ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Юристка командує ротою тероборони

Life story
Прочитаєте за: 3 хв. 3 Жовтня 2021, 12:16

На одній з ділянок навчань щойно закінчився навчальний бій. Утомлені вояки однієї з рот батальйону тероборони (далі ТрО. – Авт.) шикуються біля позицій. Десь ледь чутно брязкає зброя, хтось обтрушує одяг від мокрої землі, хтось квапливо палить, ховаючи вогник цигарки в кулаку, хтось кашляє. Середній вік бійців, що називається, «40+».

– Шикуйсь! Струнко! – звична команда пролунала несподівано юнацьким, занадто тонким голосом. Перед строєм стоїть дівчина. Зовсім молоденьке обличчя суворе. В одній руці – рація, другою вона притримує автомат.

Після короткого розбору щойно виконаної вправи вона оголошує невелику перерву.

Знайомимось.

– Лісова Вікторія, молодший лейтенант. Зараз – командир 2-ї стрілецької роти. Відпрацьовуємо з особовим складом завдання з посилення державного кордону.

У цивільному житті Вікторія – юрист, рік тому закінчила магістратуру. Вищу освіту здобула у Київському університеті імені Тараса Шевченка і Національному авіаційному університеті. Офіцерське звання отримала після закінчення військової кафедри. На питання, чому вирішила піти до лав тероборони, відповідає так, немов вкотре пояснюючи й дитині зрозумілі речі:

– По-перше, для того, щоби навчитися захищати нашу країну грамотно. По-друге, щоби уникнути невірних дій у бою. Я як командир повинна поставити завдання своєму особовому складу правильно, по науці. Якщо зроблю щось невірно, наш район буде захоплено терористами чи диверсантами. Тому ми зараз і відпрацьовуємо такі дії підрозділу. Ми навчаємось.

Віка – не новачок у ТрО. За останні три роки у складі різних підрозділів вона подолала шлях від солдата й командира взводу – до командира роти. Активно займається спортом – відвідує тренажерні зали, басейн. На моє запитання, як ставляться підлеглі до неї як до командира, серед яких є такі, які годяться їй в батьки, тільки всміхається:

– Коли прийшла на посаду командира роти, справді хвилювалася – а чи будуть мене слухатися старшенькі. Але ні. Якщо володієш знаннями, вмієш поставити завдання як треба, підлеглі забувають про свій вік. Втім, до думок учасників АТО/ООС із унікальним бойовим досвідом я дослухаюся дуже уважно. Вони підказують важливі речі, про які не прочитаєш у підручниках. Якщо є якісь недоліки чи помилки – усуваю.

…Перерву закінчено. Підрозділ займає свої місця в окопах, й ті, хто грає роль порушників кордону, відходять у ліс. Віка щось коротко говорить у рацію, віддає команди. Я дивлюся на її руки з яскравим манікюром, які тримають автомат і рацію, на серйозні сірі очі з підведеними стрілками брів, постать у піксельному однострої та важких берцях… Й думаю: непереможна та країна, у якій беруться до зброї такі жінки…

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Війська рф обстріляли Сумщину з артилерії, є поранені

Війська рф обстріляли Сумщину з артилерії, є поранені

Вдень 23 квітня окупанти, застосовуючи заборонені міжнародним правом методи ведення війни, з території російської федерації з артилерії обстріляли цивільну інфраструктуру Шалигінської громади Шосткинського району.

Генсек НАТО: Активно працюємо над тим, щоб надати Україні більше систем ППО

Генсек НАТО: Активно працюємо над тим, щоб надати Україні більше систем ППО

Країни Північноатлантичного альянсу працюють над постачанням Україні додаткових систем протиповітряної оборони, в тому числі Patriot.

Над Дніпропетровщиною збили ворожий «Орлан»

Над Дніпропетровщиною збили ворожий «Орлан»

Над Дніпропетровським районом увечері 23 квітня Повітряні сили збили російський безпілотник «Орлан-10».

Данія виділяє 420 млн євро на відбудову та підтримку критичної інфраструктури України

Данія виділяє 420 млн євро на відбудову та підтримку критичної інфраструктури України

Україна та Данія уклали Меморандум про взаєморозуміння щодо довгострокової співпраці та відбудови України.

МЗС пояснило, як діятимуть обмеження на консульські послуги для чоловіків призовного віку

МЗС пояснило, як діятимуть обмеження на консульські послуги для чоловіків призовного віку

Міністерство закордонних справ відповіло на поширені питання щодо тимчасових обмежень у прийнятті нових заяв на надання консульських послуг.

Володимир Зеленський: Наше виробництво має щомісяця відчутніше доповнювати постачання зброї від партнерів

Володимир Зеленський: Наше виробництво має щомісяця відчутніше доповнювати постачання зброї від партнерів

Президент України Володимир Зеленський наголосив на необхідності збільшувати власне виробництво зброї на додачу до допомоги західних партнерів.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Розвідник

від 20000 до 120000 грн

Херсон

126 ОБр Сил ТрО

Оператор засобів РЕБ

від 20000 до 25000 грн

Київ

Військова частина А4682

Водій-електрик ДО В/Ч А4729

від 21000 до 51000 грн

Київ, Київська область

Військовослужбовець ЗСУ

від 20100 до 120100 грн

Біла Церква

Старобільський РТЦК та СП

Інспектор прикордонної служби, фельдшер

від 20500 до 25000 грн

Херсон

Херсонський прикордонний загін

Заступник командира роти з МПЗ, офіцер

від 20000 до 120000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область