ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Як реформувати систему оборонного менеджменту?

Публікації
Прочитаєте за: 7 хв. 8 Вересня 2021, 15:54

У Києві відбулася стратегічна сесія робочої групи з питань проведення комплексного функціонального огляду системи оборонного менеджменту в Міністерстві оборони й ЗС України. Участь у заході взяли заступник Міністра оборони України Олександр Поліщук, представники структурних підрозділів Міністерства оборони, Апарату Головнокомандувача Збройних Сил України, Генерального штабу Збройних Сил України та експерти Protect Program (Канада), військові аташе, акредитовані в Україні, іноземні радники та представники експертного середовища.

За словами генерального директора Директорату політики у сфері оборони Міноборони Юрія Пунди, ще у серпні 2020 року було видано наказ Міністерства оборони України «Про організацію і виконання заходів оборонної реформи на середньострокову перспективу». Під час роботи над виконанням наказу було виділено три основні пріоритети, на яких були зосереджені основні зусилля. Це – урядування у сфері оборони, планування та управління ресурсами та управління людськими ресурсами.

Рішення про проведення функціонального огляду системи оборонного менеджменту було ухвалено на засіданні Колегії Міністерства оборони України і було затверджено наказом Міністерства оборони України у січні цього року.

Метою огляду є:

– переведення Міністерства оборони та ЗС України на нові стандарти управлінських процесів і засад функціонування;

– побудова системи оборонного менеджменту на основі найкращих практик держав-членів НАТО;

– створення сучасної системи управління людськими та оборонними ресурсами;

– посилення демократичного цивільного контролю на Збройними Силами України.

Для проведення огляду було вирішено залучити наших іноземних партнерів, зокрема команду Protect Program із Канади. Спільно з нашими канадськими партнерами було розроблено методологію і проведено об’єктивний та ґрунтовний огляд системи оборонного менеджменту. Ця робота проводилась національними та іноземними експертами. Активну участь взяли іноземні радники, які працюють в Україні. Результати проведеної роботи представляв технічний директор Protect Program Майкл МакКарті.

За затвердженою Державним секретарем Міністерства оборони України методологію проведення заходів функціонального огляду системи оборонного менеджменту відбувалося в три етапи. На першому етапі було проведено дослідження та аналіз еталонних моделей та поточних процесів. Для цього було проаналізовано системи оборонного менеджменту 10 країн-членів НАТО (Канада, Хорватія, Німеччина, Латвія, Литва, Норвегія, Польща, Туреччина, Велика Британія та США) та 5 країн-партнерів НАТО (Австралія, Фінляндія, Японія, Швеція, Ізраїль). Після цього за основними критеріями було зроблено порівняння еталонних систем із вітчизняною системою функціонування оборонного менеджменту.

На другому етапі проведення функціонального огляду системи оборонного менеджменту відбувався синтез і підготовка пропозицій – що саме необхідно змінити для покращення системи оборонного менеджменту  на основі найкращих практик держав-членів НАТО та їх партнерів. Наразі формується звіт, який буде надано керівному складу Міністерства оборони України та Збройних Сил України.

«Огляд системи оборонного менеджменту – ґрунтовна база для подальшого реформування системи оборони в цілому»

Як зазначив генеральний директор Директорату політики у сфері оборони Міноборони Юрій Пунда, залучення іноземних експертів до проведення огляду дозволило максимально об’єктивно і прозоро провести дослідження і напрацювати певні рекомендації щодо необхідних кроків для того, щоб вітчизняна система оборонного менеджменту була максимально наближена до найкращих систем світу.

– Функціональний огляд системи оборонного менеджменту – ґрунтовна база для подальшої оборонної реформи. Сьогодні ми зробили попередню презентацію напрацьованих матеріалів. Щоб забезпечити якнайбільшу довіру до результатів функціонального огляду, ми запросили широке коло експертів та іноземних радників. Наразі маємо чітко визначені зони зосередження основних зусиль, які надалі будемо реалізовувати. Я розраховую, що не пізніше ніж через місяць ми будемо мати струнку систему впровадження змін у вітчизняному оборонному менеджменті. Це буде узгоджена, прозора, сумісна робота з наближення Збройних Сил України до стандартів НАТО,  – зазначив Юрій Пунда.

«Перед Міноборони стоять завдання з формування кодифікації законів у галузі безпеки і оборони»

Під час заходу кореспонденти АрміяInform поспілкувалися із заступником Міністра оборони України Олександром Поліщуком:

– Олександре Миколайовичу, чи не виникало у Вас запитання щодо переліку еталонних країн? Іншими словами, чи підходять нам такі моделі, які існують у тих країнах?

– Ні, не виникало. Я навіть більше скажу – деякі з них зумисно вибрані як провокативні, оскільки передбачають тотальний контроль з боку військових над всією системою оборони без демократичного-цивільного контролю. Тому в цьому випадку була спроба експертного середовища оцінити весь спектр можливих рішень, які будуть ухвалені для України, оскільки у кожній з досліджених моделей можна знайти саме той елемент, який на сьогодні відповідає потребам нашої держави. У нас триває війна, війна гібридна, і відповіді не завжди передбачають пряму військову дію з нашого боку. Вітчизняна модель побудови системи оборони повинна бути диверсифікована, а в цьому відношенні підходи, які демонструють різні країни, необхідні нам для того, щоб їх вивчити і вибрати найкращі практики по відношенню до кожного сценарію, на які нам приходиться реагувати.

– Під час презентації результатів огляду були певні запитання до системи оборонного менеджменту, яка існує у нас. Це стосувалося і демократичного цивільного контролю, питань підзвітності, відповідальності, повноважень тощо. Було рекомендовано «внесення змін до чинного Законодавства». Але ми всі розуміємо, наскільки це важка і копітка робота. Ми говоримо нині про часові перспективи.

– Абсолютно вірно, для того, щоб перебудувати систему, не завжди достатньо рішень, які ухвалюються в середині оборонного відомства. Хоча такі рішення теж потрібні. Наприклад, питання формування Комітетів, не потребують вирішення на державному рівні. Водночас ті питання, які ми слухали в рамках звіту, що стосуються парламентського контролю над системою оборони, потребують залучення  народних депутатів. Ми не можемо розірвати цю систему, яка врегульована на всіх рівнях, починаючи зі стратегічного і закінчуючи тактичним на рівні доктрин. У нас протягом 30-ти років змінювалися і форми державного управління, які передбачали різні підходи: парламентська республіка, парламентсько-президентська республіка і навпаки. А кожна така зміна міняє парадигму в ухваленні рішень. У результаті ми отримали сьогодні в законодавчому полі такий масив документів, який безумовно потребує певної систематизації. І саме в рамках усього цього процесу, який ми сьогодні робимо в Міністерстві оборони, а це не обмежується лише оборонним відомством і ЗС України, ми «підемо» далі на всю систему оборони країни. Перед нами стоять завдання із формування кодифікації законів у галузі безпеки і оборони. Коли буде чітко зрозуміла структура та ієрархія всіх відповідальностей і підзвітностей, це дасть змогу на законодавчому рівні врегулювати всі ті проблемні питання, які існують на сьогодні. Тому ми на правильному шляху. Зміна законодавства не є самоціллю, це просто інструмент для того, щоб впорядкувати всі ті процеси, які відбуваються в нас, а особливо в період, коли триває російська агресія і нам потрібно мати ефективну систему оборони.

– Кінцевим результатом проведення функціонального огляду системи оборонного менеджменту буде звіт, який матиме рекомендаційний характер? Він увійде в наказ Міністра оборони або інший нормотворчий акт?

– Абсолютно вірно, це буде звіт, звіт як підсумковий документ. Цей огляд, який ми проводили за допомогою наших закордонних партнерів, кардинально відрізняється від усіх тих, які були проведені у попередні роки. Звіт має рекомендаційний характер, він не може бути нормативним і «ухвалютися» через наказ. Безумовно, будуть директивні документи Міністерства оборони України, будуть зміни Положення по Міноборони, яке затверджується Кабінетом Міністрів. Звіт насправді сформований таким чином, що він передбачає подальшу інтенсивну роботу в самих підрозділах із переформатування нормативних документів, які будуть затверджуватися. І така робота наразі триває. Ніхто не сидить склавши руки і не чекає поки буде завершено огляд. Його проміжні підсумки вже розглядалися і ми, в принципі, вже маємо тільки переконатися в тому, що ми врахували думки і пропозиції всіх учасників огляду.

– Дякуємо за коментар!

Кореспондент АрміяInform

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Антикорупційні активісти та медіа можуть допомогти виявити порушення в діяльності Міноборони — Юрій Джигир

Антикорупційні активісти та медіа можуть допомогти виявити порушення в діяльності Міноборони — Юрій Джигир

Заступник Міністра оборони України Юрій Джигир розповів про роботу Департаменту внутрішнього аудиту Міністерства оборони.

На Буковині військовослужбовець ТЦК змушений був стріляти, щоб зупинити нападників

На Буковині військовослужбовець ТЦК змушений був стріляти, щоб зупинити нападників

Під час здійснення заходів оповіщення на військовослужбовця Вижницького районного ТЦК та СП було скоєно напад групою цивільних осіб.

Сухопутні війська збили розвідувальний БПЛА

Сухопутні війська збили розвідувальний БПЛА

Бійці зенітного ракетного полку імені генерал-хорунжого Юрія Тютюника знищили ворожий розвідувальний БПЛА оперативного рівня.

Міноборони активізує залучення вітчизняного бізнесу до постачання ЗСУ

Міноборони активізує залучення вітчизняного бізнесу до постачання ЗСУ

«Агенція оборонних закупівель» Міністерства оборони України уклала низку державних договорів на закупівлю озброєння та інших товарів оборонного призначення.

Президент розповів бразильським журналістам про відновлення оборонного виробництва в Україні

Президент розповів бразильським журналістам про відновлення оборонного виробництва в Україні

Президент Володимир Зеленський в інтерв’ю бразильським журналістам акцентував на відновленні і розвитку українського оборонного виробництва.

На півдні знищили ЗРК, 5 гармат і 2 станції РЕБ

На півдні знищили ЗРК, 5 гармат і 2 станції РЕБ

Протягом доби на південній ділянці фронту було знищено 99 окупантів та 31 одиницю ворожого озброєння і військової техніки.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Вакансія: механік-водій

від 20000 до 120000 грн

Липники, Львівська область

Медична сестра, анестезист відділення анестезіології, реанімації та інтенсивної терапії

від 20000 до 120000 грн

Десна (Чернігівська обл.)

Військова частина А4302

Кухар окремого батальйону сил ТрО

від 20000 до 50000 грн

Дніпро

233 окремий батальйон 128 ОБр Сил ТрО

Радіотелефоніст, військовослужбовець

від 21000 до 125000 грн

Червоноград

63 окремий батальйон 103 ОБр Сил ТрО

Стрілець – снайпер

від 20000 до 120000 грн

Червоноград

Червоноградський РТЦК та СП

Військовослужбовець, водій-заправник

від 20000 до 22000 грн

Київ

Військова частина А2788