ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Чого навчають литовських кадетів

Публікації
Прочитаєте за: 8 хв. 5 Жовтня 2021, 11:31

Про те, що колектив Львівського державного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою імені Героїв Крут почав «наводити мости» з колегами з Литви, АрміяInform вже розповідала.

Втім, тільки онлайн-спілкуванням справа не обмежується і процес співпраці військово-орієнтованих навчальних закладів двох країн набуває продуктивної системності.

Навіть під час тотального карантину, який тривав у першій половині цього року, керівництво Львівського військового ліцею імені Героїв Крут і Військового ліцею кадетів імені генерала Повіласа Плехавічуса у Каунасі (Литва) підписали меморандум про співпрацю. А коли епідемічна ситуація стала сприятливішою для здійснення подорожей — львів’яни вирушили з дружнім візитом до своїх балтійських колег.

Після повернення з Литви начальник Львівського ліцею полковник Юрій Гусар розповів кореспонденту АрміяInform про ті моменти, які вразили українську делегацію у навчанні, побуті та подальшій кар’єрі литовських кадетів. Цікавинок багато, але про все по порядку.

Право одягнути кадетський однострій базується на мотиваційному чиннику

Почнімо з того, що кадетський ліцей у Каунасі досить молодий за мірками навчальних закладів. Він заснований 10 років тому. Для порівняння — військовий ліцей у Львові наступного року святкуватиме 30-річний ювілей від дня створення. На відміну від ліцею імені Героїв Крут, де навчаються виключно хлопці з 8 по 11 клас, Військовий ліцей кадетів імені генерала Повіласа Плехавічуса в Каунасі гендерно врівноважений. Тобто право вступу мають рівною мірою і хлопці, і дівчата. До того ж кандидатів приймають на навчання вже у… 5 клас. До слова, середня освіта в Литві передбачає 12-класну шкільну програму.

А от вступних іспитів, до яких ми звикли в Україні, литовські кадети не складають. У них право одягнути кадетський однострій базується на мотиваційному чиннику. Відбувається це так: хлопець чи дівчина, що хочуть навчатися в Каунаському ліцеї, за рік перед вступом, восени, мають пройти… співбесіду. Кандидат має довести, чому й навіщо йому потрібна військово-орієнтована освіта. Щодо знань зі шкільної програми, литовські колеги зазначили, що у віці п’ятикласника діти більш-менш однаково засвоюють шкільну програму. Тож результати тільки з навчання будуть однорідні. А от мотиваційний чинник — важливіший. Якщо потенційний кадет проходить співбесіду, навесні вступного року його запрошують на збори, де вже дивляться на те, наскільки кандидат адаптивний до колективу й до тих навантажень, що його очікують під час навчання. Звісно, на цьому етапі якийсь відсоток вступників відсіюється. А от тих, хто успішно пройшов і співбесіду, і збори, — запрошують на перше вересня до науки.

Майже всі юні литовці вільно спілкуються English

Для військових ліцеїстів в Україні їхній навчальний заклад водночас і дім. Каунаські кадети живуть удома, адже Військовий ліцей кадетів імені генерала Повіласа Плехавічуса поки що не має власного дорміторію для проживання кадетів різної статі. Це питання наразі вирішується. Однак охочих вчитися не бракує: загалом у навчальному закладі здобувають освіту 350 хлопців і дівчат з усієї Литви. Навчаються державним коштом. Батьки витрачають лише на купівлю одностроїв та харчування. 

Ранок у ліцеї починається з того, що комендант особисто перевіряє готовність кожного вихованця до занять і те, наскільки акуратно та шанобливо підготовлений ним однострій. Щопонеділка спеціальна група офіцерів і вихованців виконує урочистий ритуал підняття державного прапора Литви. Урочисто приспускають його лише по обіді в п’ятницю, коли заняття в ліцеї завершуються і всі діти роз’їжджаються по домівках. До слова, в такому церемоніалі взяв участь й офіцер-вихователь Львівського військового ліцею імені Героїв Крут, учасник бойових дій майор-десантник Олександр Бондаренко. Якщо говорити про мотивацію юних литовців, то доволі знаковим чинником є увага та повага до їхнього вибору з боку керівництва держави. Так, до прикладу, кадетський ліцей часто відвідують відомі політики, представники уряду та особисто президент Литви.

Читайте також: У Львові ліцеїсти-крутяни різних років зворушливо привітали вчителів зі святом

Тепер про навчальну програму. Якщо зайти в каунаський кадетський ліцей до обіду, то створюється враження, що ви потрапили в звичайну школу. Предмети у класах суто цивільні в межах загальноосвітньої шкільної програми. Лише учні за партами вдягнуті у військові однострої. Втім, зазначає Юрій Володимирович, програма все ж тяжіє до певних предметів. Адже литовські освітяни вже давно зрозуміли, що сучасний освітній процес потребує поглибленого вивчення точних дисциплін і лінгвістики. Тож у класах кадети мають багато математики, програмування та англійської мови. Стосовно білінгвістичності додамо, що юні литовці майже всі вільно спілкуються in English.

І хлопці, і дівчата обов’язково долають марш-кидок у 10 кілометрів

А от військово-орієнтована підготовка починається вже в післяобідній час. Після умовних двох годин, коли кадети разом з учителями виконують домашні завдання й готуються до наступного навчального дня. Далі до справи беруться інструктори. Це чинні офіцери й сержанти литовського війська або силових структур. В окремих випадках — сержанти та офіцери резерву армії. Заняття відбуваються за різними напрямками: тактична медицина, інженерна підготовка, вивчення матеріальної частини стрілецької зброї, гірська та скелелазна підготовка, навички виживання в дикій природі та урбанізованій місцевості. І до цього ставляться дуже серйозно та прискіпливо.

Полковник Гусар навів такий факт: нещодавно у громадському транспорті Каунаса стало зле одному з пасажирів. Так ось надали першу домедичну допомогу й допомагали медикам «швидкої» якраз кадети, які їхали в тому ж транспорті й були навчені протоколів дій у таких ургентних випадках.

Ще один факт — каунаських кадетів навчають виживати на природі лише з ножем і коробкою сірників. І хлопці, і дівчата обов’язково проходять через марш-кидок — з наплічником, доверху набитим підручниками, протигазом і макетом стрілецької зброї виконують ввідні із захисту від зброї масового ураження, долаючи дистанцію в 10 кілометрів пересіченою місцевістю.

Як запрошені гості в каунаському кадетському ліцеї часто бувають військовослужбовці американського батальйону, який дислокується в Литві. Солдати й офіцери із США не лише проводять заняття, а й поповнюють навчально-матеріальну базу. Зокрема, подарували литовським кадетам повністю обладнаний комплекс для заняття боксом та укомплектували «залізом» спортзал. Зі спостережень наших офіцерів, литовські юнаки й дівчата дійсно кайфують від військової складової свого навчання й активно конкурують між собою в цьому процесі.

20 військових / 80 цивільних = 100 % громадянський резерв

20 військових / 80 цивільних = 100 % громадянський резерв. Саме таке рівняння можна скласти, якщо описувати у відсотках кількість випускників каунаського кадетського ліцею, які після випуску продовжують носити військові однострої вже на професійному рівні. Лише 20 відсотків випускників. Решта поповнює лави громадянського суспільства, втім, наповнюючи його морально й фізично готовими до воєнних та екстремальних випробувань громадянами. Литовські колеги кажуть, що ретельно відстежують подальший життєвий шлях переважної більшості випускників, які продовжують військову кар’єру. Радіють, коли хтось із хлопців і дівчат на конкурсній основі здобуває право вступу до єдиного в Литві ВВНЗ — Військової академії імені Генерала Йонаса Жемайтіса. З кожного випуску каунаського кадетського ліцею такі є. А хтось просто іде служити до ЗС Литви, поліції, служб порятунку тощо. Відзначимо такий цікавий факт: коли у 2014 році в Україні розпочалась російсько-українська війна, то у країнах Балтії, зокрема в Литві, повернулися до системи масової підготовки мобілізаційного ресурсу громадян, відновивши призов на строкову військову службу. Щороку до лав війська призивають близько 4000 молодих литовців. А от охочих стати солдатом значно більше — десь близько 7 тисяч. Тому призовників відбирає… комп’ютерна програма за особливим алгоритмом. Параметри алгоритму відомі лише кільком особам у країні. Однак, як стверджують самі литовці, серед відібраних досить часто трапляються колишні вихованці кадетського ліцею. І так, місячна зарплатня солдата-призовника в Литві становить одну тисячу євро! 

Литовці прагнуть вивчати українську мову

Ну і якщо ми вже порушили тему стосунків Литви та України, то з власних спостережень полковник Юрій Гусар зазначає, що за нами там прискіпливо спостерігають, радіють успіхами нашої країни, всіляко підтримують українців не лише словом, а й ділом. І навіть… прагнуть вивчати українську мову. Про це вже говорять представники місцевої української діаспори, які на державному рівні порушили питання про відкриття класів вивчення української мови в деяких школах. Адже разом з англійською у форматі іноземних мов у литовських школах ще подекуди вивчають і російську. І цілком притомне запитання від наших представників у країнах Балтії: «а нащо мені вчити мову країни-терориста» — звучить цілком логічно. І певні кроки в цьому напрямку вже робляться. Згадаємо, принаймні спілкування місцевих кадетів і наших ліцеїстів у масштабі участі в міжнародному проєкті «Кіберджура». До того ж з обох боків є прагнення розширити горизонти спілкування і перевести їх в офлайн. 

Розкриємо невеличку таємницю: цим планам судилося справдитись. Адже 14 жовтня цього року, коли вихованці-першокурсники Львівського державного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою імені Героїв Крут за традицією на Покрову складатимуть урочисту клятву, гостями військово-орієнтованого навчального закладу у Львові будуть представники кадетського ліцею з міста Каунас. Очікується також прибуття делегації з військового ліцею з Грузії. 

Полковник Юрій Гусар розповів, що під час приїзду закордонних партнерів планується розв’язати низку важливих питань. Зокрема, затвердити програму обміну: наші ліцеїсти поїдуть на декілька тижнів в Литву. А їхні кадети прибудуть до нас. Так само обговорюватиметься програма спільних таборів улітку. До процесу хочуть залучити й грузинських колег. І головне — до цього часу ще жоден військовий ліцей в Україні не виходив на такий рівень міжнародної співпраці. Хоча потреба у глобальній комунікації у сфері військової освіти — ознака часу! Тож АрміяInform обов’язково стежитиме за тим, як відбуватимуться ці зустрічі, та інформуватиме нашу аудиторію про наступні кроки співпраці тих, хто виховує патріотичну європейську молодь!

Фото з архіву Львівського державного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою імені Героїв Крут

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
На розгляд РНБО готують питання щодо загроз безпеці Україні через онлайн-казино

На розгляд РНБО готують питання щодо загроз безпеці Україні через онлайн-казино

РНБО розгляне питання щодо загроз безпеці держави, українського суспільства через поширення онлайн-казино та неконтрольованість цієї сфери.

Наші дронщики знищили 2 гармати МТ-12 «Рапіра» та бліндаж окупантів

Наші дронщики знищили 2 гармати МТ-12 «Рапіра» та бліндаж окупантів

У приціл сталевих прикордонників потрапили дві російські гармати, бліндаж та жива сила ворога.

Володимир Зеленський заслухав доповіді щодо фронту: завдання — максимально стримувати російські штурми

Володимир Зеленський заслухав доповіді щодо фронту: завдання — максимально стримувати російські штурми

Президент Володимир Зеленський заслухав доповіді Міністра оборони Рустема Умєрова та Головнокомандувача ЗСУ генерал-полковника Олександра Сирського щодо щодо ситуації на фронті та визначив головні завдання для ЗСУ.

Президент: Україна зробить запит на засідання Ради Україна — НАТО щодо ППО

Президент: Україна зробить запит на засідання Ради Україна — НАТО щодо ППО

Україна зробить запит на скликання засідання Ради Україна — НАТО, присвяченого протиповітряній обороні.

З листоноші до очільниці «роспошти»: колаборантка-кар’єристка отримала 11 років ув’язнення

З листоноші до очільниці «роспошти»: колаборантка-кар’єристка отримала 11 років ув’язнення

Завдяки доказовій базі Служби безпеки реальний термін ув’язнення отримала ще одна колаборантка, яка працювала на агресора у період окупації частини Харківщини.

ПАРЄ ухвалила Резолюцію про передачу заморожених активів рф на відбудову України

ПАРЄ ухвалила Резолюцію про передачу заморожених активів рф на відбудову України

Сьогодні, 16 квітня, у стінах ПАРЄ відбувся «український день», під час якого парламентарії ухвалили важливу Резолюцію щодо підтримки відбудови України.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Кулеметник

від 20500 до 20500 грн

Ужгород

Військова частина 3115 НГУ

військовослужбовець

від 20100 до 123000 грн

Богодухів, Харківська область

Заряджаючий, Військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Військова служба за контрактом з початковою з/п від 51500 до 200000

від 51500 до 200000 грн

Хмельницький, Хмельницька область

Військовослужбовець за контрактом

від 20100 до 100000 грн

Жовті Води

4 відділ Кам'янського РТЦК та СП

Начальник станції радіоперешкод

від 24000 до 122000 грн

Одеса, Одеська область