ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

В Ірпіні військові реабілітологи навчають пацієнтів-«ампутантів» не тільки ходити на протезах, а й займатися спортом

Армія і суспільство Військова медицина Публікації Реабілітація
Прочитаєте за: 4 хв. 6 Жовтня 2021, 13:13

Цього року Трастовий Фонд НАТО з фізичної реабілітації й протезування українських військовослужбовців підтримав 10 нових ініціатив від Міноборони, Мінсоцполітики, Мінветеранів, МВС, Нацгвардії та інших відомств. Зачини були внесені у Проєкт роботи Фонду на період 2021−2022 років й стосуються нових закупівель сучасного реабілітаційного обладнання для військових лікувальних закладів та підвищення кваліфікації їхнього медичного персоналу.

Схильна позиція наших партнерів ґрунтується не тільки на їхніх добрих намірах. Оскільки вони вже мали не одну нагоду пересвідчитися в ефективному використанні наданої ними допомоги українською стороною. Яскравий приклад тому – військовий госпіталь у Ірпені…

Поранених повертає до повноцінного життя не машинерія

Ще у травні 2019 року під час візиту в Україну делегації Офісу Агенції НАТО з підтримки і постачання (NSPA) в Україні спільно з Міністерством оборони України Ірпінському військового госпіталю передали медичне реабілітаційне обладнання загальною вартістю у 60 тис. євро. За словами його начальника, полковника медичної служби Андрія Кіха, це для його закладу було подією знаковою.

Ми отримали обладнання, яке нам нині допомагає проводити відновлення та максимально адаптувати військовослужбовців до служби або ж до цивільного життя в рази швидше та якісніше, – розповідає він. – Це устаткування допомагає у відновленні наших вояків після важких поранень, черепного-мозкових та вибухових травм, інсультів, порушень рухової активності кінцівок внаслідок поранень.

Тепер наші пацієнти отримують медичну допомогу відповідно до сучасних міжнародних стандартів. Але зауважу, що саме по собі воно нічого би не коштувало без високопрофесійної і часто титанічної роботи команди наших лікарів із порятунку постраждалих у районі бойових дій, військових пенсіонерів і не тільки…

Колишні пацієнти повертаються до служби та активно займаються спортом

Розгорнуто про реабілітацію у Ірпені АрміяInform розповідає начальник клініки реабілітації, професійної патології та нетрадиційних методів лікування Військово-медичного клінічного лікувально-реабілітаційного центру полковник медичної служби Олексій Волянський:

«Нині на базі нашого госпіталю ми в змозі реабілітувати найважчих з точки зору бойових ушкоджень військових. Це стосується і «ампутантів», які втратили на війні кінцівки. Загалом починаючи з 2014 року ми повернули до фактично повноцінного життя понад вісім тисяч пацієнтів. Майже тисячу із них ми відновили, використовуючи подароване нам Фондом НАТО в Україні устаткування.

Найважче працювати з тими, хто має складні численні поранення, ушкодження і травми голови, ампутації кінцівок. Деякі із вояків перебувають у нас у стаціонарі по пів року. Утім, тепер ми впевнено «ставимо на протез» та навчаємо людей не тільки ходити, але й займатися спортом. Підкреслю: не фізкультурою, а саме спортом! До речі, більшість наших колишніх пацієнтів повернулися до військової служби.

Власне кажучи, передане обладнання нас значно посилило, але воно нічого не коштувало би без створення нової власної системи реабілітації. Над нею ми працюємо починаючи з 2014 року. Українські військові лікарі тоді ясно зрозуміли: організацію, методологію й підходи до медико-психологічної та соціальної реабілітації учасників бойових дій треба змінювати кардинально!

Допомогли вивчення й аналіз закордонної літератури на цю тему країн-членів НАТО, які на цьому знаються завдяки рівню медицини та великому воєнному досвіду. Незабаром у нас з’явилися нові спеціальності – «фізична та реабілітаційна медицина», «фізична терапія», «ерготерапія». Ми розвивалися самі, але уважно дослухаючись фахівців країн-партнерів Альянсу».

Наукові праці українських військових реабілітологів уже охоче публікують за кордоном

До реабілітаційно-лікувального процесу в Ірпені залучають цілу команду фахівців із різних напрямків реабілітації, що працює з одним пацієнтом. Команда фахівців всебічне обстежує пацієнта. Потім проводить нараду, на якій визначають основні проблеми, які стосуються конкретної людини.

Для усунення кожної надбаної патології організму пораненого призначають відповідального фахівця. Наприклад: у пацієнта через тривале перебування у медичному ліжку частково атрофовані м’язи. За відновлення за цим напрямком відповідатиме фізичний терапевт і так далі.

На спільних реабілітаційних тренінгах з колегами країн-партнерів, які проводяться із 2017 року, наші військові реабілітологи – вже не «школярики». Спеціально для цих заходів вони відбирають найбільш складних пацієнтів: тих, хто зазнав важких черепно-мозкових травм і поранень, має проблеми зі спинним мозком.

Українці заздалегідь готують запитання, з яких потребують фахових порад колег. Кожна лекція завершується практичними заняттями, на яких наші військові медики не стільки вчаться, скільки співпрацюють з партнерами. Вісім років війни, реабілітація тисяч поранених їхній досвід зробили просто безцінним. Бо не дарма ж, мабуть, їхні наукові роботи нині охоче публікують  провідні медичні видання світу…

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Президент: Україна зробить запит на засідання Ради Україна — НАТО щодо ППО

Президент: Україна зробить запит на засідання Ради Україна — НАТО щодо ППО

Україна зробить запит на скликання засідання Ради Україна — НАТО, присвяченого протиповітряній обороні.

З листоноші до очільниці «роспошти»: колаборантка-кар’єристка отримала 11 років ув’язнення

З листоноші до очільниці «роспошти»: колаборантка-кар’єристка отримала 11 років ув’язнення

Завдяки доказовій базі Служби безпеки реальний термін ув’язнення отримала ще одна колаборантка, яка працювала на агресора у період окупації частини Харківщини.

ПАРЄ ухвалила Резолюцію про передачу заморожених активів рф на відбудову України

ПАРЄ ухвалила Резолюцію про передачу заморожених активів рф на відбудову України

Сьогодні, 16 квітня, у стінах ПАРЄ відбувся «український день», під час якого парламентарії ухвалили важливу Резолюцію щодо підтримки відбудови України.

На Львівщині у ЦНАПах рідні військових можуть проконсультуватися з працівниками ТЦК та СП

На Львівщині у ЦНАПах рідні військових можуть проконсультуватися з працівниками ТЦК та СП

На Львівщині у ЦНАПах рідні військовослужбовців можуть звернутися за консультацією до працівників ТЦК та СП. Наразі визначено 16 таких локацій.

На фронті 50 боєзіткнень: найгарячішим залишається Бахмутський напрямок

На фронті 50 боєзіткнень: найгарячішим залишається Бахмутський напрямок

Ворог завдав 2 ракетних та 43 авіаційних ударів, здійснив 39 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

Рустем Умєров обговорив, як зірвати плани росії та посилити нашу ППО з Ллойдом Остіном

Рустем Умєров обговорив, як зірвати плани росії та посилити нашу ППО з Ллойдом Остіном

Міністр оборони України Рустем Умєров провів телефонну розмову з главою Пентагону Ллойдом Остіном.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Радіометрист, військовослужбовець

від 20000 до 30000 грн

Одеса

Військова частина А2951

Гранатометник

від 21400 до 121400 грн

Дніпро

31 Бр НГУ ім. генерал-майора Олександра Радієвського

Фельдшер до в/ч а4729

від 21000 до 24000 грн

Київ, Київська область

Командир взводу БПЛА

від 27000 до 27000 грн

Львів

125 ОБр СВ ЗСУ

Старший інспектор прикордонної служби

від 25000 до 30000 грн

Бориспіль

Київ, ОКПП ДПСУ

Стрілець

від 21000 до 121000 грн

Покровськ

107 ОБТРО м. Маріуполь