ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Контр-адмірал Бюлент Туран: «Україна показала, що є надійним партнером НАТО, і ми постійно зміцнюємо нашу співпрацю»

Інтерв`ю Міжнародне співробітництво
Прочитаєте за: 10 хв. 15 Листопада 2021, 18:21

В Україні вп’ятнадцяте відбулися Дні НАТО. У рамках проєкту підвищувати обізнаність офіцерів, науково-педагогічних працівників, слухачів та курсантів військових інститутів про структури та завдання НАТО на сучасному етапі до нашої країни прибула делегація експертів від стратегічних командувань Альянсу. Ексклюзивно для АрміяInform про місію представників Північноатлантичного альянсу в Україні поспікувалися з очільником цьогорічної делегації Днів НАТО заступником начальника Управління по Партнерству заради миру в штабі Верховного головнокомандування Об’єднаних збройних сил НАТО в Європі (SHAPE) контр-адміралом Бюлентом  Тураном.

Дні НАТО покликані підвищити обізнаність офіцерів, науково-педагогічних працівників, слухачів та курсантів військових інститутів про структури та завдання НАТО на сучасному етапі. Передбачається, що такі заходи покращать співробітництво Збройних Сил України зі структурами Альянсу у сфері військової освіти та впровадження стандартів НАТО в освітній процес.

 Співпрацювати з НАТО Україна почала майже одразу після проголошення незалежності та була однією з перших країн пострадянського простору, яка долучилася до програми НАТО «Партнерство заради миру». Наразі вже п’ятнадцятий рік поспіль у нас відбуваються Дні НАТО із залученням представників із країн-членів Альянсу. Наскільки важливі подібні заходи і яка ваша місія в цьому?

— Дні НАТО в Україні надзвичайно важливі. Це один із ключових заходів, які проводить Директорат партнерства SHAPE. Це дозволяє нам не лише інформувати та мотивувати майбутніх лідерів Збройних Сил України про наше партнерство, а й взаємодіяти з ними під час нашої роботи в синдикаті, порушуючи низку актуальних та важливих тем.

Після Варшавського саміту в липні 2016 року цінність такого партнерства була не тільки зміцнена, але й посилена Північноатлантичною радою, водночас внесок України в операції НАТО і можливості навчання оцінюють як однаково важливі.

Візити, які ми здійснюємо під час щорічних днів НАТО до різних військових навчальних закладів, дають змогу моїй команді НАТО пересвідчитися у тому, що в усіх сферах силового відомства здійснюється широкий спектр процедур, які дозволяють збільшити внесок України в місії та операції, які проводять у НАТО. Це надзвичайно важливо та цінно для Альянсу.

Ви вже не вперше очолюєте делегацію НАТО. Минулого разу, якщо не помиляюся, це було у 2019 році. Чи змінилася Україна з того часу і що Ви почуваєте, повернувшись сюди?

— Так, я вже відвідував Україну, коли очолював делегацію днів НАТО у 2019 році. І наразі я дуже радий повернутися сюди. Особливо після того, як торішні обмеження через COVID-19 вимагали від нас проведення заходів щодо Днів НАТО в Україні онлайн. Наразі, незважаючи на всі перешкоди, які створив COVID-19 у здійсненні заходів військового співробітництва, ми можемо продовжувати робити наше і без того відмінне партнерство ще міцнішим.

Стосовно змін, можу сказати, що вони очевидні. Ключовим показником цього, на мій погляд, є те, що у 2020 році Україна стала партнером розширених можливостей (Enhanced Opportunity Partner (EOP). Цей статус ви отримали на знак визнання значного внеску Збройних Сил України в операції союзників, Сили реагування НАТО та навчання НАТО.

Статус EOP надає Україні розширений доступ до навчань НАТО, а також можливості обміну інформацією, включаючи засвоєні уроки та ситуаційну обізнаність.

Це вже дало миттєвий ефект із постійним збільшенням залучення України до цієї діяльності.

У цьому контексті я ще раз дуже хочу наголосити на важливості проведення Днів НАТО в Україні, на тому, що вони відбуваються вже 15-й рік поспіль. Адже це особливе партнерство між НАТО та Україною є надзвичайно важливим. З того часу, як українці приєдналися до ініціативи «Партнерство заради миру», Україна показала себе як надзвичайно активний та надійний партнер. І незважаючи на всі труднощі, з якими Україні доводиться стикатися у своїй країні, ваша країні продемонструвала рішучу відданість євроатлантичній інтеграції та була непохитною у співпраці з НАТО, долучаючись до наших численних проєктів.

Протягом днів НАТО ви відвідали українські вищі військові навчальні заклади. Які теми обговорювали з нашими курсантами та офіцерами цього разу? Чи змінилися акценти та меседжі, якщо  порівнювати з Вашим попереднім візитом?

—  Ми надзвичайно любимо відвідувати військові навчальні заклади в Україні, тому що, як я вже згадував, ваші курсанти  насправді майбутнє Збройних Сил України. Вони завжди вражають нас своїм ентузіазмом, відданістю та щирим бажанням отримати якомога більше інформації в різних предметних царинах.

Для моєї команди  справжня насолода та честь зустрічатися зі студентами та мати можливість почути їхні думки й ідеї.

Під час цьогорічних Днів НАТО ми обговорювали історію та параметри, які визначають наше співробітництво. Взаємовідносини між сержантами та офіцерами, кіберпростір як сферу ведення війни та гендерні питання у війську. До слова, цього року вперше на Днях НАТО нашу делегацію супроводжуватиме радник SHAPE з гендерних питань.

  Протягом останніх років Україна, і Збройні Сили зокрема, доклали величезних зусиль для впровадження стандартів НАТО. Це стосується всіх аспектів розвитку Збройних Сил, у тому числі й освіти (зокрема вже імплементовані курси лідерства та інші освітні реформи). Чи помічають ці зміни наші партнери з країн-членів НАТО?

— Безумовно, усі зусилля Збройних Сил України помічені. Великий внесок України в Сили реагування НАТО та активна участь у Концепції оцінки та зворотного зв’язку оперативних можливостей (Operational Capabilities Concept Evaluation & Feedback (OCC E&F) чітко показують прогрес, якого Україна досягає щодо покращення оперативної сумісності з НАТО.

Зі свого боку НАТО продовжує надавати потужну практичну підтримку Україні. Також і в контексті збільшення спільних навчань, обмін інформацією тощо.

Підтримка України з боку НАТО також охоплює такі сфери, як командування та контроль, мінно-вибухова протидія та медична реабілітація. Ці ініціативи підтримуються зобов’язаннями на суму понад 40 мільйонів євро через 10 трастових фондів. НАТО також допомагає у зміцненні спроможностей українських збройних сил, а також збільшення стійкості до кібер- та гібридних атак.

І завдяки такій практичній підтримці українські збройні сили покращили свої планування, командування та бойові можливості.

— На Ваш погляд, які з уже впроваджених стандартів НАТО, зокрема в освітній процес, є успішними, і які сфери потребують більшої уваги та вдосконалення?

— Україна явно просувається у вдосконаленні рівня володіння англійською мовою серед військових, але попереду ще довгий шлях. Адже без володіння англійською мовою складно досягнути сумісності з країнами НАТО. Тому це питання й надалі має залишатися одним із головних акцентів у підготовці військовослужбовців.

— Останнім часом відбулося чимало багатонаціональних навчань, у яких брала участь і Україна (зокрема «Сі Бриз», «Репід Трайдент» тощо). Наскільки важливі такі навчання і наскільки вони сприяють підвищенню оперативної сумісності?

— Хоча Sea Breeze і Rapid Trident не є навчаннями НАТО, участь у двосторонніх і багатонаціональних навчаннях за участю союзників є надзвичайно важливою для покращення оперативної сумісності з НАТО.

Навчання Sea Breeze, що відбулося в червні 2021 року в Чорноморському регіоні, є прекрасним прикладом того, як союзники та партнери створюють унікальні можливості для навчання, яке проводять для підвищення готовності, покращення співпраці та взаємодії.

Ми закликаємо Україну використовувати всі можливості для покращення співпраці з державами Альянсу на двосторонній основі. Україна вже взяла участь у шести навчаннях НАТО цього року, останнє, тобто навчання Steadfast Jupiter 21, було завершено нещодавно. Очікується ще чотири навчання цього року. Також Україна виявила бажання взяти участь у 16 ​​навчаннях НАТО у 2022 році.

Приємно бачити, що Україна є активним партнером, коли йдеться про навчання, які, як я вже сказав, є ключовими для покращення оперативної сумісності.

Наскільки, на Ваш погляд, схожою та відмінною є система навчання та підготовки курсантів у країнах НАТО та Україні?

НАТО не має стандартної системи підготовки своїх курсантів-офіцерів. У кожної нації є власна унікальна система та методика навчання у військових вишах. Важливим є те, що вони готують офіцерів, які мають спільні цінності та здатні працювати разом під час місій та операцій НАТО.

— Які зміни Ви можете відмітити в українській армії з 2014 року?

— Ми насправді вітаємо зусилля України щодо впровадження великих реформ. Також відмічаємо наявність чіткого бачення реформи сектору безпеки та оборони.

Зокрема, Збройні Сили України посилили свої планування, командування та бойові можливості.

НАТО вітає цю роботу, оскільки Україна продовжує виконувати Закон про національну безпеку, який керує реформою сектору безпеки та оборони.

Ми продовжуємо спостерігати позитивні зрушення також стосовно інших реформ, зокрема ухвалення Закону про розвідку, а також Закону про оборонні закупівлі.

Ці реформи необхідні. Насамперед для створення надійного сектору безпеки для українців, а також для того, щоб наблизити Україну до її європейських і трансатлантичних партнерів.

Як ви знаєте, НАТО та Україна залишаються надійними партнерами в галузі військового співробітництва, які забезпечують цінне співробітництво між військовими відповідно до Комплексного пакета допомоги (Comprehensive Assistance Package — CAP).

Україна продовжує надавати підтримку низці місій та операцій, які відбуваються під проводом НАТО, покращуючи нашу співпрацю та взаємосумісність.

НАТО, зі свого боку, прагне й надалі підтримувати Україну,зокрема Річну національну програму під егідою Комісії Україна — НАТО та CAP.

Чи використовуєте досвід України в підготовці своїх військовослужбовців?

— Так, звісно використовуємо. Хорошим прикладом цього є спільна платформа НАТО — Україна з протидії гібридній війні. Вона сприяє співпраці у визначенні гібридних загроз, у якій Україна має багато знань і досвіду, для нарощування потенціалу та зміцнення стійкості до гібридних загроз.

— Стосовно гібридних загроз. НАТО — це суто оборонний альянс. Проте через ворожу пропаганду дехто досі вірить у міфи про НАТО та загрози, які воно нібито становить. Як, на Вашу думку, можна протистояти цим міфам?

— Ви знаєте, що міфи завжди існуватимуть. Однак те, що я можу сказати, і ви вже згадували про це, — НАТО є прозорим і оборонним союзом. Його мета — захистити наші країни-члени Альянсу.

Наші військові навчання не спрямовані проти жодної країни.

За межами території союзників по НАТО Альянс має військову присутність лише в Косові та Іраку. Миротворча місія КФОР здійснюється за мандатом Організації Об’єднаних Націй, затвердженим Радою Безпеки ООН. Небойова місія НАТО в Іраку є ключовим внеском у боротьбу з міжнародним тероризмом і виконується з повагою до суверенітету та територіальної цілісності Іраку та на прохання іракського уряду.

Найкращий спосіб розвіяти ці міфи — розробити потужні можливості стратегічного зв’язку, які протистоятимуть дезінформації правдою. Це те, над чим НАТО і Україна працюють разом. Зокрема, Дорожню карту партнерства зі стратегічних комунікацій підписали Генеральний секретар НАТО та Секретар Ради національної безпеки і оборони України у вересні 2015 року. Вона надає українській владі консультації щодо розробки, управління та реагування на виклики безпеці шляхом розміщення стратегічних комунікацій, які є головними для національної стратегії. Це допомагає цивільному та військовому персоналу бути ефективними стратегічними комунікаторами. Інформаційно-документаційний центр НАТО тісно співпрацює з Україною для покращення її можливостей STRATCOM і регулярно проводить навчальні заходи, а також консультує національні академії в Україні у сфері стратегічних комунікацій.

Що б Ви порадили нашій країні на шляху до євроатлантичної інтеграції?

— По-перше, я хочу сказати, що НАТО надзвичайно підтримує євроатлантичні амбіції України, а члени Альянсу підтримують рішення, ухвалені на Бухарестському саміті у квітні 2008 року.

Після того, як ваша країна приєдналася до ініціативи «Партнерство заради миру», Україна показала, що є надзвичайно активним і надійним партнером, і ми постійно зміцнюємо нашу практичну співпрацю з метою розвитку обороноздатності України відповідно до стандартів НАТО.

У той же час, на погляд військового співробітництва та оборонної реформи, Україні необхідно продовжувати співпрацю з НАТО для досягнення цілей і завдань, окреслених у вже встановлених рамках.

Річна національна програма, процес планування та перегляду Партнерства заради миру (PARP), Комплексний пакет допомоги та Робочий план Військового комітету з Україною — усі вони надають Україні дорожні карти для прогресу на шляху євроатлантичної інтеграції.

НАТО прагне підтримувати Україну, допомагаючи зміцнити спроможність її Збройних Сил, а також проводити ширші реформи, які допомагають Україні рухатися вперед з її євроатлантичними прагненнями.

Україна зосереджена на реформах, і НАТО підтримує ці зусилля.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Чернігівщина отримала техніку для розчищення завалів

Чернігівщина отримала техніку для розчищення завалів

Програмі розвитку ООН в Україні (UNDP) передала шістьом громадам Чернігівщини спецтехніку для розчищення завалів та переробки відходів руйнувань, а також для транспортування та збору твердих побутових відходів.

«Історії тих, хто обрав боротьбу»: Мистецький арсенал та Стратком ЗСУ анонсували спільний проєкт

«Історії тих, хто обрав боротьбу»: Мистецький арсенал та Стратком ЗСУ анонсували спільний проєкт

Мистецький Арсенал та Управління стратегічних комунікацій Генерального штабу Збройних Сил України повідомили про програмне партнерство.

Звільнені з полону тепер матимуть право на демобілізацію

Звільнені з полону тепер матимуть право на демобілізацію

Новий закон про мобілізацію містить норму, яка передбачає, що звільнені з ворожого полону українські Захисники та Захисниці мають право на демобілізацію.

На прикордонні Чернігівщини окупанти розстріляли машину з хлібом

На прикордонні Чернігівщини окупанти розстріляли машину з хлібом

На прикордонні Чернігівської області росіяни атакували водія автомобіля, який привіз хліб у місцевий магазин.

Міноборони активно працює над Стратегічним оглядом оборонних закупівель Україна-НАТО

Міноборони активно працює над Стратегічним оглядом оборонних закупівель Україна-НАТО

Виконуючий обов’язки директора Департаменту політики закупівель Міноборони України Гліб Канєвський зустрівся з Директором Управління оборонного і безпекового співробітництва НАТО Пірсом Казалетом.

Володимир Зеленський про атаку по аеродрому в Джанкої: Окупанти зазнали болісних втрат

Володимир Зеленський про атаку по аеродрому в Джанкої: Окупанти зазнали болісних втрат

Президент України Володимир Зеленський прокоментував атаку по військовому аеродрому в тимчасово окупованому місті Джанкой у Криму, унаслідок якої знищені системи С-400, РЛС і пункт управління засобами ППО російської армії.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Технік РТБ, військовослужбовець

від 23500 до 53500 грн

Кам'янка-Бузька

Військова частина А4623

Розвідник

від 21000 до 121000 грн

Краматорськ

81 ОАеМБр

Інженер-електронщик БПЛА, військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Головний сержант, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Служба в ТрО Харківщини

від 20100 до 120000 грн

Степова, Харківська область

Діловод служби засобів ураження

від 25000 до 35000 грн

Павлоград

Військова частина А4759