ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

У Києві відкрилася фотовиставка «Українська Повстанська Армія — будні та свята»

Новини
Прочитаєте за: 4 хв. 6 Жовтня 2021, 19:28

У Національному історико-архітектурному музеї «Київська фортеця» нещодавно відкрилася фотовиставка «Українська Повстанська Армія — будні та свята», приурочена до Дня захисників і захисниць України та свята Покрови Пресвятої Богородиці.

— 14 жовтня в Україні відзначають одне з християнських свят — свято Покрови Пресвятої Богородиці. У ті далекі часи, коли Українська Повстанська Армія боролася за незалежність України, переважна більшість населення була глибоко віруючими людьми, і повстанці не були винятком. Попри складне становище, вони намагались відзначити релігійні свята максимально урочисто, де б не перебували. Завдяки представленим світлинам відвідувачі музею зможуть познайомитись із побутом та святковими традиціями українських повстанців, — зазначив під час урочистого відкриття виставки заступник голови Синодального управління військового духовенства Православної церкви України зі співпраці з добровольчим рухом і Військовою службою правопорядку Збройних Сил України, митрофорний протоієрей Павло Основенко.

В експозиції музею розміщені світлини, на яких зображено таїнства, польові літургії та святкові трапези упівців. Переважна більшість фотографій зроблена під час святкування Великодня. Це пов’язано з тим, що різдвяні свята повстанці проводили в криївках, де фотографувати тогочасною технікою було практично неможливо.

На виставці — унікальні фото, які зробив охоронець Романа Шухевича

У виставковій залі розміщені фотографії Любомира Полюги, який свого часу був особистим охоронцем Головнокомандувача УПА Романа Шухевича. Проте ці світлини були зроблені під час заслання і демонструють інший бік визвольних змагань початку ХХ-го сторіччя.

Також в експозиції є світлини із зображенням різдвяних та великодніх листівок УПА, які вражають своєю лаконічністю й майстерністю. Слід розуміти, що більшість листівок створювались в умовах глибокого підпілля. На жаль, у ті часи митцям різних напрямків, яких було багато в лавах УПА, бракувало необхідних засобів для створення своїх робіт.

Графіка Ніла Хасевича, яка зводила з розуму радянські спецслужби

Серед експонатів є світлини з роботами відомого українського художника, графіка, активного громадського та політичного діяча Ніла Хасевича (1905–1952), який був автором листівок, карикатур, військових нагород та бофонів (скорочення від «бойовий фонд»). Життя найвідомішого художника УПА обірвалось 4 березня 1952 року на Рівненщині під час штурму криївки оперативною групою МГБ (Міністерство державної безпеки СРСР). Проте його твори, як і твори інших митців повстанського руху, продовжують жити та надихати захисників України нашого часу.

На церемонії відкриття виставки в музеї «Київська фортеця» серед гостей та відвідувачів були й військовослужбовці Військової служби правопорядку у Збройних Силах України.

— Представлені знімки є безсумнівним свідченням того, що Українська Повстанська Армія не була ватагою шибеників, розбійників та пройдисвітів, — зазначив на відкритті фотовиставки один із дослідників повстанського руху, заступник керівника військово-історичного клубу «Повстанець» Андрій Мацьків. — Адже саме в такому світлі їх намагалась представити радянська пропаганда, та й нині продовжує представляти пропаганда держави-агресора — Росії. Повстанці мали сталі традиції тодішнього українського суспільства і були глибоко віруючими, що підтверджують світлини зі Святого причастя і польових Служб Божих. В УПА, а пізніше у збройному підпіллі ОУН, було навіть популярним великоднє вітання — Христос воскрес! — Воскресне Україна! Це говорило про непохитну віру борців за незалежність України в перемогу. Тепер цю перемогу забезпечують новітні захисники України, які так само святкують релігійні свята, і ми це бачимо на одній зі світлин, що проводить паралелі між святкуванням Великодня тоді, у 1950-х роках, і тепер, у 2016 році. І дуже показовим є факт того, що ті самі ярлики ворожі інформаційні пропагандистські «смітники» намагаються наклеїти й на теперішніх захисників України.

Фотовиставка працюватиме з 5 по 18 жовтня. Національний історико-архітектурний музей «Київська фортеця» розташований за адресою: місто Київ, вулиця Госпітальна, 24а.

Фото АрміїІnform та пресслужби ГУ Військової служби правопорядку

Позаштантий кореспондент АрміяInform

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
У Повітряних Силах ЗСУ висловили сподівання на Taurus

У Повітряних Силах ЗСУ висловили сподівання на Taurus

Речник Командування Повітряних Сил Збройних Сил України майор Ілля Євлаш висловив сподівання, що Україна таки отримає від партнерів крилаті ракети Taurus.

Авіація Сил оборони знищила 3 розвідувальні БПЛА ворога

Авіація Сил оборони знищила 3 розвідувальні БПЛА ворога

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 11 районах зосередження особового складу противника.

Україна розпочала переговори про укладення безпекової угоди з Португалією

Україна розпочала переговори про укладення безпекової угоди з Португалією

Українська та португальська сторони розпочали роботу над проєктом двосторонньої безпекової угоди й узгодили графік подальших переговорів.

Українські морпіхи пробігли Лондонський марафон, щоб зібрати кошти на протезування

Українські морпіхи пробігли Лондонський марафон, щоб зібрати кошти на протезування

Українські морські піхотинці Олексій Руденко з Військової академії в Одесі та Георгій Рошка з 36-ї окремої бригади морської піхоти імені контрадмірала Михайла Білинського виступили на Лондонському марафоні.

Кабмін запровадив видачу паспортів для чоловіків мобілізаційного віку лише в Україні

Кабмін запровадив видачу паспортів для чоловіків мобілізаційного віку лише в Україні

Кабінет Міністрів України запровадив видачу паспортів громадянина України або паспортів для виїзду за кордон для чоловіків віком від 18 до 60 років лише на території України.

Український боєць зумів збити з ПЗРК дві російські крилаті ракети

Український боєць зумів збити з ПЗРК дві російські крилаті ракети

Український військовослужбовець зумів збити з переносного зенітного ракетного комплексу дві російські крилаті ракети.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Механік-електрозварник, військовослужбовець

від 21000 до 121000 грн

Краматорськ

81 ОАеМБр

Водій

від 20000 до 50000 грн

Полтава

Військова частина A7310

Мережевий інженер

від 55000 до 130000 грн

Ужгород

68 ОЄБр ім. Олекси Довбуша

Командир відділення

від 20000 до 120000 грн

Запоріжжя

Запорізький Центральний ОРТЦК та СП

Начальник речової служби, офіцер

від 25000 до 50000 грн

Павлоград

Військова частина А4759

Сапер, Військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ