ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Справжній сержант має бути таким, як Остапець

Life story
Прочитаєте за: 4 хв. 18 Листопада 2021, 16:53

«Тепер знаю, звідки мені ваше прізвище знайоме! Глянув на вас, і все в пам’яті стало на свої місця. Ви восени 2014-го на «Сарматі» (базовий табір штабу АТО на летовищі за Краматорськом. – Авт.) у пресцентрі були. Я зі своїми козаками тоді на КПП постійно заступав, документи, паролі перевіряв і «Сарочку» вашу (так ми звали наш мікроавтобус, подарований волонтерами з Дніпра) досі пам’ятаю. Офіцери пресцентру постійно крутилися біля головних воріт. Багато цивільних журналістів приїздило, речника АТО на камери свої писали. Ми спостерігали за тим усім, пильнували, аби оператори не направляли об’єктиви на наш периметр чи інженерні споруди, аби не було прив’язки до місцевості».

Таким монологом-спогадом відбулось моє знайомство з головним сержантом роти Хмельницького зонального відділу військової служби правопорядку штаб-сержантом Віктором Остапцем.

Яким має бути справжній сержант? 

Віктор Олександрович – це один із найкращих наших військовослужбовців, − каже начальник зонального відділу полковник Олексій Бєхтєрєв. – Якщо спитаєте мене про те, яким має бути справжній сержант, головний помічник командира чи начальника в роботі з особовим складом, я, не сумніваючись ні на секунду, скажу – таким, як Остапець. У свої 46 років, з яких майже 28 служить у війську, для усіх він є визнаним авторитетом, сучасним лідером, надійним побратимом, справжнім другом, який заслужив повагу завдяки простому життєвому принципу: «Роби як я!»

Свій шлях у війську штаб-сержант розпочав 1993 року зі строкової служби на військовій базі дальньої авіації в місті Узин. За 24 місяці пройшов від рядового до старшини. 

– Командири бачили мій хист до служби, заповзятість, характер. Та я й сам помітив, що у мене все виходить, і, що найважливіше, – мені подобається ця робота. Відтак строкова, контракт – в Узині, школа прапорщиків – у Котовську, після – служба на Хмельниччині в ракетних військах стратегічного призначення, і з 2004 року я тут у військовій службі правопорядку, а з 2016-го головний сержант роти, − пробігся своїм послужним списком Віктор і додав, що у січні буде 28 років відтоді, як він не схибив у виборі професії.

Син Богдан теж пішов за батьківським прикладом і наразі у званні старшого лейтенанта проходить військову службу в одному з підрозділів спеціального призначення ВСП на півдні України.

ВСП – не лише патруль у центрі міста

Хтось може скаже, що служба у ВСП не така почесна й романтична, як у десанті, морській піхоті чи в танкістах з артилерією. Та штаб-сержант говорить, що військова служба правопорядку це не лише патруль у центрі міста і гауптвахта для порушників – це важливий інструмент у реалізації завдань правоохоронної діяльності у Збройних Силах України. 

– Зокрема, до завдань служби правопорядку належать передусім виявлення причин, передумов і обставин кримінальних та інших правопорушень у Збройних Силах України, участь в охороні військових об’єктів та забезпеченні громадського порядку, захист армійського майна від розкрадання й інших протиправних посягань тощо. Під час війни на нас додатково покладаються завдання участі в боротьбі з ворожими диверсійно-розвідувальними групами на території України, організація збору, супроводження та охорони військовополонених, забезпечення дотримання комендантської години в гарнізонах, охорони військових об’єктів, військових містечок та їхнього населення, сприяння його евакуації тощо, − аргументує штаб-сержант так, ніби він адвокатом у суді захищає свою службу.

Із початком російсько-української війни Віктор Остапець одним із перших подав рапорт командирові, в якому просив відправити його в район проведення АТО.

Сьогодні за його плечима вже не одна ротація на схід – Краматорськ, Старобільськ, тричі в Щасті, Новоайдар, на початку 2022-го – чергове відрядження до району ООС.

Ми обов’язково переможемо

Запитую штаб-сержанта, що на восьмому році війни він найчастіше згадує, а що хоче забути. Він каже, що доки житиме, – пам’ятатиме зруйновані вщент проросійськими окупантами мирні оселі на під’їзді до Слов’янська та серйозні, втомлені, важкі та одночасно щасливі обличчя десантників 79-ї, які на розбитих БТРах через КПП «Сармата» у жовтні-листопаді 2014 року поверталися з виконання бойових завдань у Донецькому аеропорту. А найболючіше, і найстрашніше – сльози матерів, сестер, дружин і дітей наших загиблих героїв. 

– Користуючись чудовою нагодою, сьогодні, у День сержанта, вітаю усіх своїх знайомих, побратимів і друзів, які з гордістю носять це військове звання. З Днем сержанта, козаки, Слава Україні! Героям Слава!

Фото автора

Позаштатний кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Сили оборони підбили БМП і знищили групу піхоти на сході

Сили оборони підбили БМП і знищили групу піхоти на сході

Підрозділ «Перун» 42 окремої механізованої бригади за допомогою FPV-дронів завдав ударів по ворогу, що наступав на Часів Яр.

У Сумах влада закликає містян не піддаватися провокаціям ворога

У Сумах влада закликає містян не піддаватися провокаціям ворога

Увечері 26 квітня зі спеціальним зверненням до сум’ян звернувся начальник міської військової адміністрації Олексій Дрозденко.

Під суд пішли вісім зрадників

Під суд пішли вісім зрадників

Підозри повідомлено ще трьом колаборантам.

Зобов’язання країн «Рамштайн» для допомоги Україні сягнули $95 млрд

Зобов’язання країн «Рамштайн» для допомоги Україні сягнули $95 млрд

США та інші учасники Контактної групи з оборони України (формат «Рамштайн») разом зобов'язалися виділити вже понад 95 млрд доларів на допомогу Україні для її захисту від російської агресії.

Ракетні війська вразили три ворожих засоби ППО

Ракетні війська вразили три ворожих засоби ППО

За добу підрозділами ракетних військ завдано ураження по 2 районах зосередження особового складу, 1 радіолокаційній станції, 3 засобах протиповітряної оборони, 1 станції РЕБ, 1 складу матеріально-технічних засобів противника.

Дмитро Кліменков наголосив на ефективності реформованої системи закупівель у МОУ

Дмитро Кліменков наголосив на ефективності реформованої системи закупівель у МОУ

Реформована система закупівель в Міністерстві оборони України, яка прийшла на заміну старій пострадянській, що породжувала корупційні ризики, вже показала свою ефективність.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Інструктор групи розвідувального забезпечення

від 46500 до 46500 грн

Бердичів

Військова частина А2772

Стрілець

від 20000 до 22000 грн

Київ

Військова частина 2260 НГУ

Водій, військовослужбовець

від 25000 до 70000 грн

Харків

Військова частина 9951 ДПСУ

Кулеметник

від 22000 до 50000 грн

Шостка

Військова частина 3022 НГУ

Терапевт

від 20000 до 30000 грн

Мукачево

27 прикордонний загін ДПСУ (медичний пункт)

Стрілець

від 21000 до 21000 грн

Київ

Військова частина 2260 НГУ