ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Нині захворюваність на пневмонію в рази нижча завдяки дотриманню протиепідемічних правил

Військова медицина Інтерв`ю Публікації
Прочитаєте за: 4 хв. 12 Листопада 2021, 10:35

У масштабній і безкомпромісній боротьбі з COVID-19 якось непомітно відійшли на другий план інші хвороби, зокрема й таке захворювання, як запалення легень. Статистика свідчить: кількість запитів у пошукових системах симптомів захворювання легень збільшилась більше ніж на 1200 %. І це закономірно, з огляду на пандемію, викликану COVID-19. Проте це, на жаль, призвело до використання не завжди правдивої інформації з сумнівних джерел. 

Яка ситуація склалася на сьогодні із захворюванням на пневмонію у Збройних Силах? З цим запитанням кореспондент АрміяInform звернувся до головного терапевта Збройних Сил, кандидата медичних наук полковника медичної служби Віктора Дяченка.

Передусім зауважу, що пневмонія — це гостре інфекційне захворювання дуже різнорідної природи. Залежно від збудника та стану організму воно має досить різноманітну клінічну картину. Зазвичай під терміном «пневмонія», або «запалення легень», пересічний громадянин розуміє хворобу, яка мовою спеціаліста називається негоспітальна пневмонія, тобто на яку людина захворіла поза лікарняним закладом. Причому викликана вона звичайним бактеріальним збудником. Пневмонії, спричинені вірусними збудниками, наприклад COVID-19, мають достатньо специфічний характер і багато нюансів у лікуванні. Але це — окрема велика тема для обговорення. 

В арміях будь-якої країни негоспітальна пневмонія є завжди актуальним захворюванням, оскільки, як і будь-яка інфекційна хвороба в організованих колективах, знаходить сприятливе середовище для поширення. До COVID-19 захворюваність на негоспітальну пневмонію залежала від контингенту військових — що більш скупчене розміщення, то вища захворюваність. 

Так, захворюваність офіцерського складу у нас не відрізнялась від цивільного населення та становила 3–5 на 1000 осіб, військовослужбовців за контрактом — близько 10 на 1000 осіб, а строковиків — сягала 25-30, причому в навчальних центрах була ще вищою. Це, на жаль, звичайний епідемічний процес, який є в усіх арміях світу. Зазначу, що нині захворюваність на звичайну бактеріальну негоспітальну пневмонію в рази нижча через те, що в умовах епідемії COVID-19 військовослужбовці дотримуються певних протиепідемічних правил. 

Хто потрапляє в зону ризику захворюваності на пневмонію? 

— Схильність до розвитку пневмонії залежить від віку пацієнта, спадковості, анамнезу та способу життя. Однак за певних обставин навіть абсолютно здорова доросла людина не застрахована від пневмонії. До «спускових механізмів» слід віднести: контакт з носієм патогенних мікроорганізмів, систематичний стрес і недосипання, переохолодження, ослаблений імунітет, деякі супутні хронічні захворювання. І, звісно, у групі ризику — курці.

Як відрізнити звичайну пневмонію від інших захворювань дихальних шляхів? 

— Відрізнити звичайну негоспітальну пневмонію від інших захворювань легень може лише спеціаліст, в багатьох випадках доводиться робити значну кількість додаткових діагностичних обстежень. Тому не потрібно займатися самолікуванням, треба вчасно звертатись до лікаря. Лікувати пневмонію самостійно вкрай небезпечно. Якщо у вас з’явились симптоми, зверніться до лікаря. Лише фахівець може підтвердити або спростувати ваші побоювання, поставити діагноз і призначити відповідне лікування. 

Що таке задишка і про що вона може свідчити? 

— Задишка — це суб’єктивне відчуття нестачі повітря. Задишка, особливо якщо вона з’явилась зненацька, може свідчити про серйозні захворювання, за яких не можна зволікати з медичною допомогою, причому не тільки захворювання легень, а й серця, крові, нервової системи. 

Чи є підвищення температури тіла одним з основних симптомів запальних процесів в організмі? 

— Підвищення температури тіла дійсно є одним з основних симптомів запального процесу в організмі. Проте часто достатньо серйозне запалення буває за нормальної чи пониженої температури, а температурна реакція може мати незапальну природу. 

Що робити військовому пацієнту, якщо в нього болить у грудній клітці? 

— Біль у грудній клітці може бути зумовлений достатньо тяжкими захворюваннями легень, серця чи судин, і відрізнити такі причини від значно менш небезпечних захворювань на кшталт міозиту чи корінцевого болю може лише спеціаліст. А тому й у такій ситуації варто не зволікати зі зверненням до лікаря.

Вікторе Вікторовичу, чи достатньо в лікувальних закладах Збройних Сил спеціального обладнання, аби вчасно виявити пневмонію? 

— Однозначно достатньо. З розвитком методів променевої діагностики, рентгена, а потім і сучасної комп’ютерної томографії у наших лікарів з’явився інструмент для ретельного оцінювання стану легень пацієнта, визначення ефективної тактики лікування та виявлення пневмонії на ранній стадії, перш ніж вона перейде у важку форму. Наші лікувальні установи регулярно отримують нові сучасні цифрові зразки рентгенапаратів, зокрема й мобільні. 

Дякую за змістовну розмову.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Ракетний удар по Дніпру: число постраждалих зросло до 24 осіб, пошукові роботи тривають

Ракетний удар по Дніпру: число постраждалих зросло до 24 осіб, пошукові роботи тривають

Унаслідок російської ракетної атаки по Дніпру число постраждалих зросло до 24 людей.

На тлі ракетної атаки по Дніпру посол ЄС закликала негайно надати Україні більше ППО

На тлі ракетної атаки по Дніпру посол ЄС закликала негайно надати Україні більше ППО

Посол Європейського Союзу в Україні Катаріна Матернова після масованої російської ракетної атаки на Дніпро заявила, що рф буде притягнута до відповідальності.

Україна повернула з росії ще одну незаконно депортовану дитину

Україна повернула з росії ще одну незаконно депортовану дитину

Із росії вдалось повернути 17-річну українку, яку попри її бажання відправили із тимчасово окупованої території навчатися до росії.

Президент: Ми маємо берегти памʼять про кожного, хто віддав своє життя, щоб Україна вистояла

Президент: Ми маємо берегти памʼять про кожного, хто віддав своє життя, щоб Україна вистояла

Президент України Володимир Зеленський наголосив, що ми завжди маємо цінувати людей, які роблять усе, щоб Україна жила й не підкорилась окупанту.

Бріджит Брінк пояснила Конгресу важливість підтримки України під час війні

Бріджит Брінк пояснила Конгресу важливість підтримки України під час війні

Посол США в Україні Бріджит Брінк звернулася до американського Конгресу із закликом негайного надання Україні допомоги.

На сході наші воїни знищили важку вогнеметну систему та 746 загарбників

На сході наші воїни знищили важку вогнеметну систему та 746 загарбників

Протягом доби на східному напрямку російська армія втратила 746 осіб, 9 танків, 17 ББМ та 481 БПЛА.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Бойовий медик у Стрий

від 22800 до 52800 грн

Стрий

Військова частина А2847

Начальник електросилових пристроїв

від 23000 до 50000 грн

Радісне, Одеська область

Головний сержант

від 21000 до 121000 грн

Червоноград

Червоноградський РТЦК та СП

Військовослужбовець стрілець

від 20100 до 120100 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Оператор протитанкового озброєння у ЗСУ

від 50000 до 120000 грн

Київ, Київська область

Робота/Військовослужбовець ЗСУ/Кропивницький та Область/Без досвіду

від 20100 до 120000 грн

Кропивницький, Кіровоградська область