ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Viking у дії: у ВМС ЗС України вперше з 2014 року провели практичне навчання з фактичним використанням рятувальних засобів

Навчання та тренування Новини
Прочитаєте за: 3 хв. 16 Вересня 2021, 8:45

У Практичній гавані міста Одеси під керівництвом офіцерів командування підготовки Командування Військово-Морських Сил ЗС України відбулося показове корабельне бойове навчання «Залишення аварійного корабля». Мета заходу — практична підготовка особового складу з питань експлуатації аварійно-рятувального майна, демонстрація організації використання засобів рятування та евакуації особового складу, техніки та майна з корабля.

Як розповів головний механік командування підготовки Командування ВМС ЗС України капітан 1 рангу Олександр Ігнатенко, до навчання було залучено керівний склад дивізіонів та кораблів.

— Показове корабельне бойове навчання налічувало два етапи: теоретичний, під час якого було проведено інструкторсько-методичне заняття з організації утримання і використання аварійно-рятувального майна, та практичний — із демонстрацією порядку користування ним. Із судна було скинуто рятувальний пліт на воду і відпрацьовано евакуацію особового складу з аварійного корабля, — розповів капітан 1 рангу Олександр Ігнатенко.

Нагадаємо, що пліт забезпечує підтримання на плаву в морських умовах певної кількості людей, оберігає їх від впливу негоди і різких коливань температур. Крім того, на ньому є засоби першої необхідності для збереження життя  особового складу, сигнальні засоби для полегшення пошуку потерпілих від лиха, запаси води, їжі тощо. Відповідно вказані рятувальні засоби є на всіх кораблях, катерах та суднах ВМС ЗС України. Плоти щороку проходять технічний огляд та сертифікацію.

— Сьогодні ми вперше з 2014 року проводимо таке навчання з фактичним використанням рятувальних засобів. Приємно, що з’явилась можливість практично показати особовому складу, як користуватися аварійно-рятувальним майном. Сьогодні нам продемонстрували сучасні аварійно-рятувальні засоби данської фірми Viking. Важливо, щоб наші моряки навчалися саме на сучасних зразках корабельного майна, адже у Військово-Морських Силах триває поступове переоснащення морально застарілого обладнання на кращі світові зразки, що дозволяє нам йти в ногу з часом та сприяє наближенню до взаємосумісності зі збройними силами країн-членів НАТО, — зауважив заступник командувача підготовки Командування ВМС ЗС України капітан 1 рангу Андрій Коваль.

Він також повідомив, що наразі у ВМС ЗС України ухвалено концепцію швидкої еволюції в питаннях підготовки особового складу.

— Ми розпочинаємо цикл показових заходів бойової підготовки для того, щоб практично продемонструвати, як використовувати корабельне озброєння та майно Військово-Морських Сил України. Ми прагнемо підготувати військовослужбовця будь-якої категорії, від матроса до офіцера, ще в навчальних закладах та навчальних центрах, щоб він прийшов на корабель вже повністю підготовленим, а на кораблі лише підтримували його навченість, — зазначив капітан 1 рангу Андрій Коваль.

Щодо того, наскільки важливими є такі навчання, поділився своїми думками і командир корабля, на борту якого відбувалася практична фаза заняття.

— Звісно, і раніше на кораблях регулярно проводили навчання з організації залишення аварійного корабля, але лише теоретичні. Наприклад, сьогодні з близько трьох десятків присутніх військових моряків раніше бачили практичне застосування плоту в дії лише двоє. А, як відомо, жодна теорія без закріплення на практиці є малоефективним. Тож, сподіваюся, такі навчання стануть регулярними для екіпажів і щоразу доповнюватимуться новими і цікавими елементами, — зазначив капітан-лейтенант Олексій Харченко.

Фото автора

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Ворог вдарив ракетами по Запоріжжю та Одесі

Ворог вдарив ракетами по Запоріжжю та Одесі

росіяни продовжують системний ракетний терор півдня України.

Кремлю «зробили нерви»: у Швеції на Балтиці з’явився новий корабель для збору розвідданих

Кремлю «зробили нерви»: у Швеції на Балтиці з’явився новий корабель для збору розвідданих

Швеція, яка тільки-но долучилася до Альянсу, ввела в експлуатацію новий корабель для збирання розвідувальної інформації у Балтійському морі, яке все більше підпадає під ознаки «внутрішньої водойми» НАТО.

В Україні хвилина мовчання

В Україні хвилина мовчання

Згідно з указом Президента України Володимира Зеленського № 143/2022, хвилина мовчання проводиться щодня о 9:00, її оголошують у всіх засобах масової інформації.

Українська ППО знищила дві російські ракети та три розвідувальні БПЛА

Українська ППО знищила дві російські ракети та три розвідувальні БПЛА

У ніч на 20 квітня російські окупанти атакували Україну трьома балістичними ракетами «Іскандер-М», двома зенітними керованими ракетами С-300/С-400 із бєлгородської області рф, а також двома керованими авіаційними ракетами Х-59/Х-69 із акваторії Чорного моря.

Сьогодні у Дніпрі — день жалоби за загиблими від російських ударів

Сьогодні у Дніпрі — день жалоби за загиблими від російських ударів

Сьогодні, 20 квітня, у Дніпрі оголосили днем жалоби за загиблими від російських ударів.

На Херсонщині через ворожі обстріли загинула людина

На Херсонщині через ворожі обстріли загинула людина

Минулої доби через ворожі обстріли Херсонщини загинула людина, пошкоджені житлові будинки, об’єкт критичної інфраструктури та газогін.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Інспектор прикордонної служби

від 20100 до 120000 грн

Одеса

Державна прикордонна служба України

Солдат

від 21000 до 121000 грн

Миколаїв

1 відділ Сватівського РТЦК та СП

Навідник до 128 окремої гірсько-штурмової Закарпатської бригади

від 24000 до 124000 грн

Мукачеве, Закарпатська область

Оператор систем звязку

від 20100 до 120100 грн

Коломия, Івано-Франківська область

Робота/Військовослужбовець ЗСУ/Львів та Область/Без досвіду

від 20100 до 120000 грн

Львів, Львівська область

Водій-санітар медичного пункту (ЗСУ)

від 50000 до 120000 грн

Київ

243 окремий батальйон Сил ТрО