ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Дайджест спростувань фейків та маніпуляцій у бік Міноборони України за перший тиждень жовтня

Важливо
Прочитаєте за: 3 хв. 9 Жовтня 2021, 14:44

СПРОСТОВАНО

На тлі цілої низки резонансних топ-тем, що наразі панують в українських стрічках новин, окремі маніпулятивні медіа-закиди в бік Міноборони не залишилися поза увагою оборонного відомства.

Серед них — чергове, і як вважають у Міністерстві оборони, штучне повернення до давно розтлумаченого відомством питання щодо заборгованості не основних, але обов’язкових додаткових виплат військовим.

Нагадаємо, що в етері останнього випуску програми «Свобода слова Савіка Шустера» колишній голова уряду Володимир Гройсман, посилаючись на офіційну відповідь з Кабміну, заявив, що станом на 1 вересня 2021 року Міністерство оборони України не мало можливості профінансувати кошти на виплату грошового забезпечення військовослужбовцям на загальну суму 2 мільярди 35 мільйонів гривень. Станом на 27 вересня, за даними уряду, що їх озвучив пан Гройсман, ця потреба становить 2,325 мільярди гривень.

Цитату експрем’єра поширили кілька інтернет-ресурсів. Проте вони не  додали  для балансу думок — вже озвучену раніше позицію (пояснення) Міноборони.

Тож вважаємо за потрібне знов нагадати, що ця заборгованість утворилась не із зарплати, а з інших додаткових обов’язкових виплат.

Міноборони оперативно поінформувало громадськість про об’єктивні причини утворення заборгованості. Йдеться про те, що під час ухвалення Держбюджету на 2021 рік не були враховані кошти, необхідні для проведення у повному обсязі одноразових обов’язкових видів виплат, а також виплат додаткової винагороди, запровадженої 29 липня 2020 року Постановою Кабміну України № 741, та інших передбачених законодавством додаткових виплат військовослужбовцям.

Про план якнайскорішого вирішення проблеми, що склалася, громаду у деталях два тижні тому особисто поінформувала заступник Міністра оборони України Ганна Маляр.

Вона публічно підтвердила зобов’язання МО України щодо погашення найближчим часом всіх боргів щодо виплат. Для цього, як пояснила заступник Міністра, парламентарі та профільні фахівці міністерства вже подали Проєкт Закону про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» щодо реалізації соціальних заходів та інфраструктурних проєктів.

Як пояснила пані Маляр, законопроєктом передбачені видатки, зокрема й на покриття дефіциту в коштах на різні виплати військовослужбовцям Збройних Сил України.

«Відтак вже у жовтні Міноборони отримає можливість якнайшвидше профінансувати всі передбачені законодавством види виплат військовослужбовцям у повному обсязі», — повідомила пані Маляр.

Враховуючи вищевикладене та беручи до уваги, що питання заборгованості із виплатами військовим порушене вже втретє впродовж двох останніх декад, напрошується висновок, що зазначене медіа-підбурювання має приховані цілі, серед яких можуть бути політичний зиск колишнього топ-посадовця, що за рахунок резонансних заяв має, як кажуть, «бути на слуху», а також свідома дискредитація оборонного відомства, яке — і це зрозуміло — не може саме собі виділяти бюджетні засоби.

 Іншими словами, скільки виділили грошей міністерству, стільки воно і заплатило. Як тільки найближчим часом Верховна Рада України внесе зміни до Закону України про Держбюджет, борг щодо згаданих виплат буде закритий.

 Завершуючи дайджест спростувань маніпуляцій у бік Міноборони України, військове відомство вкотре закликає читачів та телеглядачів до інформаційної «гігієни», що базується на вживанні виключно перевіреної інформації.

Читайте нас в Telegram
Олександр Сирський: Під загрозою залишається найбільша в Європі АЕС — Запорізька

Олександр Сирський: Під загрозою залишається найбільша в Європі АЕС — Запорізька

Головнокомандувач ЗСУ генерал-полковник Олександр Сирський у роковини аварії на Чорнобильській АЕС нагадав, що за 38 років після тієї трагедії російські окупаційні війська ставлять світ перед небезпекою нової атомної катастрофи.

У МОУ спрогнозували долучення нових країн до «Рамштайну»

У МОУ спрогнозували долучення нових країн до «Рамштайну»

Речник Міністерства оборони України Дмитро Лазуткін анонсував долучення до засідань Контактної групи з питань оборони України (формат «Рамштайн») нових країн, які готові допомогти Україні у захисті від російського агресора.

Дві людини загинуло внаслідок обстрілу Білопілля на Сумщині

Дві людини загинуло внаслідок обстрілу Білопілля на Сумщині

Одна місцева мешканка загинула на місці, друга померла у швидкій дорогою до лікарні.

На Львівщині викрили групу лікарів, яка торгувала інвалідністю

На Львівщині викрили групу лікарів, яка торгувала інвалідністю

Організована група лікарів заробляла на документах, необхідних для отримання інвалідності.

У Фінляндії почалися військові навчання Arrow 24

У Фінляндії почалися військові навчання Arrow 24

Сухопутні війська Фінляндії на полігоні Ніїнісало розпочинають 26 квітня 2024 року щорічні військові навчання Arrow 24 за участю країн НАТО.

В Україну повернули 140 полеглих воїнів

В Україну повернули 140 полеглих воїнів

За результатами репатріаційних заходів в Україну повернули 140 полеглих Оборонців.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Командир взводу, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Одеса, Одеська область

Вогнеметник у ЗСУ

від 20000 до 120000 грн

Самбір, Львівська область

Розвідник, військовослужбовець

від 21500 до 52500 грн

Кам'янка-Бузька

Військова частина А4623

Офіцер штабу, зв’язківець

Київ

Річкова флотилія ВМС ЗСУ

робота стрільцем А4267 10 огшбр. висока заробітна плата

від 23000 до 125000 грн

Івано-Франківськ, Івано-Франківська область

Лікар медичного пункту, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Богодухів

209 батальйон Сил ТрО