ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Сьогодні День української писемності та мови: цікаві факти про «солов’їну»

Історія
Прочитаєте за: 3 хв. 9 Листопада 2021, 10:25

День святкування обраний невипадково: 9 листопада — це також день ушанування в Україні пам’яті Преподобного Нестора Літописця. Дослідники вважають, що саме з нього й починається писемна українська мова.

Усесвітню славу принесла праця всього життя Нестора, котрий взяв участь у літописанні Київської Русі й залишив світу неоціненний скарб — «Повість минулих літ».

З 2000 року 9 листопада у прямому ефірі Українського радіо транслюють «Диктант національної єдності», який може написати кожен охочий. З кожним роком кількість учасників мовного флешмобу зростає. Традиційно до написання диктанту долучаються відомі люди, політики, митці, військові, студенти та школярі.

Довідково. Українська мова належить до слов’янської групи індоєвропейської мовної сім’ї. Число мовців — понад 45 млн, більшість з яких живе в Україні. Українська є другою чи третьою слов’янською мовою за кількістю мовців та входить до третього десятка найпоширеніших мов світу. Українська мова — результат інтеграції трьох діалектів праслов’янської мови — полянського, деревлянського та сіверянського. Для запису нашої мови використовують адаптовану кирилицю, зрідка — латинку в різних варіантах. З погляду лексики найближчою до української є білоруська мова (84 % спільної лексики), потім польська (70 % спільної лексики) і словацька (68 % спільної лексики).

Десятки тисяч листів надходять з усіх областей України, а також із-за кордону: Німеччини, Бельгії, Великої Британії, Канади, Аргентини, Литви, Норвегії, Польщі, Швеції, Франції, Росії, Білорусі, Молдови, Таїланду.

Довідково. День української писемності та мови запроваджений 1997 року відповідно до Указу Президента України від 6 листопада 1997 року № 1241/97. 

Славнозвісний радіодиктант транслюватимуть сьогодні наживо з 10:00 до 11:00 на Українському радіо, радіо «Культура», телеканалі «UA: Перший» та всіх інших платформах і телеканалах Національної суспільної телерадіокомпанії України. Відомо, що у 2021-му організатори заходу планують запросити писати радіодиктант Президента України, народних депутатів, міністрів, Прем’єр-міністра, діячів культури.

Крім цього, в День української писемності та мови стартує Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика, до якого щороку долучаються понад 5 млн учасників з 20 країн світу.

Цікаві факти про «солов’їну»

Сучасна українська мова налічує, згідно зі словником Національної Академії Наук України, близько 256 тисяч слів і включена до списку мов, які успішно розвиваються в цей час.

Найбільше перекладений літературний твір — «Заповіт» Тараса Шевченка: 147 мовами народів світу.

Найдовше слово в українській мові складається з 30 літер. Це слово «дихлордифенілтрихлорметилметан» — назва хімікату, що використовується для боротьби зі шкідниками.

Офіційно вважається, що після видання «Енеїди» Івана Котляревського українська мова була прирівняна до літературної мови. Котляревського по праву вважають основоположником нової української мови.

Особливістю української мови є те, що вона багата на зменшувальні форми. Зменшувально-пестливу форму має, як не дивно, навіть слово «вороги» — «вороженьки».

Найбільш уживаною літерою в українській абетці є літера «п», на неї також починається найбільша кількість слів. Літера «ф» — найменш уживана. Слова, які починаються з цієї літери, здебільшого прийшли в українську мову з інших мов.

Читайте нас у Facebook
На півдні спецпризначенці спалили склад БК разом з окупантами

На півдні спецпризначенці спалили склад БК разом з окупантами

Воїни ССО спалили склад БК та знищили військових противника на Півдні.

МАГАТЕ заявило про чергову атаку безпілотника по Запорізькій АЕС

МАГАТЕ заявило про чергову атаку безпілотника по Запорізькій АЕС

Сьогодні, 18 квітня, Міжнародне агентство з атомної енергії повідомило про атаку невідомого безпілотного літального апарату по території навчального центру Запорізької атомної електростанції, що примикає до майданчика.

На Полтавщині до 15 років засуджено місцевого проросійського «політексперта» 

На Полтавщині до 15 років засуджено місцевого проросійського «політексперта» 

Суд виніс вирок жителю Полтави, який співпрацював з аналітичним порталом рф «Фонд стратегічної культури».

Постачання ППО та спільні оборонні проєкти: Глава держави мав розмову з віцеканцлером Німеччини

Постачання ППО та спільні оборонні проєкти: Глава держави мав розмову з віцеканцлером Німеччини

Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із віцеканцлером Німеччини Робертом Габеком під час його візиту до Києва. Темою розмови було зміцнення ППО України сучасними системами та двостороння співпраця у сфері ОПК.

У ЗСУ показали, як естонські інструктори тренують наших новобранців

У ЗСУ показали, як естонські інструктори тренують наших новобранців

Військовослужбовці Збройних сил Естонської Республіки в рамках базової загальновійськової підготовки особового складу Збройних Сил України у Великій Британії проводять заняття з навчання ведення позиційних бойових дій.

Україна та Чехія розпочали переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Україна та Чехія розпочали переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Українська сторона провела переговори з чеською стороною щодо підготовки проєкту майбутньої безпекової угоди.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Водій (кат. С, СЕ), військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Львів

216 окремий батальйон 125 ОБр Сил ТрО

Водій, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Снайпер

від 26000 до 130000 грн

Харків

Рота снайперів спеціального призначення

Командир міномета, сержант

від 20000 до 120000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Фельдшер, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Старший оператор протитанкових ракетних комплексів

від 20000 до 120000 грн

Краматорськ

23 ОМПБ 56 ОМПБр