ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #СПОРТ #РАШАБУМ #ЛАЙФХАКИ #ООС #КОРУПЦІЯ #ІНФОГРАФІКА

Про специфічну кухню найбільшого військово-медичного закладу Західного регіону

Прочитаєте за: 3 хв. 25 Листопада 2021, 18:51

Щоб відразу пояснити, чим відрізняється кухня військового шпиталю від звичайної бригадної, наведу прості цифри: кухарі Військово-медичного клінічного центру Західного регіону тричі на день готують їжу одночасно на 10 спеціальних дієт, які надходять у 16 буфетних.

– Кожне відділення може мати чотири-п’ять різних дієт, – розповідає начальник продовольчої служби закладу підполковник Валентин Пода. – А це і різні продукти, і так само різні технології приготування.

Ще у 2017 році цей лікувальний заклад перейшов на систему продовольчого забезпечення за Каталогом. Водночас відбулась капітальна модернізація самого виробництва. Повністю замінена система електроживлення, вентиляції та каналізації. Закуплені нові пароконвектомати, машини для чистки та нарізання овочів, фруктів, м’яса. Також важливим придбанням стали сучасні посудомийні машини.

– Ви знаєте, душа радіє і співає, коли готуєш на таких прекрасних апаратах із якісних продуктів, – ділиться враженням завідувач виробництвом ВМКЦ, кухар із 30-ти річним стажем Марія Гузей. – Тепер ми направду можемо задовольнити всі вимоги медиків, і я дуже вірю, що нашим хворим усе смакує.

А вимог тут чимало. Адже ВМКЦ нараховує багато відділень, що лікують за різними напрямами. Одночасно тут перебувають кілька сотень хворих.

– Різні хвороби потребують різного лікування, а так само і харчування, – наголосила лікар-дієтолог ВМКЦ Любов Кицька. – От, наприклад, у нас є відділення реабілітації, де хворі потребують більше білка в раціоні, є відділення реанімації, де харчування має бути взагалі виваженим. Також ми практикуємо індивідуальні дієти. Усе це тепер можливо завдяки модернізації нашого харчового забезпечення.

У планах підполковника Валентина Поди – повністю перейти на спосіб харчування кухар–пацієнт, яке практикується у провідних військових шпиталях країн НАТО. Для цього наші медики вже закупили експериментальні термопідноси і намагаються випробовувати таку практику. Також тут мріють про переведення обліку продуктів у електронний формат. Це дасть можливість уникнути помилок щодо замовлення та приготування спеціальних лікувальних дієт.

А ще, військові кухарі радять усім обмежувати себе у шкідливій їжі, харчуватися виважено і за графіком – і тоді не потрібно буде ні лікуватися, ні дотримуватись дієт, адже найкращі ліки нам подарувала природа.

10

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
30 років Збройним Силам України. Дайджест АрміяInform rss.feed, Публікації, Соціальний захист