів усіх резервістів забезпечують безоплатно військовою формою одягу, харчуванням, проживанням та медичним обслуговуванням. Зберігається на весь період зборів, включаючи час проїзду до місця їх проведення і назад, місце роботи, займана посада та середній заробіток як на основній, так і на сумісних роботах.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
росіяни вдарили КАБом по Сумах

росіяни вдарили КАБом по Сумах

Вдень 25 квітня ворог застосував керовану авіаційну бомбу, вдаривши по інфраструктурі міста Суми.

У застосунку Signal запущено інформативний чат-бот для військовослужбовців та членів їхніх родин

У застосунку Signal запущено інформативний чат-бот для військовослужбовців та членів їхніх родин

Запущено інформативний чат-бот у застосунку Signal для військовослужбовців та членів їхніх родин за номером +380631087206. Застосунок поки працює у тестовому режимі.

У МОУ спрогнозували строки запуску електронного кабінету військовозобов’язаного

У МОУ спрогнозували строки запуску електронного кабінету військовозобов’язаного

Речник Міністерства оборони України Дмитро Лазуткін припускає, що електронний кабінет військовозобов’язаного зможе вже запрацювати в червні 2024 року.

Двоє людей було поранено внаслідок обстрілу Нікополя

Двоє людей було поранено внаслідок обстрілу Нікополя

Місцева жителька 74-х років знаходиться у важкому стані, у неї осколкові поранення та травматичний шок.

Ворог накриває мирне населення Донеччини з артилерії: є загиблі та поранені

Ворог накриває мирне населення Донеччини з артилерії: є загиблі та поранені

Протягом дня росіяни продовжують обстрілювати Донеччину, загинуло 4 людини, ще 6 — отримали поранення.

У Повітряних Силах ЗСУ розповіли про проєкт модернізації комплексів «Бук»

У Повітряних Силах ЗСУ розповіли про проєкт модернізації комплексів «Бук»

Сили оборони України у співпраці з міжнародними партнерами продовжують проєкт з модернізації радянських зенітно-ракетних комплексів.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Старший бойовий медик, військовослужбовець ЗСУ

від 20800 до 23000 грн

Ніжин, Чернігівська область

Водій до 128 окремої гірсько-штурмової Закарпатської бригади

від 24000 до 124000 грн

Мукачеве, Закарпатська область

Майстер експлуатації та ремонту бронетанкової техніки

від 20000 до 120000 грн

Рівне, Рівненська область

Фельдшер

Дніпро

93-тя окрема механізована бригада «Холодний Яр"

Бойовий медик взводу 155 окремого батальйону ТрО

від 21000 до 51000 грн

Степанівка, Сумська область

Номер обслуги(ППО)військовослужбовець

від 122000 до 126000 грн

Краматорськ, Донецька область