ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Як в Одесі готують воїнів-десантників

Вишкіл Новини
Прочитаєте за: 5 хв. 21 Листопада 2021, 12:30

Напередодні дня Десантно-штурмових військ тимчасовий виконувач обов’язків начальника Військової академії (м. Одеса) полковник Юрій Клят розповів журналістам АрміяInform про те, чому це свято одне з найголовніших у його житті та про особливості навчання курсантів-десантників. 

Практична складова на факультеті ДШВ зросла до 70 %

— За останні роки у навчальному процесі відбулися певні зміни. Якщо говорити про курсантів-десантників, то їх вони торкнулися чи не найбільше. По-перше, частка практичної складової на факультеті ДШВ зросла до 70 %. По-друге, практичні заняття, які відбуваються на полігонах, проходять із залученням бойових офіцерів, які передають свій досвід курсантам. Крім того, ми активно спілкуємося з нашим замовником, командуванням ДШВ, і їхні побажання й рекомендації за результатами службової діяльності наших випускників ми враховуємо й корегуємо в навчальній програмі. Для нас важливо, щоб лейтенант, який приходить після випуску у війська, був вже готовим до виконання бойових завдань фактично з першого дня перебування у своєму підрозділі, — говорить полковник Юрій Клят.

Полковник Юрій Клят

За словами тимчасового виконувача обов’язків начальника Військової академії, сьогоднішні десантники відрізняються від десантників, яких готували до війни. Адже якщо до 2014 року курсанти лише готувалися до ймовірної війни, то ті, хто вступає до вишу зараз, уже з перших днів знає, що це не просто навчання, не просто заняття, а реальна підготовка до бойових дій. Тому й рівень підготовки значно вищий.

— Практично 100 % з наших викладачів — це ті, хто мають бойовий досвід російсько-української війни. Та й багато хто з наших курсантів з першого дня російської агресії вже виконували важливі завдання. У навчанні ми використали цей чинник і створили, так би мовити, змішані колективи. Тобто об’єднували в групи вчорашніх школярів і вже загартованих війною чоловіків. Це дало позитивний результат, адже навчання тривало, навіть коли курсанти спілкувалися між собою у вільний час. Так ми започаткували ще одну категорію «викладачів», — розповідає полковник Клят.

«Ми спроможні у повному обсязі проводити якісну підготовку наших курсантів»

Щодо матеріально-технічної бази вишу, то тимчасовий виконувач обов’язків начальника Військової академії запевняє: Військова академія забезпечена достатньою кількістю озброєння та військової техніки для якісного навчання курсантів.

 

— Наразі ми маємо всі зразки озброєння та військової техніки, стрілецької зброї, парашутних систем, новітні засоби зв’язку. Якщо раптом якийсь зразок у війська потрапляє раніше, ніж в академію, то за першого ж військового стажування курсантів направляють на певний час саме в ту частину, де він є на озброєнні, щоб ознайомитись з новинкою ОВТ. Таким чином ми спроможні у повному обсязі проводити якісну підготовку наших курсантів, — підкреслив офіцер.

Кожен випускник мусить мати стандартизований мовний рівень не нижче ніж 4 одиниці

Ще одним важливим моментом у підготовці курсантів-десантників є курс на повне досягання необхідного рівня сумісності, а в ідеальному варіанті — до повної сумісності з країнами-партнерами, зокрема в тактичній підготовці за штабними процедурами, за стандартами, які є в країнах НАТО. Велику допомогу у цьому військовому вишу надають програми DEEP, «Орбітал» та «Юніфаєр». Представники цих тренувальних місій працюють в академії практично на постійній основі і системно залучені до проведення занять. Вони працюють над вдосконаленням навчальних програм, вносять відповідні корективи, щоб максимально наблизити курсантів до сумісних дій за процедурами НАТО. Для цього велику увагу приділено мовній підготовці. Зокрема, деякі заняття з вивчення предметів тактичної й вогневої підготовки проводять викладачі  виключно англійською мовою. А під час практичних занять, які відбуваються за стандартами НАТО, коли здійснюються радіопереговори, штабні процедури, оформлення документів, — все озвучується англійською мовою. Загалом після закінчення вишу випускник мусить мати стандартизований мовний рівень не нижче ніж 4 одиниці.

12 випускників Військової академії стали Героями України, 5 з них — посмертно

Очільник академії підкреслив, що найбільша увага під час підготовки офіцерів підрозділів ДШВ акцентується на практичній та індивідуальній підготовці, щоб після завершення навчання в академії вони змогли одразу приступити до виконання бойових завдань, зокрема й у районі ООС.

— Випускники академії — предмет нашої гордості. Всьому колективу надзвичайно приємно, коли вони повертаються до альма-матер уже з посад командира роти, командира батальйону, хтось з достроковим отриманням звання, хтось — з бойовими нагородами. Це найкращий доказ того, що ми виховали справжніх  командирів, — наголосив полковник Юрій Клят. — 12 наших випускників стали Героями України, на жаль, 5 з них — посмертно. Проте ми пишаємося всіма нашими випускниками: і тими, хто отримував нагороди, і тими, хто не відзначений, адже кожен з них пройшов перевірку на мужність у складних бойових умовах. За відгуками, які надходять з військ, ми маємо на це повне право.

Усі заходи, які були заплановані на 2021-й, виконано у повному обсязі

Як відомо, пандемія внесла корективи в усі сфери нашого життя, торкнулася вона й військового вишу, але, як зауважує Юрій Олександрович, без кардинальних змін і аж ніяк не вплинула на якість підготовки курсантів.

— Незважаючи ні на що, цей рік був продуктивним. Усі заходи, які ми запланували на 2021-й, виконані у повному обсязі. Якщо говорити щодо планів на майбутнє, вони залишаються незмінними — готувати майбутніх офіцерів, які будуть готові демонструвати високий бойовий дух, професійну підготовку, вірність та відданість Батьківщині, — підсумував полковник Клят.

До слова, для очільника Військової академії День Десантно-штурмових військ в Україні якщо не головне, то одне з найголовніших свят у житті.

— Я віддав 35 років служби цьому елітному роду військ. Тут були мої перші перемоги, тут я аналізував свої невдачі, в ДШВ мої найвірніші друзі і, по суті, все моє життя, — каже щиро офіцер.

Фото та відео авторів, а також зі сторінки Військової академії (м. Одеса)

Кореспондент АрміяInform

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Сили оборони на сході утилізували 746 окупантів, 8 танків та майже 500 БПЛА

Сили оборони на сході утилізували 746 окупантів, 8 танків та майже 500 БПЛА

Протягом доби на східному напрямку російська армія втратила 746 осіб, 8 танків, 20 ББМ та 472 БПЛА.

На півдні ворог активно застосовує дрони проти мирного населення

На півдні ворог активно застосовує дрони проти мирного населення

росіяни застосували 117 FPV-дронів, 4 ударних БПЛА типу «Ланцет», скинув з БПЛА різних модифікацій 242 осколкові боєприпаси проти мирного населення прифронтових територій Дніпропетровської, Запорізької, Херсонської та Миколаївської областей.

У Силах оборони пояснили, чому росіяни рідко ризикують з КАБами на Херсонщині

У Силах оборони пояснили, чому росіяни рідко ризикують з КАБами на Херсонщині

Речниця Сил оборони півдня полковник Наталія Гуменюк прокоментувала ситуацію із запуском російських керованих авіабомб у Херсонській області.

В Україні майже 37 тисяч осіб вважаються безвісти зниклими за особливих обставин

В Україні майже 37 тисяч осіб вважаються безвісти зниклими за особливих обставин

Майже 37 тисяч осіб вважаються зниклими безвісти за особливих обставин через збройну агресію росії проти України. Серед них діти, цивільні та військові.

Єгері знищили танк та БМП ворога

Єгері знищили танк та БМП ворога

росіяни спробували атакувати позиції 71-ї окремої єгерської бригади, але були покарані.

В Україні створено Корпус демінерів

В Україні створено Корпус демінерів

На сьогодні до Корпусу демінерів долучились підрозділи Міністерства оборони та Збройних Сил України, які виконуватимуть завдання на деокупованих територіях.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Сапер, Військова частина А7290

від 20000 до 120000 грн

Лозова

Військова частина А7290

Водій, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Покровськ

Бахмутський ОБ ТрО

Гранатометник

від 50000 до 120000 грн

Запоріжжя

79 окремий батальйон 102 ОБр Сил ТрО

Стрілець, Військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Лікар медичного пункту, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Водій

від 20000 до 120000 грн

Чернігів

119 ОБр Сил ТрО