ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Як, будуючи цивільну кар’єру, залишатись у когорті оборонців рідної землі

Life story
Прочитаєте за: 3 хв. 2 Листопада 2021, 10:55

Здобувши вищу освіту, Валерій Вишняков 18 років займався науковою роботою в Інституті чорної металургії у Дніпрі. Наразі ж він успішний ІТ-фахівець − тестувальник програмного забезпечення. У цій, здавалося б, цілком цивільній біографії Валерій пройшов кілька етапів, нерозривно пов’язаних із військом та захистом своєї країни.

Оскільки під час навчання науковець закінчив військову кафедру і став офіцером запасу, у 2015 році, в один із найважчих періодів російсько-української війни, Валерія Вишнякова призивають на військову службу та направляють на офіцерські курси підвищення кваліфікації. По їх завершенню він був направлений одразу в зону АТО на Приазов’я, де розпочав службу в одній з бригад морської піхоти.

Офіцер-артилерист пригадує, що спочатку було досить складно.

− Люди в моєму підрозділі представляли практично усю Україну. Переважна більшість з них – мобілізовані різноманітних цивільних професій та соціального стану. Своєрідний зріз суспільства, − розповідає Валерій. − У мене не було досвіду роботи на командних, офіцерських посадах з управління великою кількістю людей в таких ситуаціях. Лише за півтора – два місяці «активної адаптації» знайшов спільну мову з підлеглими. Тож з часом притерлися, почали працювати злагоджено.

Від їхньої роботи на цій ділянці залежало дуже багато.

− Зазвичай вдень було спокійно, а от із сутінками і до третьої години ночі ворог проявляв значну активність. Мало не щоночі доводилось відпрацьовувати ворожі цілі. До того ж переміщення підрозділу на вогневі чи запасні позиції значно ускладнювали щільна забудова місцевості та велике скупчення наших військ, − пригадує офіцер.

Проте з поставленими завданнями Валерій Вишняков та його підлеглі успішно впорались. Уже у 2016 році його та більшість інших мобілізованих було з почестями звільнено в запас.

Відтоді в офіцера залишилось чимало яскравих спогадів, міцний зв’язок із побратимами і, що важливо, значний бойовий досвід. Повернувшись до цивільного життя, Валерій не зміг попрощатися з Морською піхотою України і записався до оперативного резерву першої черги, щоб у разі потреби прийти на допомогу побратимам.

Нещодавно старший лейтенант Валерій Вишняков взяв участь у зборах з резервістами, які проводились на базі окремої бригади морської піхоти імені контр-адмірала Михайла Білинського. На час зборів він був призначений командиром вогневого взводу гаубичної батареї.

− Люди дуже задоволені, нам вдалось відновити свої військові знання та навики, а також отримати чимало нової інформації, − розповідає Валерій. − Особисто знаю декількох резервістів, які планують незабаром підписати контракт.

Наразі черговий військовий етап у житті Валерія Вишнякова завершено, проте він переконаний, що служба в резерві надає йому чудову змогу як будувати цивільну кар’єру, так і залишатись у когорті оборонців рідної землі, бути готовим у разі потреби знову стати на захист країни.

Фото авторів

Кореспондент АрміяInform

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Січеславські десантники знищили два російських танки з 200 метрів у прямому танковому бою.

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

У вечірньому стрімі Армія TV ведучі обговорили оперативну обстановку з Авдіївського напрямку з військовослужбовцем окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша на псевдо «Італієць».

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Україна зараз життєво потребує засобів для захисту цивільного населення від ракетних ударів та атак російських безпілотників.

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Близько години тому армія рф з тимчасово окупованого лівого берега обстріляла передмістя Херсона.

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Збройні сили Королівства Данія продовжують брати участь у багатонаціональній навчальній операції ІНТЕРФЛЕКС з базової загальновійськової підготовки Збройних Сил України на території Великої Британії. Це дієвий внесок на підтримку України.

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

Державному оператору тилу (DOT) вдалося заощадити понад 30 мільйонів гривень на закупівлі для Збройних Сил України дизельного палива.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Тлумач

3-й відділ Івано-Франківського РТЦК та СП

Робота/Військовослужбовець ЗСУ/Одесса та Область/Без досвіду

від 20100 до 120000 грн

Одеса, Одеська область

Головний сержант взводу

від 23000 до 25000 грн

Ужгород

Військова частина 3115 НГУ

Такелажник, військовослужбовець ЗСУ

від 20460 до 22100 грн

Ніжин, Чернігівська область

Навідник (за контрактом, ЗСУ)

від 20100 до 120000 грн

Вінниця

Вінницький РТЦК та СП

Інструктор з радіо-та супутникового зв’язку, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область