ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

«Ми єдине в Україні підприємство, яке володіє повним циклом створення стволів до автоматичних гармат»

Озброєння та техніка Публікації
Прочитаєте за: 4 хв. 23 Жовтня 2021, 14:56

Конструкторське бюро «Артилерійське озброєння» українське державне підприємство оборонно-промислового комплексу (входить до складу ДК «Укроборонпром»), яке здійснює конструкторські та технологічні роботи, спрямовані на створення сучасних зразків артилерійського і стрілецького озброєння та набоїв. Про новітні розробки та перспективи розвитку кореспондент АрміяInform цікавився в генерального директора підприємства Олексія Сидоренка.

Олексій Сидоренко

Яку саме продукцію виготовляє ваше підприємство для потреб війська?

— На цей час ДП «Конструкторське бюро «Артилерійське  озброєння» є співвиконавцем державного оборонного замовлення щодо постачання озброєння та запасних частин до бойових модулів бронетанкового озброєння. Підприємство поставляє стволи КБА.113 до 30-мм автоматичних гармат ЗТМ-2, стволи КБА-2-01 до 30-мм автоматичних гармат ЗТМ-1, а також 30-мм автоматичні гранатомети КБА.117 для озброєння бойових модулів бронетранспортерів БТР-3, БТР-4Е та БМП-2 і модернізованого варіанту БМП-1.

Всі розробки нової продукції здійснюються виключно за власні обігові кошти підприємства. Конструкторське бюро «Артилерійське озброєння» — єдине в Україні підприємство, яке володіє повним циклом виготовлення стволів до автоматичних гармат. Водночас постачання і ремонт озброєння для Збройних Сил України, а також розробка нових зразків потребують підтримки з боку держави та довгострокового планування.

З оборонним відомством ми співпрацюємо в цьому напрямку дуже продуктивно. Обсяг державного оборонного замовлення, якщо порівнювати з 2020 роком, збільшився цьогоріч удвічі. Але ми готові на більше, адже виробничі потужності нашого підприємства дозволяють легко подвоїти випуск серійної продукції.

Які ще спільні проєкти цього року ви плануєте реалізувати з Міністерством оборони України?

— Спільно з ДП «Житомирський бронетанковий завод» наразі тривають роботи щодо модернізації озброєння БМП-1 бойовим модулем «Спис». Адже вперше бойовий модуль був розроблений саме в нас. Як прототип він отримав назву «Шквал», потім створювались інші подібні зразки.

КБ «Артилерійське озброєння» готове вдвічі наростити виробництво з постачання 82-мм мінометів КБА48М1-02 та 30-мм автоматичних гранатометів КБА.117-02 (піхотний варіант) для потреб війська.

Також ми готові до виконання ДКР (дослідно-конструкторських робіт) щодо розробки 40-мм автоматичного гранатомета та 30-мм автоматичної гармати під боєприпаси НАТО, що дасть змогу забезпечити потребу ЗСУ та постачати вказану продукцію на експорт.

І ще ми вдвічі здатні наростити виробництво та постачання 82-мм мінометів КБА48М1-02 та 30-мм автоматичних гранатометів КБА.117-02 (піхотний варіант) для потреб війська. 

З 2014 року «Артилерійське озброєння» поставило до лав Збройних Сил та інших військових формувань понад 600 одиниць своєї продукції.

Яку кількість своїх виробів поставлено до ЗСУ та інших силових структур?

— З 2014 року ми до Збройних Сил та інших військових формувань поставили понад 600 одиниць своєї продукції. Більше, на жаль, сказати не можу, дані засекречено. 

Як оцінили якість ваших виробів у військах? 

— Продукція, яку ми поставили, не відлежувалась на складах, її використовували та використовують у районі ООС. Ми не отримали жодної рекламації.

З якими підприємствами працюєте в кооперації?

— З цілою низкою підприємств оборонно-промислового комплексу України. Серед них: ДП «Завод імені В. О. Малишева», ДП «Харківське конструкторське бюро з машинобудування імені О. О. Морозова», ДП «Житомирський бронетанковий завод», ДП «Науково-технічний комплекс «Завод точної механіки», ДП «Київський бронетанковий завод».

У співпраці з ДП «Науково-технічний комплекс «Завод точної механіки» розглядають можливість виготовлення автоматів 2А14 (М) до ЗУ-23-2. Крім того, підприємство поставляє комплектовання, виготовлене з титану до літаків для ДП «Антонов».

У співпраці з ДП «Науково-технічний комплекс «Завод точної механіки» розглядають можливість виготовлення автоматів 2А14 (М) до ЗУ-23-2. Крім того, підприємство поставляє комплектовання, виготовлене з титану, до літаків для ДП «Антонов». 

Яка продукція підприємства користується попитом на міжнародному ринку озброєнь?

— Стволи до автоматичних гармат. Є низка країн, які зацікавлені у придбанні цих виробів. На гарматні стволи завжди є попит, адже ця деталь гармати зношується насамперед, тому постійно потребує заміни. У 2021 році обсяги експорту нашої продукції  на зовнішній ринок збільшено, серед замовників є і країни-члени НАТО, зокрема Туреччина.

Можете щось розказати про цикл, технологію виробництва гарматних стволів?

— Вони складні. Все починається з плавки спеціального металу для виготовлення стволів. До стандартних сумішей додають близько восьми спеціальних добавок. Після того, як сталь «зварили», її розливають у спеціальні форми. Готові заготовки надходять у лабораторію, де перевіряється якість сталі, спеціалісти здійснюють фізичний, хімічний, спектральний аналіз.

Після лабораторії металеві заготовки проходять перший цикл — хонінгування (чистове шліфування). Потім у роботу «вступають» спеціальні станки, які висвердлюють отвори, далі знову шліфуються внутрішні поверхні. У такий спосіб здійснюється підготовка до нарізання полів нарізів.

До цього циклу входить термічна обробка з гартування та відпуску цього металу на кожному технічному етапі. Після завершення цих робіт до роботи долучаться унікальна установка нарізання полів нарізів електрохімічним способом. Наступним етапом є формування зовнішніх контурів ствола, внутрішнє нанесення хрому на поля нарізів та фарбування.

А як щодо укладених контрактів?

— Наше підприємство не укладає прямих контрактів. Виконанням таких завдань займаються відповідні підприємства ДК «Укроборонпром».

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Кількість жертв російського обстрілу Вовчанська збільшилося до двох

Кількість жертв російського обстрілу Вовчанська збільшилося до двох

Внаслідок сьогоднішнього обстрілу міста Вовчанськ Харківської області загинуло двоє мирних жителів, ще двоє дістали поранення.

США негайно почнуть передавати Україні зброю після рішення Конгресу

США негайно почнуть передавати Україні зброю після рішення Конгресу

США негайно почнуть доправляти військову допомогу Україні, щойно Конгрес США ухвалить рішення про її фінансування.

У Британії стартувало серійне виробництво танків Challenger 3

У Британії стартувало серійне виробництво танків Challenger 3

У Великій Британії у місті Телфорд розпочалося будівництво бойового танка четвертого покоління Challenger 3 на бронетанковому підприємстві RBSL.

Антикорупційні активісти та медіа можуть допомогти виявити порушення в діяльності Міноборони — Юрій Джигир

Антикорупційні активісти та медіа можуть допомогти виявити порушення в діяльності Міноборони — Юрій Джигир

Заступник Міністра оборони України Юрій Джигир розповів про роботу Департаменту внутрішнього аудиту Міністерства оборони.

На Буковині військовослужбовець ТЦК змушений був стріляти, щоб зупинити нападників

На Буковині військовослужбовець ТЦК змушений був стріляти, щоб зупинити нападників

Під час здійснення заходів оповіщення на військовослужбовця Вижницького районного ТЦК та СП було скоєно напад групою цивільних осіб.

Сухопутні війська збили розвідувальний БПЛА

Сухопутні війська збили розвідувальний БПЛА

Бійці зенітного ракетного полку імені генерал-хорунжого Юрія Тютюника знищили ворожий розвідувальний БПЛА оперативного рівня.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Командир стрілецього взводу

Покровськ

107 ОБТРО м. Маріуполь

Механік-водій САУ

від 20000 до 120000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Діловод, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Одеса, Одеська область

Стрілець-помічник гранатометника

від 24000 до 124000 грн

Мукачеве, Закарпатська область

Пілот FPV дрону, військовослужбовець

Дніпро

93-тя окрема механізована бригада «Холодний Яр"

Розвідник-навідник 155 окремий батальйон територіальної оборони

від 21000 до 51000 грн

Степанівка, Сумська область