ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Удосконалений мобільний мінометний комплекс: розробник розповів про його особливості

Озброєння та техніка Публікації
Прочитаєте за: 5 хв. 12 Листопада 2021, 13:59

Дослідний зразок мобільного мінометного комплексу нині перебуває на етапі попередніх (заводських) випробувань. Його розробник — ТОВ «Конструкторсько-виробниче підприємство «Українська бронетехніка», яке з 2016 року опанувало виготовлення лінійки мінометів. 

Замість опорної плити два потужні амортизатори

Як розповів кореспонденту АрміяInform інженер-випробувач згаданого підприємства Володимир Ковтун, хоча цей комплекс чимось схожий на БАРС-8ММК (самохідний мінометний комплекс калібру 120 мм на шасі бронеавтомобіля «Барс-8»), проте має низку суттєвих відмінностей. Зокрема, ствол міномета жорсткіше закріплений, бо спирається не на опорну плиту, а на два потужні амортизатори. Завдяки цьому зменшується як підкидання ствола міномета під час пострілу, так і розсіювання мін (горизонтальна хиткість ствола знижена до нуля). Окрім того, в запропонованому мінометі використовується й інша система компоновки гідравлічного та електромеханічного вузлів.

Наявність окремої опорної платформи зменшує залежність від характеру ґрунту на вогневій позиції, особливостей просідання плити під час пострілів і збивання наведення. Завдяки такій компоновці також можливо в обойму встановлювати ствол калібру 82 мм для зменшення витрат на навчання особового складу мінометних розрахунків. 

Довідково

Новий мобільний мінометний комплекс розміщений на базі бронеавтомобіля «Варта», яка має потужний протимінний захист (на рівні 6 кг у тротиловому еквіваленті), бронекапсулу, де розміщується бойовий розрахунок, а також міцну броню, що здатна витримувати влучання кулі, калібром до 12,7 мм. 

З кожного боку бронеавтомобіля розміщено по 26 мін

Мобільний мінометний комплекс має такий принцип дії. Мінометний розрахунок отримує координати цілі, яку необхідно знищити. Розрахунки можна зробити навіть під час руху бронемашини за рахунок наявних засобів обміну інформацією в цифровому режимі. Для належного опрацювання вони можуть автоматично вноситись у балістичний комп’ютер, який вираховує всі необхідні дані для стрільби з урахуванням метеорологічних і балістичних умов.

На вогневій позиції міномет протягом 30 секунд приводиться у бойове положення в напрямку цілі. Положення ствола у просторі фіксується в системі та порівнюється з положенням ствола, необхідним для влучання в ціль. Після чого виконавчий пристрій повертає ствол у необхідне положення та придає йому потрібний кут прицілювання.

Заряджальникові залишається лише вручну (поки що) спрямувати міну в канал ствола. До речі, міни розміщено у спеціальних чарунках-укладках (по 26 з кожного боку бронеавтомобіля). У свою чергу кожна чарунка обладнана пристроєм для зчитування температури заряду, яка також заноситься в балістичний комп’ютер для кращого обчислення даних для стрільби.

Слід також додати, що у разі потреби система автоматично відновлює наведення ствола після кожного пострілу. Але цю функцію можна відключити, якщо потрібен інтенсивний вогонь з режимом у 12–15 пострілів за хвилину.

Комплекс готовий до відкриття вогню по цілі через 60 секунд після виходу на бойову позицію. Щоб покинути вогневу позицію, вистачить 30–40 секунд

При цьому час, необхідний міномету для переведення з похідного положення до готовності зробити перший постріл, становить 60 секунд. Ще близько 40 секунд необхідно мобільному комплексу, щоб перейти з бойового положення у похідне й покинути вогневу позицію, уникнувши вогню у відповідь.

Передбачено зручний та швидкий спосіб розряджання міномета на випадок осічки

Відомо, що розряджання міномета — це непроста річ. На звичайному мінометі ствол відділяють від плити та вручну обережно нахиляють його для вилучення міни. На ММК це завдання вирішується натисканням однієї кнопки — частина платформи зі стволом на гідроциліндрах нахиляється разом зі стволом у необхідне положення для розряджання. Другою кнопкою платформа повертається у вихідне положення. Цим користуються й під час чищення ствола міномета після стрільби.

Під час випробувань відпрацюють нову методику юстирування апаратури комплексу відносно до ствола міномета

Під час попередніх (заводських) випробувань, які нині тривають, перевіряється відповідність заявлених характеристик, у тому числі передбачена перевірка з бойовою стрільбою на різних режимах та зарядах.

Окрім того, буде відпрацьована нова методика, яка дає змогу швидко здійснити юстирування (сукупність операцій з вирівнювання датчиків положення ствола). Це необхідно для того, щоб кут стрільби, встановлений за допомогою апаратури, точно відповідав необхідному положенню ствола міномета.

Слід відпрацювати нову тактику застосування мобільних мінометних комплексів

За словами мого співрозмовника, у майбутньому також буде корисним відпрацювати тактику застосування цих мобільних мінометних комплексів. Річ у тім, що кожен комплекс може використовуватися як окрема автономна одиниця. Тоді як мінометні розрахунки або мінометні батареї працюють одночасно з одної позицій. У випадку з цим комплексом є можливість окремими мінометами з окремих позицій відпрацьовувати по одній цілі одночасно. Така тактика застосування не дозволяє противнику вирахувати, звідки саме ведеться вогонь. 

 

Цікавою є можливість застосування режиму «Шквал вогню». Це коли дані по цілі опрацьовуються для кількох різних зарядів на різних кутах прицілювання з різним часом польоту на траєкторії таким чином, що три-чотири окремі постріли з інтервалом у кілька секунд між ними практично одночасно влучать у ціль з таким ефектом, ніби одразу стріляло кілька мінометів.

Під час застосування режиму «Шквал вогню» окремі постріли з інтервалом у кілька секунд між ними практично одночасно влучають у ціль

Також варта уваги й тактика застосування цих ММК спільно з БПЛА для коректування вогню, а також використання як контрбатарейних засобів проти мінометів противника. Тобто вони можуть перебувати в якомусь черговому позиційному районі, а отримавши координати від засобів радіолокаційної розвідки про «засічки» мінометів противника, можна дуже швидко «відпрацювати» по них, адже для розгортання та згортання таким комплексам потрібно дуже мало часу. До речі, напрацювання щодо автоматизації процесів наведення міномета дозволять застосовувати їх згодом і для інших артилерійських систем, насамперед самохідних.

Розробники планують завершити попередні випробування протягом року. Після чого зразок за їхніми результатами доопрацюють та передадуть для проведення державних випробувань.

Фото автора

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
З листоноші до очільниці «роспошти»: колаборантка-кар’єристка отримала 11 років ув’язнення

З листоноші до очільниці «роспошти»: колаборантка-кар’єристка отримала 11 років ув’язнення

Завдяки доказовій базі Служби безпеки реальний термін ув’язнення отримала ще одна колаборантка, яка працювала на агресора у період окупації частини Харківщини.

ПАРЄ ухвалила Резолюцію про передачу заморожених активів рф на відбудову України

ПАРЄ ухвалила Резолюцію про передачу заморожених активів рф на відбудову України

Сьогодні, 16 квітня, у стінах ПАРЄ відбувся «український день», під час якого парламентарії ухвалили важливу Резолюцію щодо підтримки відбудови України.

На Львівщині у ЦНАПах рідні військових можуть проконсультуватися з працівниками ТЦК та СП

На Львівщині у ЦНАПах рідні військових можуть проконсультуватися з працівниками ТЦК та СП

На Львівщині у ЦНАПах рідні військовослужбовців можуть звернутися за консультацією до працівників ТЦК та СП. Наразі визначено 16 таких локацій.

На фронті 50 боєзіткнень: найгарячішим залишається Бахмутський напрямок

На фронті 50 боєзіткнень: найгарячішим залишається Бахмутський напрямок

Ворог завдав 2 ракетних та 43 авіаційних ударів, здійснив 39 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

Рустем Умєров обговорив, як зірвати плани росії та посилити нашу ППО з Ллойдом Остіном

Рустем Умєров обговорив, як зірвати плани росії та посилити нашу ППО з Ллойдом Остіном

Міністр оборони України Рустем Умєров провів телефонну розмову з главою Пентагону Ллойдом Остіном.

Українські сапери отримали піротехнічну машину важкого типу на базі MAN

Українські сапери отримали піротехнічну машину важкого типу на базі MAN

Державна спеціальна служба транспорту у рамках міжнародного проєкту Європейського Союзу отримала піротехнічну машину важкого типу на базі MAN.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Майстер, номер обслуги, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Одеса, Одеська область

Начальник відділу (пожежної обслуги)

від 20000 до 20000 грн

Васищеве

Військова частина 3075 НГУ

Навідник

від 20000 до 125000 грн

Богодухів

209 батальйон Сил ТрО

Бойовий медик

Яворів

Яворівський РТЦК та СП

Начальник групи, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Санітар, Військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ