ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Цього дня народився український громадсько-політичний діяч Федір Лизогуб

Історія
Прочитаєте за: 3 хв. 6 Жовтня 2021, 11:27

У 1917 році Федір Лизогуб очолював відділ іноземних підданих Міністерства закордонних справ Росії. Після утвердження радянської влади в Росії повернувся до України. Тут він долучився до роботи Генерального Секретаріату Центральної Ради − працював консультантом із земельних питань. 

Довідково. Походив він зі старовинного козацького роду, до жовтневого заколоту 1917 року був «октябристом» з українофільською орієнтацією. У 1888−1897 роках працював у Чергівській губернській земській управі. У 1901−1915 роках – голова  Полтавської губернської земської управи.

У травні–листопаді 1918 року − голова Ради міністрів Української Держави гетьмана П.Скоропадського, одночасно і міністр внутрішніх справ. Завдяки діяльності уряду Лизогуба Українська Держава досягла помітних успіхів у розбудові державності, утвердженні на міжнародній арені, стабілізації економіки й фінансів. 

Довідково. За сприяння Федора Лизогуба Полтава і Миргород перетворилися на центри української культури. Був ініціатором спорудження у Полтаві нового будинку земства в національному стилі, пам’ятника Івану Котляревському, відкриття кількох музеїв, підтримував майстрів українського декоративно-прикладного мистецтва.

Протягом літа 1918 року під його головуванням була проведена велика організаційна робота зі створення постійної штатної структури військових частин та підрозділів Сухопутних військ Збройних Сил Української держави, реформування Військово-Морського флоту, з демобілізації торговельного флоту та відновлення Українського козацтва та зміцнення органів Державної варти. 

Завдяки діяльності уряду Лизогуба Українська Держава досягла помітних успіхів у розбудові державності, утвердженні на міжнародній арені, стабілізації економіки й фінансів.

Крім того, Федір Лизогуб залишив помітний слід і в дипломатії. Однак не всі дипломатичні ініціативи глави кабінету міністрів Української Держави були схвалені сучасниками. Особливо це стосувалося відносин із більшовицькою Росією.

Політично скандальною виявилась його заява в серпні 1918 року в Берліні про готовність гетьманського уряду піти на федеративні відносини з Росією. Український національно-демократичний союз оголосив гострий протест проти цієї його заяви.

У Берліні Лизогуб зустрічався з державним секретарем закордонних справ Німеччини і обговорював проблеми кордонів, укладення мирного договору з радянською Росією, питання, пов’язані з Кримом, Холмщиною, Чорноморським флотом, Збройними силами. Німці підтримали домагання України щодо Чорноморського флоту, однак це обумовлювалося виплатою української частки боргових зобов’язань Російської імперії в розмірі 200 млн крб.

З ініціативи Лизогуба були накреслені перспективи економічного співробітництва. В цілому міністерство закордонних справ уряду протягом 8 місяців діяло досить активно. Україна мала 11 дипломатичних і близько 50 консульських представництв у 20 країнах, а на своїй території − 12 дипломатичних і 42 консульських представництва з 24 держав.

З ініціативи Лизогуба були накреслені перспективи економічного співробітництва. В цілому міністерство закордонних справ уряду протягом 8 місяців діяло досить активно. Україна мала 11 дипломатичних і близько 50 консульських представництв у 20 країнах, а на своїй території — 12 дипломатичних і 42 консульських представництва з 24 держав.

Після опублікування гетьманом Павлом Скоропадським 14 листопада 1918 року «Грамоти Гетьмана всієї України» до всіх українських громадян і козаків України» і проголошення федеративного союзу України з майбутньою небільшовицькою Росією Федір Лизогуб склав свої повноваження.

На думку історика Руслана Пирога, ще 7 листопада відбулася «тиха» відставка голови Ради Міністрів. Того дня у протоколах засідання Федір Лизогуб востаннє значиться головою уряду. Федір Андрійович емігрував до Королівства Сербів, Хорватів і Словенів, де й помер у 1928 році.

Підготував Сергій Зятьєв

Читайте нас в Telegram
«Збиття Ту-22М3 — це переломний момент» — Ілля Євлаш

«Збиття Ту-22М3 — це переломний момент» — Ілля Євлаш

Знищення російського стратегічного літака Ту-22М3 стало переломним моментом у війні росії проти України.

Понад 300 одиниць техніки окупантів ліквідували таврійські десантники за пів року боїв біля Новомихайлівки

Понад 300 одиниць техніки окупантів ліквідували таврійські десантники за пів року боїв біля Новомихайлівки

Миколаївські десантники за шість місяців боїв у районі Новомихайлівки знищили понад 300 одиниць ворожої техніки.

ППО та боєприпаси: Нідерланди надають понад €200 млн для України

ППО та боєприпаси: Нідерланди надають понад €200 млн для України

Нідерланди нададуть понад 200 мільйонів євро на ініціативи щодо швидкого постачання Україні додаткових засобів протиповітряної оборони та артилерійських снарядів.

Володимир Зеленський у Дніпрі: Працюємо заради додаткових систем ППО

Володимир Зеленський у Дніпрі: Працюємо заради додаткових систем ППО

Президент України Володимир Зеленський провів нараду щодо ситуації в Дніпропетровській області, захисту Дніпра, усіх міст і громад регіону.

Наша авіація ліквідувала ворожий пункт управління

Наша авіація ліквідувала ворожий пункт управління

На Херсонському напрямку ворог не відмовляється від наміру витіснити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра.

НАТО готується відправити в Україну нові системи ППО — Єнс Столтенберг

НАТО готується відправити в Україну нові системи ППО — Єнс Столтенберг

Генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг повідомив, що Рада Україна-НАТО погодилася направити Києву додаткові засоби протиповітряної оборони.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Водій-заправник, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Одеса, Одеська область

Майстер цеху, військовослужбовець

від 20000 до 50000 грн

Вознесенськ

Військова частина А2920

Водій (категорії B, C, D)

від 20000 до 120000 грн

Миколаїв, Миколаївська область

Санітарний інструктор

від 20000 до 120000 грн

Кропивницький

Військова частина А7343

Старший авіаційний технік-інструктор

від 27000 до 30000 грн

Васильків, Київська область

Технік, монтажник РЕА

від 21000 до 51000 грн

Одеса

ВМС ЗС України