ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

На Вінниччині встановили пам’ятник воїнам Армії УНР, жорстоко страченим більшовиками

Армія і суспільство
Прочитаєте за: 3 хв. 28 Жовтня 2021, 17:43

У селі Кукавка Могилів-Подільського району на Вінниччині відбулося відкриття  пам’ятника «Воякам Армії УНР». Меморіальний знак встановили на місці перепоховання вояків Армії УНР, які загинули 1920 року в бою з більшовиками. Українські Герої віднайдені та ексгумовані у 2018 році під час спільної пошукової експедиції Українського інституту національної пам’яті та меморіально-пошукового центру «Доля».

…Восени 1920 року на Поділлі точились останні сутички регулярної Армії УНР з більшовиками. Усе літо тривали жорстокі бої, і станом на осінь українська армія відновила свій вплив на значній території Поділля. У жовтні того ж року було оголошене перемир’я і українці готувались до наступу. Проте більшовики, отримавши від своєї розвідки інформацію про контрнаступ українців, зуміли випередити на один день українську військову операцію й завдали удару на випередження. Більшовики змогли прорвати лінію оборони українців, яким забракло сил і ресурсів. Частини Армії УНР змушені були відступати. Попри це запеклі бої, які точились на теренах Поділля, дали основним силам українського війська змогу організовано відійти до річки Збруч та перейти через неї на територію Польщі.

— Саме тут, між Вендичанами та Кукавкою, відбувся один із кровопролитних боїв, у якому загинули 19 хлопців віком від 18 до 22 років із 3-го кінного полку 3-ї Залізної дивізії Армії УНР, — розповів начальник Центрального міжрегіонального відділу УІНП Богдан Галайко. — Свідками цієї лютої розправи стали хлопчики-пастухи, які переповіли своїм батькам й селянам про трагедію.

Наступної доби мешканці села поховали загиблих вояків УНР у братській могилі на полі між Кукавкою і Тарасівкою, а місцевий житель Ісак Драбатий встановив згодом кам’яний хрест і нагробок з надписом про трагедію. Варто зауважити, що більшість з цих хлопців були місцевими мешканцями, які добровольцями пішли в Армію УНР відстоювати незалежну Україну. Адже вони добре відчули на собі всі «блага» совєцької влади.

За словами Святослава Шеремета, директора КП «Доля», стан останків, ексгумованих і перепохованих три роки тому, свідчить про зухвалість більшовиків під час страти, адже воїнів УНР більшовики просто порубали шаблями…

— Надзвичайно важливо сьогодні, коли восьмий рік триває російсько-українська війна, відновлювати пам’ять про цих хлопців. Адже вони, як і сучасні захисники, боролись за ті самі цінності: незалежність, суверенітет і цілісність Української держави, — додав Богдан Галайко.

Меморіальна композиція скульптора Миколи Крижанівського являє собою дві кам’яних стели: ліворуч викарбувана анотація про історичну подію, праворуч — традиційний петлюрівський хрест, який символізує перемогу української зброї. Заходи з відкриття пам’ятника проходили за координації групи цивільно-військового співробітництва Командування Повітряних Сил ЗСУ та у супроводі військового оркестру Центру військово-музичного мистецтва ПС України.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
США негайно почнуть передавати Україні зброю після рішення Конгресу

США негайно почнуть передавати Україні зброю після рішення Конгресу

США негайно почнуть доправляти військову допомогу Україні, щойно Конгрес США ухвалить рішення про її фінансування.

У Британії стартувало серійне виробництво танків Challenger 3

У Британії стартувало серійне виробництво танків Challenger 3

У Великій Британії у місті Телфорд розпочалося будівництво бойового танка четвертого покоління Challenger 3 на бронетанковому підприємстві RBSL.

Антикорупційні активісти та медіа можуть допомогти виявити порушення в діяльності Міноборони — Юрій Джигир

Антикорупційні активісти та медіа можуть допомогти виявити порушення в діяльності Міноборони — Юрій Джигир

Заступник Міністра оборони України Юрій Джигир розповів про роботу Департаменту внутрішнього аудиту Міністерства оборони.

На Буковині військовослужбовець ТЦК змушений був стріляти, щоб зупинити нападників

На Буковині військовослужбовець ТЦК змушений був стріляти, щоб зупинити нападників

Під час здійснення заходів оповіщення на військовослужбовця Вижницького районного ТЦК та СП було скоєно напад групою цивільних осіб.

Сухопутні війська збили розвідувальний БПЛА

Сухопутні війська збили розвідувальний БПЛА

Бійці зенітного ракетного полку імені генерал-хорунжого Юрія Тютюника знищили ворожий розвідувальний БПЛА оперативного рівня.

Міноборони активізує залучення вітчизняного бізнесу до постачання ЗСУ

Міноборони активізує залучення вітчизняного бізнесу до постачання ЗСУ

«Агенція оборонних закупівель» Міністерства оборони України уклала низку державних договорів на закупівлю озброєння та інших товарів оборонного призначення.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Номер обслуги, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Стрілець

від 20000 до 120000 грн

Черкаси

Військова частина А3177

Швець

від 20000 до 25000 грн

Васильків

Військова частина А1789

ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЕЦЬ (Оператор БПЛА)

від 20000 до 120000 грн

Ужгород

Перший відділ Ужгородського РТЦК та СП

Кінолог-інспектор прикордонної служби

від 21000 до 24000 грн

Мукачівський прикордонний загін

оператор – лінійний наглядач

від 25000 до 130000 грн

Київ, Київська область