ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Переконаний, практичні результати Rapid Trident значно посилять оперативні можливості наших військ — бригадний генерал Владислав Клочков

Інтерв`ю Публікації
Прочитаєте за: 7 хв. 1 Жовтня 2021, 18:49

Добігли завершення українсько-американські військові навчання Rapid Trident 2021. Не прості за обсягом та сценарієм: 15 країн-учасниць, понад 6000 особового складу, декілька сотень одиниць бойової техніки, активне залучення міжнародної військово-авіаційної компоненти, відпрацювання оборонної операції в масштабах бригади. Водночас відбулося оцінювання 2 рівня, яке провели експерти НАТО в низці українських військових підрозділів на предмет взаємосумісності та спроможності до виконання спільних завдань у межах сил негайного реагування Альянсу.

Зрештою, такими змістовними і насиченими й мали стати 25-ті, ювілейні, військові маневри серії Rapid Trident. Еволюція заходів міжнародного військового співробітництва України та західних партнерів справджує сподівання на те, що наше військо міцнішає та з року в рік демонструє все більше конкурентних можливостей на рівні із колегами з НАТО.

Більш детально про те, як відбувався ювілейний Rapid Trident 2021, кореспонденти АрміяInform дізнавалися під час бесіди зі співкерівником навчання з української сторони бригадним генералом Владиславом Клочковим.

Бригадний генерал Владислав Клочков

—  Пане бригадний генерале, що на вашу думку, нині відбувається у сфері військової співпраці та яке місце в ній посідає навчання Rapid Trident 2021? 

  Відповідь на це питання слід розглядати у двох проєкціях. Насамперед, учасники навчань: українські та американські військовослужбовці, а також представники збройних сил інших держав-партнерів тренуються діяти спільно, злагоджено й максимально ефективно. Діяти, аби протистояти загрозі демократії та сучасному світовому порядку, в першу чергу, з боку Російської Федерації. Навчання є свідченням того, що Україна не самотня у своїй боротьбі за незалежність та спільні демократичні цінності. Переконаний, що практичні результати Rapid Trident значно посилять оперативні можливості наших військ, покращать рівень взаємосумісності між підрозділами та штабами Збройних сил України, США та партнерів НАТО. Що таке взаємосумісність? Це коли під час реальних бойових дій, наприклад, американський піхотний батальйон під командуванням українського штабу з прикриттям польської артилерії може здійснити рейд, під час якого буде забезпечений, скажімо, румунським паливом і болгарськими набоями. Водночас усі один одного розуміють, чують, спостерігають, оперують мапами з однаковими тактичними позначеннями тощо. Тобто мова йде про архітектуру колективних оборонних дій європейських країн. 

Своєрідним рубіконом у стилістиці міжнародних військових навчань стала трагічна дата 11 вересня 2001 року

— Цього року виповнюється 25 років від початку серії міжнародних військових навчань, що мають загальну назву Rapid Trident. Що змінилося за цей час? 

Тут хотів би встановити наголос на декількох знакових аспектах.

За чверть століття Збройні Сили України та армії провідних держав-партнерів зіткнулися з багатьма викликами та загрозами: від економічних проблем, тероризму на рівні держав і організацій до всесвітньої пандемії COVID-19. Крім того, наші противники активно використовують весь спектр агресивної пропаганди та розлогий інструментарій гібридної війни, щоб атакувати суверенітети націй тільки заради задоволення своїх імперських амбіцій. У сучасній формі Rapid Trident — це дієвий майданчик щодо навчання та обміну досвідом у протистоянні вищезгаданим загрозам. Ми вчимося і тренуємось — отже, ми як мінімум озброєні практичними навичками! Активно цікавимось новим. Але і маємо вже чим поділитися з нашими друзями та партнерами!

Другий важливий момент: починаючи з 1995 року Україна та країни НАТО проводили міжнародні навчання «Щит миру» в рамках програми «Партнерство заради миру». Згодом відбувся ребрендинг цього напрямку, що отримав назву Rapid Trident. І за час проведення міжнародних військових навчань цієї серії формат учасників збільшився від батальйонного рівня до бригадного в повному складі. Можливість на рівних із закордонними партнерами проводити військове навчання в таких масштабах свідчить, що національні Збройні Сили значно збільшили свій професійний потенціал. І в очах закордонних партнерів ми вже є цікавими та затребуваними з точки зору професійного обміну досвідом.

І ще одна важлива риска в загальній картині: відзначу, що в 1990-х роках під час навчань відпрацьовувалися виключно загрози конвенційних бойових дій. Своєрідним рубіконом у стилістиці міжнародних військових навчань стала трагічна дата 11 вересня 2001 року. Після неї акцент планування військових маневрів зміщується в бік протидії терористичним загрозам та гібридній складовій. А з 2014 року Україна в глобальному сенсі перебуває на передовій лінії оборони демократичного світу, стримуючи російську агресію на Донбасі та воюючи як з регулярною російською армією, так і з путінськими проксі-силами. Логіка і досвід свідчать, що в подібному протистоянні немає тилу і флангів. І єдина переможна тактика — протидіяти сучасним загрозам спільно. Тому нині ми плануємо спільні дії та проводимо навчання у складі багатонаціональної бригади. Бо єдність і згуртованість — одна з визначних рушійних сил цивілізованих країн світу! 

Залучення до навчань представників майже всього силового блоку —  це нагальна необхідність

  У Rapid Trident беруть участь не лише підрозділи Збройних Сил України, але й залучені всі види Сил оборони нашої країни. Наскільки це ускладнило процеси планування і реалізації завдань у межах міжнародного навчання?

—  Як військовий керівник зазначу, що це дає додаткові можливості у виконанні завдань. Адже, як я вже наголошував, ми навчаємось протидіяти гібридним загрозам та викликам. Реакція на які має бути не лише виключно з боку армії. Тому активне залучення представників майже всього силового блоку —  це нагальна необхідність. Судіть самі: у межах одного навчання ми відпрацьовуємо достатньо специфічні питання, які раніше не розглядалися в комплексі. Це ведення військами активної маневреної оборони, проведення боїв в урбанізованій місцевості одночасно з проведенням гуманітарної операції, інформаційно-психологічних спеціальних операцій тощо. Власне тому залучення великої кількості фахівців за різними напрямками дозволяє нам одночасно відпрацьовувати такі складні і багатошарові завдання. Коли армія та інші структури оборонного сектору розуміють свою функцію і на практиці діють в симбіозі, підсилюючи один одного — це високий рівень комунікації. І, власне, його ми досягаємо, тренуючись спільно. 

Ви згадували про оцінку, яку дали фахівці НАТО нашим підрозділам. Чи відомі вже результати? 

— Дійсно, під час цьогорічного навчання низка наших підрозділів проходила процедуру оцінювання фахівцями НАТО. Цьому процесу передувала багаторічна напружена підготовка. Ті з українських підрозділів, хто успішно пройде так званий NEL2, тобто завершальний, другий етап оцінювання НАТО, будуть включені в оперативний резерв сил НАТО та заступатимуть на чергування разом з підрозділами сил Альянсу. Результати наразі ще опрацьовуються. Втім, можу сказати, що загалом підсумки оцінювання є оптимістичними, хоча й присутні моменти, над якими ще потрібно працювати.

Під час навчань відбулося тестування сумісності українських зразків ОВТ та зразків ОВТ країн-партнерів

Не можемо не запитати про технічний аспект навчання. Які нові зразки ОВТ використовували наші війська під час Rapid Trident 2021? 

Спектр нового ОВТ з нашого боку досить розлогий. Зокрема, від України до навчання залучалися легкоброньовані автомобілі: «Кугуар», «Козак», «Варта» та «Новатор». Крім цього, були модифіковані БТР-3Е із бойовим модулем «Штурм». Демонструвалися можливості новітніх БПЛА. 

Та головне, що під час навчань відбулося тестування сумісності українських зразків ОВТ та зразків ОВТ країн-партнерів. 

 Кількість учасників Rapid Trident щороку зростає. Які перспективи масштабів навчань на майбутнє? 

— Приємно, що ви це помітили. Цьогоріч серед звичайного кола наших партнерів по навчаннях ми радо вітали представників від ЗС Італії, Пакистану та Хашимітського Королівства Йорданія. Стосовно масштабів, як вже згадувалося раніше, навчання Rapid Trident 2021 поєднані із загальним сценарієм стратегічного командно-штабного навчання з позначенням військ «Об’єднані зусилля – 2021». Крім того, під час його проведення створені багатонаціональні підрозділи: всі підрозділи іноземних країн були афілійовані в наші українські батальйони. Стосовно залучення нових партнерів ми зможемо говорити трохи згодом, коли на всіх рівнях відбудеться підбиття підсумків та узагальнення набутого досвіду. Втім, сподіваюсь, що  результати відпрацювання завдань щодо взаємодії та взаємосумісності в багатонаціональних батальйонах дозволять нам «підвищити планку» і прагнути до нових горизонтів у міжнародній військовій співпраці. 

— Дякуємо за предметну та інформативну розмову, пане бригадний генерале. АрміяInform і надалі інформуватиме громадськість про цікаві та важливі для всього нашого суспільства заходи міжнародного військового співробітництва.

Фото авторів

Кореспондент АрміяInform

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Наслідки російського удару по Одесі: поранено дві людини, зокрема 3-річну дитину

Наслідки російського удару по Одесі: поранено дві людини, зокрема 3-річну дитину

Сьогодні, 20 квітня, російські війська вдарили по приватному сектору Одеси. Поранення отримали 2 особи, постраждала й трирічна дитина.

У Києві відбувся Міжнародний академічний форум «Воєнні інновації в сучасних війнах»

У Києві відбувся Міжнародний академічний форум «Воєнні інновації в сучасних війнах»

Учасники Міжнародного академічного форуму «Воєнні інновації в сучасних війнах» розглянули тенденції війни дронів, вектори розвитку Збройних Сил та інноваційні соціальні рішення.

Найближчим часом Україна може підписати безпекові угоди з країнами Балтії, Північної Європи і США

Найближчим часом Україна може підписати безпекові угоди з країнами Балтії, Північної Європи і США

У травні-червні Україна може наблизитися до підписання безпекових угод із країнами Балтії, Північної Європи і США.

У Повітряних Силах спрогнозували, як зміниться ситуація в небі над Україною після збиття російських А-50 і Ту-22М3

У Повітряних Силах спрогнозували, як зміниться ситуація в небі над Україною після збиття російських А-50 і Ту-22М3

Речник Повітряних Сил Збройних Сил України майор Ілля Євлаш розповів, як зміниться обстановка в українському небі після збиття російських літаків А-50, Ту-22М3.

Кількість жертв російського обстрілу Вовчанська збільшилося до двох

Кількість жертв російського обстрілу Вовчанська збільшилося до двох

Внаслідок сьогоднішнього обстрілу міста Вовчанськ Харківської області загинуло двоє мирних жителів, ще двоє дістали поранення.

США негайно почнуть передавати Україні зброю після рішення Конгресу

США негайно почнуть передавати Україні зброю після рішення Конгресу

США негайно почнуть доправляти військову допомогу Україні, щойно Конгрес США ухвалить рішення про її фінансування.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Водій, військовослужбовець

Миколаїв

189 об ТрО 123 Обр ТрО

Водій-номер обслуги

від 21000 до 50000 грн

Одеса

Військова частина А2238

Військова служба в Збройних Силах України

від 21000 до 120000 грн

Одеса, Одеська область

Начальник pадіостанції (мала потужність), військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Військовослужбовець в ЗСУ

від 20100 до 120100 грн

Нікополь

Старобільський РТЦК та СП

Спеціаліст-оператор, військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ