ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Криза з мігрантами — ще одна зброя російської гібридної війни із Заходом

Blogger pool
Прочитаєте за: 12 хв. 11 Листопада 2021, 10:40

У своїй гібридній війні проти Західного світу Росія віднедавна почала застосовувати ще один дієвий метод — нелегальних мігрантів. Цей метод не новий, проте, як показали події березня 2020 року на грецько-турецькому кордоні, доволі ефективний.

Тоді Туреччина отримала від Євросоюзу чималу фінансову допомогу, яка їй була конче необхідна (адже вона самостійно бере участь чи підтримує одну зі сторін у кількох воєнних конфліктах. — Авт.). Крім того, мігрантська криза дала Туреччині змогу диктувати власні умови в кількох вищезгаданих конфліктах, позбутися низки умов, заборон і санкцій, які були накладені на неї з боку ЄС (за втручання в ці конфлікти), а також значно прискорила турецькі євроінтеграційні процеси (членство в ЄС, безвіз, митні та інші пільги. — Авт.).

Тобто, маючи за приклад грецько-турецькі події, Москва й собі вирішила організувати щось на кшталт «прориву кордону Євросоюзу» натовпом мігрантів з однієї з близькосхідних мусульманських країн. А також використати цю кризу з власною метою, зокрема, щоб вийти з-під обмежень і санкцій, які сьогодні накладені на Росію за агресію проти України, зокрема за анексію Криму, за збитий малайзійський «боїнг», за отруєння Скрипаля…

Але, як це любить робити Москва, «весь жар нехай загребуть чужі руки», а на неї щоб не впала й крапля підозри. Кремль подібні операції останнім часом завжди здійснює «під чужим прапором», а то й взагалі без нього, на чужій землі, і залучаючи «зелених чоловічків, яких взагалі немає». Це явна ознака саме гібридної війни із залученням найпідступніших і найганебніших засобів і методів її ведення.

Тим більше, що робити цю мігрантську кризу через Білорусь для Росії значно простіше й вигідніше, адже вона межує з кількома державами Євросоюзу: Польщею, Литвою і Латвією. Ці порівняно «нові» члени ЄС і НАТО є одними з найбільших опонентів і противників Москви, бо сусідять з нею й реально відчувають (і навіть потерпають) ту загрозу, яка йде звідти.

Крім того, за допомогою мігрантської кризи Москва планує витягнути з-під санкцій ще й Мінськ. Політичні й економічні обмеження на Білорусь понад рік тому були накладені Заходом проти диктаторського режиму Лукашенка. Відтепер Росія й Білорусь — одна «Союзна держава», тому Москва залюбки використає на власну користь і білоруську територію, і навіть західні санкції проти неї.

Білоруський транзит

З початку 2021 року Польща, Литва й Латвія зіткнулися зі справжньою міграційною кризою: сотні людей щотижня переходять кордон Білорусі та Євросоюзу у пошуках притулку. У створенні цієї кризи влада сусідніх із Білоруссю держав звинувачує Олександра Лукашенка.

Той уже відверто заявляє, що «раніше ми зупиняли наркотики і мігрантів — тепер самі їх їстимете і ловитимете». В контрольованих режимом білоруських медіа мігрантська тема висвітлюється під кутом, що «європейці самі принесли війну у їхні країни, спалили їхні будинки й захопили їхні ресурси, тож нехай зараз і приймають цих мігрантів у себе вдома».

Цього року Білорусь справді стала одним із головних маршрутів для курдів з Іраку та Туреччини — після того як колишні легальні шляхи були перекриті через пандемію COVID-19. Цей шлях до Європи через Білорусь — цілком легальний, адже тим, хто так подорожує видають туристичні візи. Візи та квитки забезпечує мережа іракських та білоруських туроператорів. Ці оператори мають представництва у великих містах Курдистану, а в Багдаді вони співпрацюють з арабськими агентствами.

Литовські журналісти з телеканалу LRT «Медіазони. Білорусь» та Scanner Project провели спеціальне розслідування і розповіли, як організований потік мігрантів їде до Європи через Білорусь і як їх зустрічають у Мінську та проводять до кордону. Вони розповіли, що цей «тур» коштує до 10 тис. доларів США. Через Білорусь мігранти потрапляють в Литву, Польщу й Німеччину.

Туроператори-контрабандисти забезпечують своїм клієнтам візу Білорусі, квитки на літак до Мінська, а там селять на кілька днів до перевезення до кордону з Польщею чи Литвою. Наступним кроком цих мандрівників перевозять до кордону з ЄС, і ті правдами і неправдами потрапляють в Європу. За даними Управління державного кордону МВС Литви, за шість місяців 2021 року кордон країни нелегально перетнули 1738 осіб. Майже половина з них, 846, — громадяни Іраку, здебільшого курди за національністю. Польські прикордонники називають цифри вдвічі, а то й втричі більші.

Кінцевою метою подорожі таких мігрантів є Німеччина. За даними німецьких органів роботи з мігрантами, у серпні 2021 року на німецько-польському кордоні виявили 713 осіб, які нелегально прибули до Німеччини, з них 474 — через Білорусь, адже тут існує пряме авіаційне сполучення.

Уже чотири роки «Іракські авіалінії» обслуговують рейс Мінськ – Багдад, а з 10 травня цього року регулярні рейси виконує ще один іракський авіаперевізник — Fly Baghdad. Білорусь залюбки видає власні туристичні візи всім охочим мандрівникам, а ті, прикриваючись ними, нелегально мігрують у країни Євросоюзу.

Білоруси тут умивають руки, адже не може засуджувати туроператорів, оскільки вони діють законно, і не всі, хто летить до Мінська, планують тікати до Євросоюзу. Видання Financial Times розповідає, що поїздки організовує білоруське державне підприємство «Центркурорт», а візи «курортникам» видаються автоматично.

Тобто цей «бізнес» (навіть без контрабанди мігрантів на Захід. — Авт.) контролює держава. Білорусь заробляє не лише на розміщенні туристів у готелях та їхньому обслуговуванні у місцевих кафе й магазинах. Кожен, хто прилетів за туристичною візою і не повернувся, приносить Білорусі 3 000 доларів, повідомляють іракські туроператори. Цим залюбки користуються всі охочі втекти в ЄС, правда ціни на це зросли рівно на три тисячі доларів.

Зустріч прибулих, їхнє розміщення на добу-дві в місцевих готелях і подальше перевезення до кордонів з Польщею й Литвою здійснюється централізовано, буває, що навіть із залученням підозрілих молодих людей, в яких можна впізнати білоруських силовиків, повідомляють журналісти-розслідувачі. Часто ці ж «силовики» вказують мігрантам, де краще здійснювати нелегальний перехід і надають різну необхідну допомогу.

Авіарейси — це не єдиний шлях з охопленого війною Близького Сходу до Білорусі. Чимало «мандрівників» сюди потрапляють із Туреччини фурами і вантажними «бусиками». Вартість такої подорожі дещо менша — 4-5 тис. доларів США, але мета її така ж — білорусько-європейський кордон.

Атаки на кордони

За останні кілька тижнів ситуація з мігрантами в Білорусі значно загострилась. Особливо це стосується кількох контрольно-перепускних пунктів на білорусько-польському кордоні. За різною інформацією поблизу КПП «Кузніца» – «Бялосток» зібрались до 5 тисяч мігрантів, які здійснили кілька спроб силою прорватись до Польщі. Просто на нейтральній прикордонній смузі вони стали польовим табором.

Загалом у Білорусі є ще понад 10 тисяч осіб, які прибули з країн Близького Сходу і намагаються переправитись у Західну Європу. Вони очікують, що з’явиться можливість потрапити в Євросоюз, і готові за будь-яких умов і дуже швидко підтримати протести на кордоні.

Влада Білорусі намагається якнайшвидше позбутись цих «гостей», а офіційна пропаганда незграбно, на кшталт «простота гірша за крадіжку», видає матеріали про тяжку долю привезених з Близького Сходу мігрантів, які цілими сім’ями прилетіли з Багдада й Дамаска до Мінська, щоб транзитом через польську територію прибути до Німеччини.

Дивно: якщо в Білорусі так опікуються життями тисяч людей, заманеними в пастку спецслужбами, зокрема вагітних жінок і дітей, то чому б Лукашенку не проявити людяність і гуманізм та облаштувати життя мігрантів у себе вдома? Навпаки, існують свідчення того, як білоруські військові насильно перевозили зневірених мігрантів зі столиці, щоб загострити прикордонну кризу, яка існує вже кілька місяців.

Усі ці дії спеціально здійснюються напередодні настання холодів, щоб посилити розголос навколо «негуманності» польських військових, які виконують свій обов’язок. Поляки навіть очікують на інциденти з людськими жертвами, провину за які за російською традицією покладуть на Польщу.

У самій Німеччині раптово виникли «співчутливі активісти» з Seebrücke Deutschland та LeaveNoOneBehind, які в обхід німецького законодавства та Дублінських правил хочуть перевезти на автобусах до ФРН партії нелегалів, прикриваючись гуманітарними гаслами. Їх не хвилює, що серед близькосхідних вихідців можуть бути терористи ІДІЛ та різна російська диверсійна агентура для підриву безпеки ЄС.

Уже на самому білорусько-польському кордоні мігранти, за словами білоруських медіа, «самоорганізовуються, щоб виключити насильницьке витіснення польською стороною». Насправді існують навіть відео, де чітко видно, що атаками нелегалів на прикордонні загородження керують певні особи, яких ідентифікують як білоруських силовиків. Вони навіть спеціальними ножицями ріжуть колючий дріт загороджень і допомагають споруджувати табори на нейтральній смузі.

Для прикриття кордону Польща залучила не лише свою прикордонну службу, а й війська територіальної оборони, а також перекинула в регіон посилені бронетехнікою підрозділи Збройних сил. Білорусь на такі її дії запустила в медіа інформацію, що «поляки ладні давити бронетехнікою курдських дітей і вагітних жінок, які зібрались на її кордонах».

Водночас 9 листопада 2021 року нелегали двома великими групами здійснили прорив смуги кордону. На територію Польщі потрапили кілька сотень мігрантів, яких швидко затримали польські силовики. Серед затриманих нелегалів виявився громадянин Росії.

Наразі польські спецслужби повідомляють, що білоруська сторона роздавала  переселенцям продовольчі набори. Також люди забезпечені спальними мішками й наметами. Вночі вони гріються біля багаття. В наметових таборах постійно присутні білоруські спецслужби. Вони контролюють ситуацію, але не перешкоджають провокаційним спробам мігрантів прорватися через загородження на кордоні.

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко висловив «особливе занепокоєння» через стягування на кордон регулярних військ Польщі у зв’язку з атаками мігрантів з білоруського боку. Він заявив, що польська влада діє дуже жорстко щодо мирних громадян, застосовуючи силу.

Насправді, за інформацією з незалежних інформаційних джерел, уже понад 10 людей з-поміж біженців виявлені мертвими на території Білорусі. Поки не відомо, чи це переохолодження чи їх убили білоруські спецпризначенці. Проте зрозуміло, що люди не можуть у таких нелюдських умовах довго перебувати.

Хоч Польща і закрила власний кордон, з Білорусі мігрантів просто видворяють на нейтральну смугу, але вже є випадки прориву втікачів назад, усередину Білорусі, й виходу за межі тієї зони, куди їх зігнали. Тому не дивно, що на кордоні неодноразово було чути стрілянину з боку білоруських силовиків.

Це доволі небезпечні прецеденти, адже вони можуть призвести до збройного конфлікту між арміями обох держав, а фактично до протистояння НАТО – Росія.

Українські аспекти

У зв’язку з можливим напливом незаконних мігрантів Україна вирішила посилити державний кордон із Білоруссю. Про це Міністр внутрішніх справ Денис Монастирський повідомив за підсумками засідання Ради національної безпеки і оборони (РНБО). За його словами, ми готуємося до сценаріїв, подібних до тих, які відбуваються сьогодні на польсько-білоруському кордоні.

Уже визначені ділянки державного кордону, де ймовірні й можливі масові скупчення мігрантів. При цьому буде здійснено посилення охорони державного кордону силами Національної гвардії та силами Національної поліції. Також найближчим часом підрозділи територіальної оборони в прикордонних областях проведуть навчання щодо взаємодії з усіма силовиками для того, щоб бути готовими до можливих сценаріїв з потраплянням незаконних мігрантів.

Крім того, для охорони українського кордону залучені БПЛА та інші технічні засоби, які сприятимуть виявленню незаконних перетинів, кількість прикордонників буде значно збільшена, діятимуть додаткові патрулі й мобільні групи.

Подібні заходи є цілком логічними в цій ситуації, адже існує висока ймовірність, що всіх цих мігрантів Білорусь спрямує в Україну. Нас використають як ще одну країну-транзитера. Цілком реально влаштувати мігрантську кризу ще й у нас, тим паче, що ми межуємо з такими країнами ЄС, як Польща, Словаччина, Угорщина, Румунія.

Міграційні потоки можуть спрямувати до України, і про цю ймовірність говорить польська влада. Глава польського уряду Матеуш Моравецький заявив, що нелегальні мігранти можуть спробувати пройти через територію України. Нелегали, які сьогодні намагаються всіма шляхами потрапити до Польщі, можуть спробувати потрапити спочатку до України, а вже згодом до Польщі та інших країн Європейського Союзу. На такий крок мігранти можуть піти через неможливість потрапити безпосередньо до Польщі з Білорусі. А українсько-білоруський кордон не є настільки щільним.

До того ж певні політичні кола на Заході сприймають Україну, як транзитну країну, де нелегали зможуть очікувати рішення європейських держав щодо допуску їх до себе. Зокрема мігранти з Білорусі могли б в Україні чекати розгляду їхньої заявки на притулок у ЄС. Такий варіант розв’язання проблеми біженців на білорусько-польському кордоні запропонував експерт із зовнішньополітичних питань фракції Соціал-демократичної партії у німецькому Бундестазі Нільc Шмід.

На подібну заяву представника Соціал-демократичної партії у німецькому Бундестазі Секретар РНБО України Олексій Данілов запропонував соціал-демократам розмістити мігрантів у себе. За його словами, дуже дивно, коли німці починають розповідати, як чинити Україні у цій ситуації. «У нас є пропозиція соціал-демократам Німеччини взяти собі додому мігрантів, скажімо так, по два, три, п’ять до себе, якщо мають місце у Бундестазі. У них там є кабінети. Хай їх беруть до себе і хай вони там перебувають», — заявив Данілов під час брифінгу за результатами засідання РНБО.

На те, що сьогоднішня міграційна криза в Білорусі є одним зі знарядь гібридної війни Росії проти Заходу, вказує декілька ознак. Передусім це те, що у білоруських спецслужб немає достатньо засобів і коштів для організації процесу переміщення кількох тисяч осіб з Близького Сходу до Європи. Тому цілком реально, що без координації «старшого брата» тут не обійшлося. Натомість російське ГРУ спеціалізується на подібних операціях. Варто згадати хоча б організацію масованої міграційної кризи на південному фланзі ЄС після вторгнення РФ до Сирії у 2015 році.

Як розповідає «Інформаційний спротив», ГРУ давно у своїй брудній гібридній війні використовує потоки мігрантів для економічного та політичного тиску на країни ЄС. Вторгнення тисяч привезених мігрантів — це ноу-хау путінців з метою створення довгострокового вогнища напруженості на східному фланзі ЄС та НАТО.

Цілі подібних спецоперацій росіян дуже різноманітні. Тут і тиск на Берлін у період відходу Меркель та формування нового уряду; і заохочення польських сил, які борються за вихід із ЄС; і відвернення уваги колективного Заходу від інших театрів, де Москва реалізує агресивні дії, зокрема від України.

Захід планує ввести нові санкції проти Лукашенка, проте насправді за цією кризою стоїть Кремль і Путін. Звичайно ж, міграційний шантаж ЄС робить з Лукашенка абсолютно неосудного диктатора на кшталт Саддама Хусейна, тому на його тлі Путін має цілком нормальний вигляд, який за певні поступки Заходу може впливати на білоруського лідера й ситуацію в цілому. А Росія може забажати зняття певних санкцій і обмежень з неї або прискорення сертифікації «Північного потоку 2», тобто чужими руками Москва намагається розв’язувати власні проблеми.

Ба більше, ЗС РФ отримують формальний привід ввести війська до Білорусі, якщо міграційна провокація спрацює і країни НАТО почнуть чинити тиск на режим Лукашенка. Тобто міграційна криза може стати початком аншлюсу Білорусі.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Морпіхи-артилеристи показали, як нищать ворога гарматами і дронами

Морпіхи-артилеристи показали, як нищать ворога гарматами і дронами

Другий самохідний артилерійський дивізіон 36-ї окремої бригади морської піхоти завдав влучних ударів по позиціях окупантів.

Президент України провів розмови зі спікером Палати представників та лідерами республіканців і демократів у Сенаті

Президент України провів розмови зі спікером Палати представників та лідерами республіканців і демократів у Сенаті

Президент України провів телефонні розмови зі спікером Палати представників Майком Джонсоном, лідером республіканців у Сенаті Мітчем Макконнеллом і лідером демократичної більшості в Сенаті Чаком Шумером.

Україна передала список 561 дитини на повернення з росії

Україна передала список 561 дитини на повернення з росії

Список був переданий Катару, який виступає посередником у перемовинах стосовно повернення дітей.

Війська рф тричі за день вдарили по обʼєктах Укрзалізниці: загинули 3 працівників, 7 поранені

Війська рф тричі за день вдарили по обʼєктах Укрзалізниці: загинули 3 працівників, 7 поранені

Внаслідок ворожого удару на Донеччині під час виконання роботи загинули троє залізничників.

На фронті 93 бойових зіткнення за добу, Сили оборони відбили ворожі атаки на семи напрямках

На фронті 93 бойових зіткнення за добу, Сили оборони відбили ворожі атаки на семи напрямках

Протягом доби зафіксовано 93 бойових зіткнення. Загалом, ворог завдав 4 ракетних та 50 авіаційних ударів, здійснив 45 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

США закуплять українську зброю

США закуплять українську зброю

Військова допомога з боку США передбачає передачу Україні не лише американської зброї, а й замовлення на підприємствах українського військово-промислового комплексу.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Провідний спеціаліст групи публічних закупівель

від 17000 до 17000 грн

Запоріжжя

Державна прикордонна служба України

Старший майстер виробничого відділення

від 21000 до 22000 грн

Запоріжжя

Військова частина А3130

Електрик-Військовослужбовець

від 20100 до 125000 грн

Київ

Косівський РТЦК та СП

Військовослужбовець ЗСУ

від 20100 до 120100 грн

Кривий Ріг

Старобільський РТЦК та СП

Командир машини, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Військовослужбовець (Збройні Сили України) у Заліщики

від 20000 до 75000 грн

Краматорськ

4 відділ Чортківського РТЦК ТА СП ( м.Заліщики )