ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

У Дніпрі обговорили механізми та переваги співпраці громадянського суспільства із Збройними Силами

Армія і суспільство Новини
Прочитаєте за: 5 хв. 16 Вересня 2021, 19:05

Демократичний цивільний контроль над Збройними Силами – один із базових елементів розбудови ефективної та успішної держави. Комунікація і співпраця громадськості та державних інституцій допомагають визначити та у найкоротший час розв’язати проблеми, що стосуються як порушення прав окремих категорій громадян, так і сектору безпеки держави в цілому.

У Дніпрі відбувся дводенний семінар за темою «Взаємодія Збройних Сил з громадянським суспільством та інші ключові напрями демократичного контролю над Збройними Силами». Захід тривав у межах проєкту «Посилення демократичного контролю над Збройними Силами України у сфері взаємодії з громадянським суспільством», який здійснює Організація з безпеки та співробітництва в Європі за підтримки Женевського центру управління сектором безпеки (DCAF). Участь у семінарі взяли представники ОБСЄ, Міністерства оборони, Збройних Сил України, військовослужбовці гарнізону та представники громадських організацій.

Проєкт було розпочато у 2018 році – керівництво Міністерства оборони України підтримало ініціативу ОБСЄ стосовно покращення рівня  обізнаності військовослужбовців з ключових питань демократичного цивільного контролю над Збройними Силами України.

У 2019 році організатори акцентували увагу на колі питань, які стосуються  прав та свобод військовослужбовців. У 2020-му — на рівності прав та можливостей жінок і чоловіків у ЗС України.

Темою цьогорічних зустрічей є взаємодія Збройних Сил із громадянським суспільством.

В основному семінари проводяться у гарнізонах, де розташовуються штаби командувань видів, оперативні та повітряні командування. Після завершення заходів офіцери, які брали у них участь, поширюють набуті знання у своїх військових частинах та використовують їх у роботі.

Пул тренерів налічує національних експертів від ОБСЄ, іншу частину становлять представники ЗС України з профільних департаментів, які на установчому семінарі проводять навчання, складають іспити та проходять відбір.

Як зазначив директор Департаменту соціального та гуманітарного забезпечення Міністерства оборони України Назім Агаєв, темою цьогорічних зустрічей у гарнізонах є аспекти взаємодії з громадянським суспільством – як невід’ємної складової демократичного цивільного контролю. Учасникам семінару розповідають про переваги, проблеми, світовий та національний досвід в організації громадянського контролю над сектором безпеки.

—  Одна з основних ознак демократичного розвитку держави є саме демократичний контроль над Збройними Силами. Тобто інституції держави, зокрема й громадянське суспільство, мають знати реальні спроможності Збройних Сил із захисту та оброни країни.

Семінар побудований через окремі складові-сегменти. Наприклад, для того, щоб суспільство могло впливати на стан справ у ЗС України, воно має бути обізнане, чим живуть Збройні Сили та які вони мають можливості. Одним із таких дієвих інструментів є ЗМІ, і на семінарі цьому приділяється значна увага.

Безумовно, суспільство має право знати, які права мають військовослужбовці, яким є стан виконання їхніх соціальних гарантій. Весь цей обсяг питань піднімається в комплексі на цьому семінарі.

Із кожним роком, коли тренери прибувають у гарнізони, вони відмічають, що аудиторія стає більш фаховою, тому позитивні зрушення є. Громадський контроль передбачає двосторонній зв’язок. І суспільство має знати свою відповідальність перед Збройними Силами, і Збройні Сили мають усвідомлювати свою відповідальність перед суспільством, перед українським народом. Тому такі семінари наближають нас до світових стандартів демократичних країн і допомагають адаптувати світовий досвід до наших національних особливостей, —  зазначив Назім Агаєв.

Позитивні зміни в розумінні військовослужбовцями важливості демократичного контролю відмічає і менеджер проєктів у військово-політичній сфері Координатора проєктів ОБСЄ в Україні Олександр Гладкий.

За його словами, якщо на початку проєкту частиною учасників семінарів необхідність демократичного контролю над Збройними Силами не завжди сприймалося, то поглиблене вивчення механізмів його здійснення дозволило військовослужбовцям ширше поглянути на цей інструмент і його переваги у процесі розбудови сучасної демократичної держави.

«Минулого року була тема – гендерна рівність у Збройних Силах, позаминулого – права військовослужбовців. У нас кожен рік змінюються акценти, але демократичний цивільний контроль – це як парасолька, яка об’єднує та конкретизує всі ці елементи. Ми говоримо про людиноцентричний підхід у секторі оборони, коли в центр уваги ставиться людина і безпека людини в контексті безпеки держави в цілому.

На прикладі гендерної рівності – перші семінари на тему рівних прав та можливостей жінок і чоловіків у ЗСУ були досить важкими, іноді був супротив через неповне розуміння. Іноді люди ототожнювали поняття гендерної рівності із фемінізмом, однак ми ведемо мову про рівні права людей обох статей. До речі, у дискусіях ми дійшли висновку, що права чоловіків порушуються частіше, ніж права жінок. Врешті люди стали більше розуміти і погоджуватися, що гендерна рівність потрібна не тільки жінкам, але й чоловікам.

Динаміка спостерігається позитивна. Однак широке бачення демократичного контролю передбачає не тільки контроль, а й взаємодію і співпрацю суспільства та Збройних Сил», ‒ говорить Олександр Гладкий.

Читайте також: «Права та потреби військовослужбовця мають бути у центрі уваги командира, це основа нової кадрової політики» – радниця Головнокомандувача ЗСУ з гендерних питань

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
У ГУР розкрили подробиці знищення російського Ту-22МЗ

У ГУР розкрили подробиці знищення російського Ту-22МЗ

Головне управління розвідки Міністерства оборони України повідомило, що російський бомбардувальник Ту-22М3 було знищено тими ж засобами, якими раніше було уражено російський літак далекого радіолокаційного виявлення та управління А-50.

Війська рф обстріляли Вовчанськ: поранений чоловік, пошкоджені будинки

Війська рф обстріляли Вовчанськ: поранений чоловік, пошкоджені будинки

російські війська протягом 18 квітня декілька разів обстріляли Вовчанськ на Харківщині, внаслідок чого поранений місцевий житель, а також пошкоджено 15 житлових будинків.

Польща піднімала в небо військову авіацію під час ударів рф по Україні

Польща піднімала в небо військову авіацію під час ударів рф по Україні

Польща піднімала в повітря військову авіацію для забезпечення безпеки свого повітряного простору під час атаки рф по Україні.

У Повітряних Силах ЗСУ назвали знищення Ту-22М3 вендетою за Дніпро

У Повітряних Силах ЗСУ назвали знищення Ту-22М3 вендетою за Дніпро

Речник Повітряних Сил Збройних Сил України майор Ілля Євлаш прокоментував знищення Силами оборони України російського стратегічного бомбардувальника Ту-22М3, носія крилатих ракет Х-22.

Сили оборони вперше знищили стратегічний бомбардувальник Ту-22М3 — носій крилатих ракет Х-22

Сили оборони вперше знищили стратегічний бомбардувальник Ту-22М3 — носій крилатих ракет Х-22

Командувач Повітряних Сил Збройних Сил України генерал-лейтенант Микола Олещук прокоментував знищення далекого стратегічного бомбардувальника Ту-22М3.

росія становить екзистенційну загрозу і для ЄС — Жозеп Боррель

росія становить екзистенційну загрозу і для ЄС — Жозеп Боррель

Високий представник Європейського Союзу з питань зовнішньої політики і політики безпеки Жозеп Боррель провів зустріч із міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою. Він наголосив, що наразі безпека ЄС також перебуває перед загрозою. 

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Санітарний інструктор, військовослужбовець

від 20000 до 125000 грн

Богодухів

209 батальйон Сил ТрО

Діловод служби засобів ураження

від 25000 до 35000 грн

Павлоград

Військова частина А4759

Лікар-терапевт

Київ

Військова частина А7039

Офіцер групи запобігання та профілактики

від 30000 до 60000 грн

Запоріжжя, Запорізька область

Снайпер

від 25000 до 125000 грн

Покровськ

107 ОБТРО м. Маріуполь

Водій-електрик

від 50000 до 120000 грн

Покровськ

Бахмутський ОБ ТрО (Військова частина А7270)